Aforisme şi cugetări (I)

 

de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

1. Adevărata bogăţie, ce este pentru noi supremă şi nepieritoare, constă în a fi din ce în ce mai satisfăcuţi, graţie prezenţei extatice, înălţătoare şi misterioase a lui Dumnezeu. O astfel de bogăţie ne este întotdeauna de un imens folos atunci când părăsim definitiv această lume (în momentul aşa-zisei morţi).

2. Atunci când ni se pare că iubim prea mult o fiinţă umană minunată, care şi ea ne iubeşte în mod profund şi constant, un remediu plin de înţelepciune pe care îl avem întotdeauna la dispoziţie este să iubim cu mult mai mult acea fiinţă. Procedând în felul acesta, energia subtilă, sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Iubirii Dumnezeieşti ne va inunda din ce în ce mai mult fiinţa şi ne va face să descoperim o imensă şi aleasă fericire. Vom descoperi că, acţionând în felul acesta, avem imens de câştigat. În plus, vom constata că nu prea avem concurenţi, deoarece puţine fiinţe umane sunt capabile să iubească în felul acesta.

3. Atunci când reuşim să transfigurăm într-un mod spontan majoritatea fiinţelor umane cu care venim în contact şi totodată reuşim să le iubim într-un mod spontan şi detaşat pe acelea care merită din plin aceasta, o astfel de atitudine trezeşte şi apoi dinamizează în universul nostru lăuntric felurite disponibilităţi artistice, care ne transformă în mod gradat şi în acelaşi timp ne trezesc şi ne rafinează simţul estetic.

4. Fiinţele umane de sex opus care se iubesc au totodată nevoie să rămână ferm ancorate în momentul cel magic al începutului relaţiei lor. Procedând în felul acesta, fericirea pe care o descoperă într-o astfel de relaţie se menţine nealterată, iar durata legăturii lor amoroase va creşte considerabil şi chiar va putea deveni nedefinită.

5. Yoghinii avansaţi au descoperit în urmă cu multe mii de ani că, de fapt, conştiinţa efervescentă, entuziastă şi plină de aspiraţie caută, iar apoi inima sau, mai bine zis, centrul subtil de forţă ANAHATA CHAKRA este acela care descoperă. Astfel, ajungem să apreciem la justa ei valoare înţelepciunea cea tainică a inimii.

6. O mare fericire ne inundă fiinţa şi apoi poate fi aprofundată atunci când suntem capabili să continuăm să aspirăm şi să dorim cu putere ceea ce este pur, minunat, înălţător şi dumnezeiesc şi care deja se află la dispoziţia noastră.

7. Atunci când un yoghin avansat are impresia că ceva anume îi lipseşte, el începe să caute ceea ce îi lipseşte în tot ceea ce deja are, iar astfel reuşeşte să descopere că în universul său lăuntric el are în permanenţă tot ceea ce consideră că îi lipseşte. În felul acesta, un astfel de yoghin descoperă, cu uimire şi cu o aleasă încântare, că în realitate tot ceea ce există în universul său lăuntric se află, totodată, prezent undeva anume în Totul cel gigantic al Macrocosmosului, iar astfel el conştientizează că, de fapt, ceea ce nu există în universul său lăuntric nu se află şi nu există nicăieri.

8. Este necesar ca fiecare fiinţă umană să-şi dea seama că atunci când ea nu mai este capabilă să se minuneze de nimeni şi nimic din toate cele care o înconjoară, o astfel de stare persistentă arată că acea fiinţă umană a încetat deja să mai trăiască aşa cum se cuvine, căci aceasta semnalează că inima ei este împietrită, iar sufletul ei este mort.

9. O plăcere benefică, ce este nouă şi delicată, ne inundă fiinţa şi ne expansionează într-un mod euforic în nemărginire atunci când, datorită unei stări profunde de empatie, îi producem o intensă stare de plăcere, pură şi împlinitoare, fiinţei iubite pe care o adorăm.

