Agenţia de dezinformare Agerpres face publice informaţii false despre procesul lui Gregorian Bivolaru

 

Către Agerpres,
în atenţia directorului general Ioan Roşca


Datorită publicării de către Agerpres, pe 9 aprilie 2010, a ştirii intitulate Procesul lui ”guru” Bivolaru, amânat pentru 23 aprilie, ştire care conţine numai informaţii eronate despre procesul lui Gregorian Bivolaru, un număr mare de alte publicaţii au preluat aceste informaţii eronate şi le-au publicat în ediţiile lor electronice sau tipărite. Pentru a corecta prejudiciile de imagine aduse lui Gregorian Bivolaru, dar mai ales, pentru corecta informare a publicului, Biroul de Presă MISA vă solicită publicarea următorului text, conform dreptului la replică. Vă mulţumim anticipat pentru profesionalismul de a corecta informaţiile eronate respective.

Agerpres face publice informaţii false despre procesul lui Gregorian Bivolaru

Pe data de 9 aprilie 2010, agenţia de presă Agerpress a publicat o ştire intitulată Procesul lui ”guru” Bivolaru, amânat pentru 23 aprilie, care conţine un număr record de informaţii eronate, mai ales având în vedere că este vorba de o agenţie de presă şi nu de un ziar oarecare. Mai mult decât atât, autorul ştirii, care nu este precizat, a consultat cu siguranţă site-ului Ministerului Justiţiei, de unde a copiat cu copy-paste anumite informaţii, singurele corecte din articol, şi anume obiectul dosarului. Dar în rest, ştirea dezinformează într-un mod inadmisibil.

De exemplu, Agerpres afirmă că la termenul din 9 aprilie, procesul s-a amânat din cauza absenţei lui Gregorian Bivolaru de la proces. Realitatea este că instanţa urmează să se pronunţe în acest dosar şi pe 9 aprilie deja se aştepta un verdict – sau amânarea pronunţării. Acest lucru este menţionat clar pe site-ul Ministerului Justiţiei: „09.04.10 Amână pronunţarea cauzei la 23 aprilie 2010, având nevoie de timp pentru deliberare şi pentru ca reprezentanta p.văt. Dumitru Mădălina şi apărătorul inc. B.G. să depună concluzii scrise la dosar.”

În continuare, Agerpres face o serie de afirmaţii şocante prin absurditatea lor – mai ales având în vedere că procesul este deja în faza finală de pronunţare:
„Vineri, judecătoarea cazului l-a citat din nou pe Bivolaru, care se află în Suedia, la o adresă încă necunoscută pentru autorităţile din România.
Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că judecătorii sibieni care au judecat cazul s-au săturat să mai trimită scrisori în Suedia, iar avocaţii lui Bivolaru să spună că acesta nu poate să vină la procesul său de la Sibiu, pentru că nu ştie de citaţii, deoarece îşi schimbă în permanenţă domiciliul, deci nu primeşte corespondenţa de la Tribunalul Sibiu.
Procesul liderului MISA poate dura practic la nesfârşit din cauza procedurilor. Bivolaru nu se prezintă la proces, însă îşi trimite avocatul, care nu este numit din oficiu, ci este un avocat plătit. Procesul merge greu şi din cauza martorilor care sunt protejaţi şi vin cu întârziere la audieri şi însoţiţi de poliţie.”

Ştirea Agerpres nu are nimic comun cu adevărul şi ne îndoim de existenţa vreunei surse judiciare care să dea astfel de declaraţii, pentru că este imposibil ca instanţa să mai citeze inculpatul când deja au fost prezentate pledoariile finale. Mai mult decât atât, procesul nu are cum să dureze la nesfârşit, dacă pe 23 aprilie se va pronunţa deja verdictul, aşa cum anunţă şi site-ul Ministerului Justiţiei. Având în vedere că Gregorian Bivolaru a obţinut azil politic în Suedia datorită încălcărilor drepturilor sale cetăţeneşti tocmai în legătură cu mandatul de arestare emis în legătură cu faptele de care este acuzat la Sibiu, evident că el nu avea de ce să îşi pună libertatea şi viaţa în pericol venind la proces în România. Situaţia aceasta cu totul specială a făcut ca instanţa să fie de acord cu audierea unei înregistrări cu declaraţiile lui Gregorian Bivolaru legat de toate faptele care i-au fost puse în cârcă de procurori în cadrul acestui dosar.

