Afinele, noua speranță a cercetătorilor împotriva bolii Alzheimer

Știm deja că afinele fac parte din categoria superalimentelor pentru puterea lor de a reduce riscul de boli de inimă, de cancer, dar și de afecțiuni renale, iar mai nou studiile urmăresc să afle dacă micuțele fructe ar putea fi o nouă armă în războiul împotriva bolii Alzheimer. 

 

Afinele sunt bogate în antioxidanți sănătoși, „iar substanțele conținute pot avea un beneficiu real în îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive la unii adulți în vârstă”, spune prof. dr. Robert Krikorian, lider al echipei de cercetare. El adaugă că aceste efecte ale afinelor „s-ar putea datora flavonoidelor și antocianinelor, care s-au dovedit a îmbunătăți memoria animalelor în fazele experimentale ale studiului”.

Studiul care atestă beneficiile afinelor

Într-un efort de a găsi modalități de a combate instalarea demenței, dr. Krikorian și colegii săi de la Centrul de Sănătate al Universității din Cincinnati au efectuat un studiu care a implicat 47 de adulți cu vârste de peste 68 de ani, care sufereau de insuficiență renală și deteriorări cognitive ușoare, o condiție de risc pentru boala Alzheimer. Cercetătorii le-au administrat participanților la studiu fie pulbere de afine liofilizate într-o cantitate echivalentă cu o ceașcă de boabe, fie pudră placebo, o dată pe zi, timp de 16 săptămâni.

„A existat o îmbunătățire a performanțelor cognitive și a funcționării creierului la cei care au primit pulbere de afine, comparativ cu cei care au luat placebo”, spune Krikorian. „Grupul consumator de afine a demonstrat îmbunătățirea memoriei și un acces îmbunătățit la cuvinte și concepte.” 

Echipa de cercetători a efectuat, de asemenea, investigări imagistice ale pacienților prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), care au arătat o creștere a activității creierului la cei care au ingerat pudra de afine.

Dr. Krikorian a declarat că rezultatele studiului indică faptul că afinele pot fi mai eficiente în tratarea pacienților cu deficiențe cognitive, dar cercetarea nu este concludentă în ceea ce privește beneficiile ce pot apare pentru cei cu probleme de memorie minore sau care nu au dezvoltat încă probleme cognitive.

Folosirea rezultatelor în prevenție

În viitor, echipa intenționează să efectueze un studiu privind consumul de afine cu un grup de persoane mai tinere, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani. Grupul ar include persoanele expuse riscului de a dezvolta Alzheimer, cum ar fi cei care sunt obezi, au hipertensiune arterială sau colesterol ridicat. Acest studiu ar putea ajuta la munca cercetătorilor de a determina exact dacă afinele, și în ce cantități, ar putea ajuta la prevenirea debutului bolii Alzheimer. 

Până la finalizarea studiilor și elaborarea concluziilor, este recomandat să includeți acest superfruct în dieta zilnică. Poate fi servit la orice oră, la micul dejun, ca gustare sau desert, iar în variantele congelate afinele își păstrează perfect proprietățile.

Studiul a fost prezentat la a 251-a Reuniune a American Chemical Society (ACS), în anul 2016.

Citiți și:

Mecanismul de acţiune al turmericului în boala Alzheimer

Practica yoga şi meditaţia pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, rezultatele fiind vizibile în doar trei luni de zile

yogaesoteric

6 septembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More