Plantele rezonează cu planetele

de Mariana Sava

În medicina tradiţională plantele se asociază cu anumite planete şi sunt prescrise în corelaţie cu configuraţii astrale precise. Corespondenţele se bazează pe capacitatea plantelor de a amplifica sau modula rezonanţa cu diferite planete şi de a reduce influenţa aştrilor cu calităţi opuse acestora. Prin echilibrarea influxurilor astrale polare (de exemplu influxul lunar cu cel solar, influxul venusian cu cel marţian, influxul mercurian cu cel jupiterian) fiinţa ajunge la unificarea interioară a contrariilor, la armonie, recăpătându-şi astfel în mod natural sănătatea fizică, psiho-mentala şi spirituală.

Faimosul fitoterapeut englez Nicholas Culpeper (1616 – 1654) îşi trata toţi pacienţii după ce în prealabil stabilea influxul energetic planetar perturbat care reprezenta cauza bolii. Această metodă de tratament nu şi-a pierdut din actualitate, fiind folosită în prezent atât de către fitoterapeuţii occidentali (de exemplu Elisabeth Brooke, autoarea excelentei cărţi „A woman’s book of herbs”), cât şi de către practicienii medicinei indiene, Ayurveda (exemplu David Frawley şi Vasant Lad, autorii originalului ghid ayurvedic „YOGA of herbs”).


SOARE

Muşeţel (Matricaria Chamomila)

Floarea-soarelui (Helianthus annuus)

Muşeţelul era considerat în Egiptul antic floarea zeului solar. Această calitate este susţinută de efectele benefice ale muşeţelului într-o serie de afecţiuni datorate dereglării influxului solar în fiinţa umană: febră, vedere slabă, inflamaţii, dureri de cap, boli circulatorii, iritabilitate excesivă. Corespondenţa este sugerată şi de forma florii muşeţelului, care aminteşte de discul solar radiant (în tradiţiile străvechi forma este considerata expresia fizică a unui anumit tip de energie subtilă).

Deoarece reprezintă forţa vieţii, Soarele are puterea de a regenera fizicul şi psihicul, distrugând răul şi readucând sănătatea. De aceea, întrucât modulează influenţa solară asupra corpului uman, muşeţelul este pe drept cuvânt supranumit „leacul universal”.

Floarea-soarelui, în rotirea ei neobosită ce urmăreşte evoluţia astrului zilei, aminteşte de înţeleptul aflat într-o permanentă comuniune cu Dumnezeu.

„Un înţelept este, prin definiţie, un om care nu alege niciodată. Nu alege între bine şi rău. El acţionează intuitiv în perfectă concordanţă cu ceea ce este bine. Exact ca floarea-soarelui. Când Soarele este la răsărit, ea se orientează spre răsărit. Nu stă să aleagă. Când Soarele trece către apus, ea se orientează către apus. Nu face decât să urmeze Soarele.” (OSHO – „Ştiinţa sufletului”)

La fel ca şi muşeţelul, floarea-soarelui are proprietăţi febrifuge (scade febra). Florile şi frunzele ei mai sunt folosite în tratamentul afecţiunilor gâtului şi căilor respiratorii. Uleiul obţinut din seminţele plantei are efect întăritor, energizant, vitalitatea fiind guvernată în fiinţă de către Soare.


LUNA

Sânziene galbene (Galium verum)

Sânzienele galbene sau drăgaica sunt considerate plante magice în folclorul medical din ţara noastră. Numele acestor flori este de fapt al unor zâne, Sânzienele, ce pot fi văzute în noaptea de 24 iunie (Noaptea de Sânziene) dansând sau zburând în apropierea pădurilor. Cea mai cunoscută dintre ele este Iana Sânziana, despre care românii spun că ar fi „sora Soarelui”. Dar cine alta este „sora Soarelui”, dacă nu Luna, care în astrologia medicală e considerată patroana acestor ierburi sacre ?

Sânzienele galbene sunt folosite tradiţional în ritualul peţitului, practicat în ajunul acestei sărbători. Energiile lunare vehiculate de către plantă simbolizează în acest context chemarea către uniunea sexuală.

Ele mai au darul de a-i apăra pe oameni de duhurile rele. De aceea, ţărăncile fac mănunchiuri proaspete cu care împodobesc porţile şi ferestrele caselor.