În ceea ce priveşte adresa lui Gregorian Bivolaru, aceasta este neschimbată de cinci ani şi la acea adresă sunt expediate toate citaţiile, procedura fiind astfel legal îndeplinită. Acest aspect nu a reprezentat un motiv al amânării cauzei decât în rarele situaţii când au fost disfuncţionalităţi în serviciile poştale.

Să remarcăm şi tendenţiozitatea Agerpres, care comentează faptul că „avocatul nu este numit din oficiu, ci este un avocat plătit”, ca şi cum nu ar fi dreptul oricărui cetăţean să aibă un apărător ales. Un alt neadevăr flagrant este acela că „martorii care sunt protejaţi vin cu întârziere la audieri şi însoţiţi de poliţie”. Este adevărat însă că în acest proces au existat şi martori sub acoperire, a căror identitate a fost deconspirată deoarece nu era necesar să fie protejaţi în acest fel, iar o parte dintre martorii procuraturii nu s-au prezentat la proces tocmai pentru că au dat iniţial declaraţii false şi audierea lor ar fi scos foarte uşor la iveală contradicţiile şi minciunile din declaraţiile pe care le-au făcut. Martorii procuraturii prezenţi la proces au fost mai degrabă martori ai apărării, pentru că au arătat modul în care au fost puşi să dea declaraţii după dictarea procurorilor sau, în alte situaţii, au infirmat faptele de care sunt acuzaţi Gregorian Bivolaru, Farkas Zsolt şi Farcaşi Mirona.

Culmea dezinformării în ştirea Agerpres este confuzia evidentă între procesul aflat pe rol la Tribunalul Sibiu şi procesul de la Cluj, în care alături de Gregorian Bivolaru sunt incriminaţi în mod aberant alţi 20 de instructori yoga, care sunt acuzaţi de „trafic de persoane” pentru că procurorii consideră practica sistemului milenar karma yoga a fi „muncă forţată”. Iată de spune Agerpres:
„”Guru” Bivolaru a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, împreună cu 20 de membri ai organizaţiei, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: constituire ori aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, propagandă naţionalist-şovină, promovare a ideologiei fasciste prin propagandă, instigare la ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. Procurorii susţin că, în intervalul 1991-martie 2004, împreună cu alte persoane, Bivolaru a iniţiat, constituit şi apoi condus în interiorul MISA un grup infracţional organizat, care, ulterior, s-a extins.”
Reamintim publicului că la Sibiu se judecă acuzaţiile de tentativă de trecere ilegală a frontierei (legată de înscenarea de la Vama Nădlac) şi „trafic de minori” (este vorba de fapt de presupusa relaţie sexuală cu minora Mădălina Dumitru care a fost forţată de procurori să dea o declaraţie falsă în acest sens, în urma unui interogatoriu brutal de 14 ore).

În concluzie, iată principalele erori din ştirea Agerpres: procesul de la Sibiu nu s-a amânat, ci s-a încheiat. Gregorian Bivolaru nu a fost citat pe 9 aprilie, deoarece procesul s-a încheiat deja, iar pe parcursul procesului el a fost citat de instanţă la domicilul acestuia şi instanţa a avut la fiecare termen confirmarea de primire a citaţiei. În plus, acuzaţiile în acest proces nu sunt cele arătate. Prin urmare, ştirea Agerpres este aproape integral eronată şi, în loc să informeze corect, dezinformează publicul despre acest subiect. Pentru a compensa această eroare, vă solicităm să publicaţi integral această replică.

Biroul de presă MISA
16 aprilie 2010

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More