Sute de mii de indieni își spală păcatele în Gange, iar masca și distanțarea ar fi în plus. „Credința este mai puternică decât pandemia”

Autoritățile din Haridwar, Uttarakhand (nordul Indiei), au raportat peste 2,5 milioane de oameni care au venit la sărbătoarea de Maha Shivaratri, procesiune care presupune scăldatul în apele sacre ale fluviului Gange. Sărbătoarea este parte a festivalului Kumbha Mela, care a început pe 13 februarie și a durat 48 de zile. Alte două băi sacre au avut loc până la sfârșitul festivităților, clasificate drept patrimoniu cultural imaterial al umanității de către Unesco.

Înainte de zori, sute de mii de bărbați, femei și copii s-au înghesuit pe țărm pentru a se cufunda în apa vie, a cânta și a împrăștia flori ca ofrandă. Procesiunile a sute de sadhu-şi – asceți cu trupuri acoperite doar de cenușă – în direcția apelor Gangelui au fost în centrul atenției generale, înainte de scufundarea lor în râu, constituind un moment foarte puternic al festivalului. Pentru hinduși, scăldatul în râul sacru purifică păcatele și oferă mântuire.

Potrivit mitologiei hinduse, zeii și demonii au purtat un război pentru un ulcior sacru, Kumbh, care conținea elixirul nemuririi. Câteva picături au scăpat în patru locuri diferite care, în zilele noastre, găzduiesc aceste festivități alternativ. Ultimul pelerinaj, care a avut loc în Prayagraj, vechiul Allahabad din sudul Uttarakhand, în 2019, a adunat 55 de milioane de oameni pe parcursul celor 48 de zile.

Din cauza pandemiei, guvernul a redus dimensiunea Kumbha Mela în acest an, pentru care, teoretic, sunt necesare teste covid-19 negative. Autoritățile orașului au reamintit că purtarea unei măști este obligatorie și să fie menținută distanța fizică, iar sute de voluntari au stropit pelerinii cu dezinfectanți. Dar măștile apar rar pe figurile participanților.

Nu există frică de pandemie și oamenii se mișcă liber. India a învins deja boala și nu există niciun motiv de îngrijorare”, a declarat pentru AFP Nitesh Kumar, un pelerin în vârstă de 31 de ani. „Aștept această zi de ani de zile, dar, din cauza pandemiei, am crezut că va fi anulată. Credința noastră este mai puternică decât pandemia”, a spus un alt participant, Rishab.

Citiți și:
Elemente esenţiale referitoare la sărbătoarea spirituală MAHASHIVARATRI
Genocid. Foame. Corupţie. Acesta este adevărul despre ceea ce se petrece în India sub masca virusului covid-19 și a presupusei pandemii!
Perpetuum Mobile – Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară: „Varianta indiană a virusului a fost detectată deja în 44 de ţări”

yogaesoteric
26 iunie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More