AFORISME şi CUGETĂRI (I)

de profesor yoga Gregorian Bivolaru


Un surâs spontan, luminos şi sincer este acelaşi în toate limbile. Un astfel de surâs generează efecte benefice profunde în universul nostru lăuntric, datorită proceselor de rezonanţă ocultă® pe care le declanşează. Ştiind aceasta, este foarte bine să surâdem sau să zâmbim în mod natural şi sincer în fiecare zi. Efectele profund benefice ale fiecărui surâs vor fi apoi resimţite. Printre altele, surâsul provoacă în universul nostru lăuntric o anumită bunăstare pregnantă, precum şi o inefabilă stare de bine global.

A venit timpul să trăieşti din plin şi cu o bucurie crescândă o viaţă minunată şi divin integrată, pe care în prealabil va trebui să ţi-o imaginezi cu putere. Acţionând zi de zi în felul acesta, îţi vei putea transforma într-un mod radical în bine nu numai viaţa, ci şi destinul.

Ia aminte că întotdeauna, fără excepţie, fiecare încercare, fiecare test spiritual, cât şi fiecare criză lăuntrică pe care le treci până la urmă cu bine te maturizează profund din punct de vedere spiritual, te transformă lăuntric, te fac mai puternic/puternică şi îţi permit de fiecare dată, atunci când triumfi, să realizezi ca prin farmec salturi spirituale triple. Pentru aceasta este, însă, esenţial să treci cu bine aceste încercări şi pentru aceasta este necesar ca în prealabil să realizezi (de fiecare dată) alegeri divin inspirate, pline de înţelepciune. Ştiind aceasta, dă-ţi seama cât este de important să faci de fiecare dată alegerile binefăcătoare şi pline de înţelepciune de care ai nevoie. Nu uita că întotdeauna alegerile sunt de două feluri: bune sau rele, înţelepte şi divin inspirate sau prosteşti (care îţi vor genera ulterior suferinţă, stagnare, regres, boală, tulburare şi chiar rătăcire).

Timp de o sută douăzeci de zile începând de azi înainte, urmăreşte să trăieşti într-un mod cât mai intens, profund, cu o mare prospeţime şi puritate fiecare zi a vieţii tale, gândind de fiecare dată cu putere (atunci când te trezeşti dimineaţa) că respectiva zi este şi rămâne prima zi a restului necesar al vieţii tale. Trăieşte apoi într-un mod creator, superior ziua respectivă, lăsându-te din plin influenţat/influenţată de această idee-forţă. Acţionând zi de zi în felul acesta, vei descoperi apoi cu bucurie că vor apărea în fiinţa ta o mulţime de transformări benefice, care te vor regenera şi te vor încânta. Toate transformările ce vor apărea în mod gradat în fiinţa ta vor fi pe măsura eforturilor realizate, dacă vei urmări să duci la bun sfârşit seria profund transformatoare a celor o sută douăzeci de zile.

Urmăreşte ca de azi înainte să-ţi trăieşti viaţa cât mai bine cu putinţă, conferindu-i pe cât posibil un sens divin, sublim şi plin de puritate.  La scurt timp după aceasta vei constata că o astfel de atitudine va face să apară în universul tău lăuntric procese de rezonanţă ocultă ce sunt profund benefice. Nu pierde niciodată din vedere faptul că, în realitate, fiecare zi a vieţii tale este (chiar şi atunci când nu-ţi dai seama de aceasta) o parte importantă a existenţei tale. Atunci când este trăită în felul acesta, ea transformă extraordinar de mult totul de zi cu zi al vieţii tale, conferindu-i totodată un sens cu totul aparte, ce te va ajuta să simţi că-ţi trăieşti existenţa din plin.

Urmăreşte ca de azi înainte – timp de 180 de zile – să trăieşti într-un mod intens, profund şi din ce în ce mai atent, aici şi acum, în clipa prezentă. Mai mult decât atât, învaţă totodată să priveşti cu mult optimism drumul parcurs, evocând adeseori (în momentele de răgaz) amintirile minunate, extraordinare pe care le-ai acumulat până în prezent. Fă – pe cât posibil – de fiecare dată aceasta, în loc să te cramponezi la nesfârşit de un viitor iluzoriu, privind adeseori doar la drumul din viitor ce îţi rămâne de parcurs în această existenţă. Ia aminte că întotdeauna fiinţele umane ce ratează să trăiască aşa cum se cuvine, aici şi acum, aşa cum se cuvine, în prezent, pierd totodată din vedere că, acţionând în felul acesta, vor rata până la urmă viitorul.