10. Atunci când iubim intens, constant şi fără măsură o fiinţă umană de sex opus care şi ea ne iubeşte, devine lesne cu putinţă să descoperim cât de fericiţi/fericite putem fi atunci când dăruim din plin prin fiinţa noastră energia subtilă sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Iubirii Dumnezeieşti, ce se revarsă în şi prin universul nostru lăuntric de la Dumnezeu.

11. Yoghinul avansat descoperă că, cel mai adesea, este de mii de ori mai bine să dăruiască toate cele care sunt benefice şi dumnezeieşti, fiind plin de altruism şi detaşare. În felul acesta, un astfel de yoghin descoperă că este cu mult mai bine să dăruiască decât doar să primească. Astfel, el ajunge să descopere modul tainic şi complex în care operează, în cadrul Creaţiei şi manifestării dumnezeieşti, Legea dăruirii oculte.

12. Atunci când Atributul Dumnezeiesc al Poeticului Dumnezeiesc se trezeşte din ce în ce mai mult în universul nostru lăuntric, energia sa subtilă sublimă ni se dezvăluie ca o dulce şi încântătoare poezie. În cele din urmă, ea ne apare întocmai ca o muzică paradisiacă pe care fiecare fiinţă umană ar fi bine să o aibă şi să se bucure din plin de ea, în universul ei lăuntric.

13. Nu este niciodată necesar să ştim enorm de multe aspecte ale realităţii. Este însă esenţial să ajungem să cunoaştem cât mai repede dumnezeiasca înţelepciune, extatică şi eternă.

14. În orice început net superior şi care este profund transformator, ce ne conduce apoi din treaptă în treaptă către mirificele înălţimi dumnezeieşti, cei mai dificili şi cei mai lungi ca durată sunt primii paşi.

15. Indiferent de vârsta biologică pe care o avem, devine imediat cu putinţă să ne dăm seama că am început să îmbătrânim atunci când încetăm să mai învăţăm şi ajungem să hrănim prosteasca şi infantila convingere că deja ştim totul.

16. Muzica înălţătoare, genială şi dumnezeiesc inspirată ne trezeşte sufletul, îi conferă aripi nebănuite inimii noastre şi adeseori ne expansionează într-un mod euforic gândirea.

17. Atunci când îi oferi iubitei tale o floare, fiind plin de iubire, spune-i: „Cu această floare pe care ţi-o dăruiesc, îţi ofer totodată întreaga mea grădină de flori mirifice care au crescut şi au înflorit în fiinţa mea graţie iubirii noastre profunde, copleşitoare şi constante.”

18. Dumnezeu ne-a spus: „Atunci când tu te porneşti la drum către Mine, fiind plin de aspiraţie, şi îţi doreşti să Mă găseşti, Eu voi veni fulgerător în întâmpinarea ta, spre a te primi şi spre a te îmbrăţişa în moduri tainice, care te vor uimi şi te vor încânta.”

19. Atunci când un yoghin începător îşi evocă trecutul, el îşi coboară în mod spontan ochii către pământ, iar atunci când un astfel de yoghin visează la viitorul său, în mod spontan el îşi ridică ochii către cer şi imploră cu o speranţă îndreptăţită ghidarea, inspiraţia şi ajutorul lui Dumnezeu.

20. Este foarte important ca fiecare dintre noi să devenim capabili să ne privim viaţa şi tot ceea ce ne înconjoară cu ochii unui copil pur, angelic şi genial.

21. Dacă toate fiinţele umane ce există pe această planetă ar şti că Marea Mamă (MAHASHAKTI) există şi ar fi capabile să o simtă câtuşi de puţin, aproape toate şi-ar dori să fie îmbrăţişate de ea şi ar aspira să o descopere din ce în ce mai mult, experimentând totodată în felul acesta delicioasele stări de fericire şi copleşitoarele trăiri extatice pe care ea poate să le ofere.

22. Animalele de companie pe care le iubim şi care ne iubesc ne umplu viaţa de iubire şi de delicioasă tandreţe.

23. Fiecare intenţie benefică ce este clară, fermă, puternică şi constantă face apoi să devină cu putinţă imposibilul ce este însă posibil.