Din punct de vedere medical, sânzienele reprezintă un remediu de bază pentru afecţiunile limfatice, boli cauzate de o perturbare a energiei Lunii în fiinţă.


MERCUR

Anason dulce (Foeniculum vulgare)

Anasonul dulce sau feniculul este tradiţional oferit tinerei mame înainte de împlinirea a 41 de zile de la naşterea copilului său. Ca plantă a lui Mercur, astrul ce guvernează comunicarea, anasonul dulce ajută la stabilirea unei legături profunde între mamă şi nou-născut. Copilul hrănit la sân primeşte odată cu laptele şi încărcătura subtilă a acestuia, reprezentată de energia iubirii materne. Anasonul dulce, stimulând lactaţia, favorizează acest proces de comuniune între cele două fiinţe, motiv pentru care consumarea lui este recomandată în ultimele zile ale sarcinii şi în perioada alăptării.

Alte indicaţii de folosire a plantei sunt astmul şi bronşita, maladii tipice pentru cei care au Mercur prost aspectat în astrogramă.

VENUS

Soc (Sambucus nigra)

Socul, unul dintre copacii sacri ai celţilor, era folosit de aceştia în ritualurile de iniţiere a tinerelor fete în tainele feminităţii. Socul şi păducelul sunt în legătură cu planetele Venus şi Marte şi, deci, vehiculează energii feminine, respectiv masculine. Încărcătura subtilă a celor două plante sugerează motivul pentru care sunt folosite în magia sexuală. Inclusiv în ţara noastră, în unele zone, în timpul şezătorilor fetele rostesc anumite descântece sub un soc pentru a atrage feciorii spre ele. Florile de soc mai sunt folosite de către vindecătorii români sub formă de cataplasme pentru tratarea „scrofulelor de la grumaz” (amigdalita), afecţiune tipic venusiană.

MARTE

Păducel (Crataegus oxycantha)

Păducelul este un arbust spinos considerat sacru, deoarece se spune că din ramurile lui a fost făcută coroana de spini a lui Iisus. Vindecătorii creştini motivează astfel proprietatea păducelului (tinctura de flori) de a ajuta la eliminarea ţepilor pătrunşi sub piele.

Ca plantă a lui Marte, planeta ce guvernează în fiinţă sistemul muscular, păducelul acţionează asupra miocardului (muşchiul cardiac), fiind foarte util persoanelor cu afecţiuni ale inimii.

Planta mai este eficientă şi în alte boli tipice pentru un influx marţian dereglat: hipertensiune, spasme musculare, colici etc. Se foloseşte cu prudenţă în caz de ulcer sau colita.


JUPITER

Păpădia (Taraxacum officinale)

Cei iniţiaţi în esoterismul vegetal susţin că dacă te freci cu păpădie pe tot corpul vei fi binevenit peste tot şi vei atinge bunăstarea, lucru evident dacă ne reamintim că Jupiter, patroana păpădiei, este planeta prosperităţii, a confortului şi a succesului.

Planta este recunoscută drept un foarte bun remediu hepatic, bolile ficatului fiind cauzate de o proastă aspectare a lui Jupiter în astrograma respectivei fiinţe.

Păpădia mai este de ajutor şi în alte situaţii patologice caracterizate de un influx energetic jupiterian dereglat, precum obezitatea, afecţiunile cronice ale pielii, hemoroizii şi dispepsia.


SATURN

Lumânărica (Verbascum thapsus)

Denumirea plantei este în legătură cu utilizarea tulpinii drept muc de lumânare (în engleză mai este denumită „candle light” – „flacăra lumânării”).

Flacăra lumânării, o verticală curajoasă şi fragilă (cum o numea Gaston Bachelard), este simbolul vieţii ascendente, al înălţării sufletului către cer.

Analogic vorbind, lumânărica, planta încărcată cu energia lui Saturn (planeta fidelităţii, renunţării, castităţii şi religiei), ne poate ajuta să ne deschidem interior către aspectele superioare, sacre ale propriei fiinţe.

Planta mai este utilă în tratamentul a numeroase maladii tipic saturniene: afecţiuni ale urechii, exces de flegmă în plămâni, tuberculoză, unele afecţiuni ale pielii.

Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN nr. 7

Citiţi şi:
Planetele şi influxurile lor subtile astrale
Pulberile din plante

yogaesoteric
septembrie 2009

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More