Aforisme şi cugetări despre viaţă (3)

de profesor yoga Gregorian Bivolaru

Citiţi aici partea a doua din Aforisme şi cugetări despre viaţă.

57. Viaţa este Mulţumire Profundă şi Adevărată, numai în cazul celor puţini. Fiinţa umană care este cât mai săracă în dorinţe este întotdeauna, fără excepţie, foarte bogată în mulţumire. Fiinţele umane – extrem de rare – care trăiesc mulţumindu-se doar cu strictul necesar dovedesc, în felul acesta, că în realitate deţin sau posedă totul.

58. Viaţa este Dor Neîncetat de DUMNEZEU, mai ales pentru fiinţele umane care aspiră constant şi frenetic să se unească pe deplin cu El.

59. Viaţa este în permanenţă Manifestarea unor Procese de Rezonanţă Ocultă, care implică întotdeauna aceleaşi frecvenţe de vibraţie ale energiilor subtile corespondente, ce sunt angrenate, mereu şi mereu, de fiecare dată.

60. Viaţa este Schimb Constant şi Benefic cu MACROCOSMOSUL, care se realizează prin intermediul feluritelor procese de rezonanţă ocultă. În afara acestui schimb complet şi profund binefăcător cu MACROCOSMOSUL, ce se realizează la nivelul MICROCOSMOSULUI fiinţei umane, prin intermediul unor procese distincte de rezonanţă ocultă, nu este posibil progresul spiritual şi transformarea lăuntrică durabilă. Cei înţelepţi rostesc, atunci când este necesar, următoarea rugăciune: „DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC, TE IMPLOR CU UMILINŢĂ SĂ-MI DĂRUIEŞTI PUTEREA DE A ACCEPTA CEEA CE NU POT SĂ TRANSFORM, SĂ-MI OFERI CURAJUL DE CARE AM NEVOIE PENTRU A TRANSFORMA CEEA CE ESTE ÎN PUTEREA MEA SĂ TRANSFORM (NUMAI CU AJUTORUL TĂU) ŞI SĂ MĂ AJUŢI SĂ SE TREZEASCĂ PE DEPLIN ŞI CÂT MAI REPEDE ÎN FIINŢA MEA ÎNŢELEPCIUNEA CE ÎMI VA PERMITE SĂ INTUIESC ŞI SĂ ÎNŢELEG CARE ESTE ÎN REALITATE DIFERENŢA DINTRE ACESTEA, PRIN INTERMEDIUL ÎNŢELEPCIUNII TALE PERFECTE.” Fiecare dintre noi trebuie să fim, într-un mod exemplar, aici şi acum, transformarea divină care aspirăm să se producă în această lume. Una dintre greşelile pe care le face marea majoritate a oamenilor este aceea că aproape toţi vor să transforme umanitatea, dar extrem de puţini sunt aceia care fac eforturi susţinute pentru a se transforma ei înşişi. Omul absurd este mai ales acela care refuză cu încăpăţânare să se transforme.

61. Viaţa este presărată cu Provocări Transformatoare pentru fiecare dintre noi. Se poate spune că în realitate nu există an, nu există lună, nu există săptămână care să nu ne pună pe fiecare dintre noi faţă în faţă cu o anumită provocare, mai mică sau mai mare, ce poate fi profund transformatoare, în măsura în care îndrăznim să ne-o asumăm. Este foarte important ca de fiecare dată să facem faţă – aşa cum se cuvine – unor astfel de provocări transformatoare, pentru că, în felul acesta, devine întotdeauna cu putinţă să realizăm salturi spirituale imense prin intermediul lor. Pentru a reuşi aceasta, ne este de un real folos curajul, spiritul de aventură, deschiderea interioară, aspiraţia de a ne depăşi limitările şi perseverenţa.

62. Viaţa fiecărei fiinţe umane este în mod tainic modelată şi, în cele din urmă, ea poate fi schimbată sau transformată prin intermediul Alegerilor Rele sau Bune pe care fiinţa respectivă le face. Puţini sunt aceia care îşi dau seama că, până şi în situaţiile în care noi credem că nu alegem – datorită ignoranţei, lenei şi inerţiei în care ne complacem -, de fapt alegem şi apoi suportăm consecinţele alegerilor noastre inconştiente. A alege într-un mod înţelept, înseamnă a face să se manifeste în mod fulgerător intuiţia, discernământul spiritual şi inteligenţa benefică, creatoare, ce sunt dublate de un bun-simţ exemplar. Atunci când, fiind stringent necesar să facem o alegere importantă, ezităm, putem fi siguri cu anticipaţie că ne înşelăm, deoarece, cu toate că ni se pare că nu facem nicio alegere, în realitate totuşi alegem. Fiecare dintre noi avem, întotdeauna, libertatea deplină – pe care DUMNEZEU ne-a oferit-o încă de când ne-a creat – de a alege să realizăm nu contează ce acţiune, bună sau rea, pe care intenţionăm să o înfăptuim. Dacă avem înţelepciunea necesară, sau măcar un bun-simţ exemplar, ce se asociază cu o excelentă intuiţie, avem aproape întotdeauna posibilitatea de a alege cu anticipaţie un bine potenţial într-o anumită situaţie. Cei optimişti aleg să vadă o ocazie binevenită şi chiar o şansă adecvată, în locul obstacolului. Tocmai în acest gen de alegere rezidă libertatea fiecărei fiinţe umane. În ceea ce priveşte alegerea Ghizilor spirituali sau a conducătorilor, Iisus ne pune în gardă cu multă înţelepciune: „NIMENI NU VA PUTEA SĂ SERVEASCĂ DOI STĂPÂNI ÎN ACELAŞI TIMP: CĂCI DACĂ VA ÎNCERCA SĂ FACĂ ACEASTA, FIE ACELA ÎL VA URÎ PE UNUL DINTRE CEI DOI STĂPÂNI ŞI ÎL VA IUBI PE CELĂLALT, FIE SE VA DĂRUI PLIN DE DEVOTAMENT UNUIA DINTRE EI ŞI ÎL VA DISPREŢUI PE CELĂLALT.” (text adaptat după Matei VI, 24).

Continuaţi cu partea a patra din Aforisme şi cugetări despre viaţă.

Articol preluat din broşura „Aforisme şi cugetări despre viaţă”

Citiţi şi:
Cântecul vieţii  
Dumnezeu Tatăl se află permanent în tot şi în toate  

yogaesoteric
septembrie 2009

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More