24. Nicio cale spirituală veritabilă nu-ţi apare ca fiind lungă atunci când o parcurgi cu mult entuziasm, fiind alături de o fiinţă umană pe care o iubeşti şi care te iubeşte.

25. A iubi extraordinar de intens, profund, constant şi fără măsură implică să fii capabil/capabilă să-ţi manifeşti adeseori din plin iubirea, fără a mai fi nevoie să vorbeşti.

26. Un maestru tantric veritabil este oricând gata să se avânte într-o nouă aventură pură, sublimă, înălţătoare, dumnezeiască ce face să apară o nouă şi imensă fericire, pe care, totodată, el o împărtăşeşte cu fiinţele umane entuziaste şi curajoase care sunt dispuse să coopereze cu el şi să-l însoţească.

27. Nebuniile minunate, sublime, dumnezeieşti ce sunt totodată într-un mod dumnezeiesc integrate rămân totdeauna nişte experienţe existenţiale, profund transformatoare şi de neuitat, pe care nu le vom regreta niciodată.

28. Fiinţele umane care sunt capabile să ne transfigureze într-un mod exemplar şi care ne iubesc intens, profund, constant şi fără măsură sădesc astfel în universul nostru lăuntric seminţe paradisiace, care atunci când ajung să încolţească şi să crească transformă fiinţa noastră într-o gură de rai.

29. Fiinţele umane care îşi păstrează toată viaţa sufletul de copil ce este pur şi nealterat simt în mod spontan prezenţa tainică a lui Dumnezeu şi ele comunică foarte uşor cu îngerul lor păzitor. În plus, astfel de fiinţe umane nu îmbătrânesc niciodată.

30. Adevăraţii prieteni pot fi cel mai adesea descoperiţi în urma unor căutări îndelungate. Pe astfel de prieteni extraordinari ne este aproape imposibil să-i părăsim şi este cu neputinţă să-i uităm… Asemenea prieteni legendari sunt însă meritaţi numai şi numai dacă noi înşine suntem, la rândul nostru, astfel de prieteni adevăraţi.

31. În măsura în care în universul tău lăuntric s-a trezit deja înţelepciunea inimii (ce se află într-o tainică legătură cu centrul subtil de forţă ANAHATA CHAKRA), urmează-i întotdeauna îndemnul şi inspiraţia, fără să eziţi.

32. Dacă femeile în care deja a început să se trezească starea de SHAKTI (starea sublimă de forţă feminină a Naturii) ar fi nişte flori delicate, bărbaţii în care a început deja să se trezească starea de VIRA ar alerga către ele fiind plini de adoraţie, încântare şi entuziasm şi ar face tot ceea ce este necesar să le ajute ca să crească din ce în ce mai repede şi să înflorească.

33. Raţiunea – cel mai adesea nebănuită – pentru care fiinţele umane iubesc intens, profund, constant şi fără de măsură este şi posibilitatea de a ne îndumnezei şi de a ne transforma într-un mod profund şi definitiv, datorită energiei subtile sublime a iubirii ce ne inundă fiinţa şi care vine de la Dumnezeu.

34. Fă cât mai repede tot ceea ce este benefic şi stringent necesar pentru ca viaţa ta să fie un paradis şi apoi acţionează constant şi fără încetare, astfel ca acest paradis să devină o realitate atât pentru tine, cât şi pentru toţi ceilalţi care sunt pregătiţi să-l descopere.

35. În cazul fiinţelor umane care deja practică perfect continenţa sexuală, amoroasă, pasionalitatea frenetică, pură şi elevată li se dezvăluie ca fiind plină de surprize delicioase, profund transformatoare, respectabilă şi dătătoare a unor alese fericiri.