Hotărăşte-te în mod ferm ca de azi înainte să-ţi alegi ca „meşteşug“ să acţionezi cu mult curaj şi perseverenţă, în toate modurile benefice cu putinţă, pentru a fi din ce în ce mai fericit/fericită. Acţionând zi de zi în felul acesta, vei putea face să apară o obişnuinţă binefăcătoare, creatoare, şi până la urmă vei descoperi că acesta este unul dintre cele mai frumoase „meşteşuguri“.

Realizează că, cel mai adesea, fericirea nu se caută, ci se descoperă, mai ales în tot ceea ce trăieşti intens, pur şi minunat zi de zi. Înainte de toate, aceasta implică să nu ratezi niciodată (pe cât posibil), niciuna dintre şansele pe care Dumnezeu ţi le oferă (de a descoperi fericirea şi de a o trăi într-un mod profund şi extraordinar). Ia aminte că niciuna dintre aceste şanse pe care le ratezi nu se repetă, deoarece, în realitate, fiecare şansă care ţi se oferă este şi rămâne unică.

Începând de astăzi, aspiră într-un mod ferm şi (pe cât posibil) din toate puterile să fii şi să devii una dintre cele mai fericite fiinţe umane ce trăiesc pe această planetă. Mobilizează-te să reuşeşti neîntârziat aceasta, gândindu-te că în felul acesta devine totodată cu putinţă să le oferi celorlalţi un exemplu minunat şi entuziasmant, ce este demn de urmat.

Ia aminte că, dincolo de aparenţe, aspiraţiile divine, puternice, profund benefice care, la prima vedere, par a fi nebuneşti se află întotdeauna la temelia celor mai frumoase proiecte ce au revoluţionat în decursul timpului umanitatea.

Integrează în mod constant, începând de astăzi, în viaţa ta ideea-forţă ce este profund creatoare că fericirea intensă, debordantă şi copleşitoare nu este, de fapt, ţelul, ci este şi rămâne unul dintre mijloacele necesare ale vieţii tale.

Începând de astăzi, urmăreşte – timp de 180 de zile – să cauţi cu multă atenţie şi chiar să reuşeşti să descoperi aproape tot ceea ce crezi că îţi lipseşte, în ceea ce deja tu ai. Acţionând zi de zi în felul acesta, vei constata că ţi se va transforma într-un mod profund perspectiva asupra existenţei sau, altfel spus, îţi vei modifica radical, în bine, punctul de vedere.

Urmăreşte să descoperi zi de zi – timp de 180 de zile – prin propria ta experienţă (începând chiar de azi) că ceea ce poţi să faci, printre altele, pentru fiinţele umane care te iubesc într-un mod profund, intens şi sincer este să fii, cât mai des, din ce în ce mai fericit/fericită. Acţionând zi de zi în felul acesta, îi vei putea face, totodată, fericiţi pe cei dragi (care te iubesc) şi astfel vei putea deveni şi tu o fiinţă umană ce este adeseori fericită.

Atât pentru cel înţelept, cât şi pentru fiecare fiinţă umană ce aspiră cu adevărat să devină înţeleaptă, fiecare zi este şi rămâne, în realitate, o enigmatică promisiune. Depinde întotdeauna numai de noi cum se va concretiza până la urmă acea promisiune.

Urmăreşte – timp de 180 de zile – începând de astăzi, să descoperi adeseori, prin intermediul unei atenţii ferm focalizate şi stăruitoare, că fericirea este, totodată, un acord tainic, inefabil şi adevărat ce apare între fiinţa umană şi existenţa plină de bucurii şi surprize încântătoare pe care ea o trăieşte.

Urmăreşte începând de azi – timp de 180 de zile – să descoperi că întotdeauna, fără excepţie, în propriul tău univers lăuntric se găsesc deja (în stare latentă) adevăratele seminţe divine ale transformărilor extraordinare (în bine) ce urmează să apară atât în trupul, cât şi în fiinţa ta, şi care deocamdată sunt nebănuite.

Începând de astăzi – timp de 180 de zile – urmăreşte să-ţi dai de fiecare dată seama, printr-o focalizare constantă şi stăruitoare a atenţiei, că în jurul tău se află multe fiinţe umane ce rămân nefericite tocmai datorită faptului că ele nu ştiu şi nici măcar nu bănuiesc că ar putea să fie adeseori foarte fericite.