36. Reţeta cea eficientă a fericirii: să anihilăm prompt toate grijile, să înmulţim şansele dumnezeieşti formidabile ce ni se oferă şi să adunăm, ba chiar să multiplicăm plăcerile benefice sublime care, atunci când le dăruim fiinţelor umane pe care le adorăm, ne umplu de o imensă bucurie şi ne fac să descoperim surprinzătoare plăceri ce ni se dezvăluie în felul acesta.

37. Să acţionăm întotdeauna astfel încât fiecare săptămână nouă a vieţii noastre să fie trăită într-un mod eminamente benefic şi dumnezeiesc integrat, căci nu este cazul să pierdem vreodată din vedere că, în realitate, fiecare zi a vieţii noastre este un crâmpei ce face parte din alcătuirea întregii noastre vieţi.

38. Cel mai adesea, nu distanţa fizică este aceea care măsoară răceala, îndepărtarea şi indiferenţa ce apar într-o fiinţă umană superficială, a cărei iubire a diminuat chiar şi atunci când nu au existat motive.

39. Atunci când fiecare dintre noi deja deţinem un fruct savuros şi apoi îl oferim unei alte fiinţe umane care, la rândul ei, ne dăruieşte un alt fruct savuros, în final fiecare dintre noi vom avea un fruct savuros. Atunci când fiecare dintre noi trăim o stare intensă de iubire faţă de o fiinţă umană de sex opus şi totodată experimentăm o stare copleşitoare de plăcere erotică, de îndată ce realizăm un schimb plenar şi profund de acelaşi fel cu o altă fiinţă umană de sex opus care, la rândul ei, simte o stare intensă de iubire şi trăieşte o stare plenară de plăcere erotică alături de noi, în felul acesta fiecare dintre cele două fiinţe umane vor experimenta două stări de iubire şi vor trăi două stări intense de plăcere erotică. În felul acesta, cele două fiinţe umane de sex opus se vor simţi considerabil împlinite şi îmbogăţite în urma unui astfel de schimb euforic, încântător, ce le va face totodată să trăiască o îmbătătoare stare de fericire.

40. În cazul iubirii intense şi a plăcerii erotice profunde pe care o simţim faţă de o fiinţă umană de sex opus, fericirea îmbătătoare de a o descoperi în toată minunăţia şi splendoarea ei valorează chiar mai mult decât simpla fericire că am descoperit-o.

41. Cel care – la momentul potrivit – îndrăzneşte să rostească anumite adevăruri deranjante este necesar să aibă la dispoziţie o maşină puternică, chiar de curse, pentru a fugi apoi cât mai repede de acolo, spre a se salva de valul resentimentelor şi al nemulţumirilor pe care le trezeşte în fiinţa umană ce este în mod direct vizată de astfel de adevăruri.

42. Aspirantul tantric trăieşte mai mereu, cu mult entuziasm şi frenezie, fiecare moment al vieţii sale ca şi cum ar urma să moară mâine şi, totodată, el experimentează şi învaţă tot ceea ce îi este necesar ca şi cum ar urma să trăiască în veşnicie. În felul acesta, el descoperă şi chiar experimentează starea de nemurire.

43. O viaţă ce este lipsită de prieteni adevăraţi şi extraordinari este întocmai precum o grădină fără de flori, ce a fost abandonată.

44. Modalitatea cea mai sigură de a ne desăvârşi din punct de vedere spiritual este să ajungem să fim şi să rămânem o fiinţă umană ce este în mod plenar îndumnezeită.

45. O fiinţă umană optimistă priveşte cu o mare încântare un trandafir, îi admiră frumuseţea petalelor, îi savurează parfumul și nu-i vede țepii. O ființă umană pesimistă privește înfricoșată doar țepii trandafirului și, tocmai de aceea, ea rămâne speriată la distanță și nu este capabilă să vadă frumusețea trandafirului.


Citiți a doua parte a acestui articol


Citiţi şi:

Aforisme şi cugetări despre prostie şi despre alte defecte umane ce pot fi eliminate şi transcense prin practica yoga

Aforisme şi cugetări despre viaţă (1)
 

yogaesoteric
9 noiembrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More