Începând de azi – timp de 180 de zile – urmăreşte să descoperi prin propria ta experienţă că, de fapt, în viaţă nimic nu este atât de simplu precum pare la prima vedere. Urmăreşte, de asemenea, să descoperi (prin experienţă lăuntrică directă) că atunci când reuşeşti să-ţi trăieşti din ce în ce mai des viaţa în lumina complexităţii  pure, armonioase şi dumnezeieşti a firii, ai parte, în felul acesta, şi tu de mai multă fericire.

Începând de astăzi – timp de 180 de zile – trăieşte-ţi fiecare zi a vieţii tale întocmai ca şi cum respectiva zi ar fi ultima. Observă, totodată, cu multă atenţie toate transformările lăuntrice profunde care nu vor întârzia să apară (dacă vei reuşi cu adevărat să trăieşti în felul acesta) şi savurează apoi din plin salturile spirituale de care vei avea – cu siguranţă – parte.

Descoperă zi de zi – timp de 180 de zile –, prin experienţă directă, că fiecare zâmbet sincer, spontan pe care îl transmiţi fiinţelor umane (ce declanşează spontan în universul tău lăuntric o stare de simpatie sau afecţiune) se întoarce, până la urmă, la tine (prin intermediul zâmbetelor pe care le vei primi ulterior de la alte fiinţe umane) şi descoperă că acest răspuns, ce apare la momentul potrivit, îţi umple fiinţa de o inefabilă bucurie şi încântare.

Începând de astăzi – timp de 180 de zile – aspiră şi totodată urmăreşte să faci cu multă plăcere aproape tot ceea ce ai de făcut şi totodată descoperă că, acţionând în felul acesta, tot ceea ce faci bun şi divin integrat îţi va apărea ca fiind un joc spumos, minunat, care te bucură şi te încântă.

Începând de astăzi – timp de 180 de zile – urmăreşte să conştientizezi cu adevărat, din ce în ce mai profund şi din ce în ce mai clar, că niciodată nu este cu putinţă să mergi şi chiar să ajungi foarte departe atunci când, de fapt, nu ştii nici ce anume vrei şi nici în ce direcţie te îndrepţi. Conştientizează (prin contrast cu orientarea ta anterioară) ce înseamnă să rătăceşti anapoda şi haotic, fără a şti, de fapt, încotro te îndrepţi. Pune-ţi din când în când, într-un mod profund şi matur, întrebarea: „Ce anume urmăresc, în realitate, să realizez în această existenţă?“ Descoperă tâlcul ascuns al dictonului: „O viaţă larvară şi inutilă este deja o moarte anticipată“.

Începând de astăzi – timp de 180 de zile – descoperă (de fiecare dată când ai ocazia) că fiecare reuşită profund benefică, divină (chiar dacă la prima vedere pare a fi insignifiantă) este şi rămâne o victorie care, în realitate, te ajută într-o anumită măsură să te transformi şi să creşti lăuntric.

Începând de astăzi – timp de 180 de zile – acţionează într-un mod ferm în tot ceea ce realizezi bun, frumos şi divin integrat, pornind de la convingerea simplă şi de nezdruncinat că este aproape imposibil să eşuezi, datorită susţinerii dumnezeieşti pe care o simţi din plin atunci când faci fapte bune. Aminteşte-ţi de fiecare dată că atunci când mult bine faci, mult bine ţi se oferă (ulterior) de către Dumnezeu la momentul potrivit.

Începând de azi – timp de 180 de zile – descoperă adeseori, prin experienţă directă, că fericirea te aşteaptă şi se revarsă în tine în valuri atunci când eşti pregătit/pregătită să o primeşti. În felul acesta, devine cu putinţă să descoperi că fericirea apare şi uneori chiar ne îmbată mai ales în momentele în care o aşteptăm.

Începând de astăzi – timp de 180 de zile – descoperă în fiecare zi (de acum încolo) că, dacă vrei cu adevărat ca viaţa să-ţi surâdă, atunci trebuie să fii tu, de fiecare dată, pe fază şi să manifeşti multă veselie şi umor. Făcându-i adeseori pe ceilalţi să râdă şi chiar înveselindu-i, vei descoperi că eşti tu însuţi/însăţi contaminat/contaminată de veselia şi buna dispoziţie pe care o trezeşti în fiinţa lor.

(va urma)

Articol preluat din Programul Taberei yoghine de vacanță Herculane 2011, publicat la editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.


Citiți și:

Fericiri mici cu efecte surprinzător de mari

Cântecul vieţii
Alegi prezentul – Alegi eternitatea

 

yogaesoteric
12 februarie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More