În încercarea de a mai arunca cu puțin noroi în MISA și Gregorian Bivolaru, Cancan inventează scandaluri și denigrează un profesor român din Uruguay

 

Școala de yoga MISA își exprimă pe această cale dezaprobarea față de asocierea tendențioasă a denumirii asociației și a numelui profesorului de yoga Gregorian Bivolaru în contextul unei anchete din Uruguay și solicită publicarea prezentului drept la replică, în spiritul respectării adevărului și a codului deontologic al profesiei de jurnalist.

Arătăm în mod explicit și ferm că ne delimităm radical de orice activitate cu caracter infracțional, iar pe de altă parte reamintim datoria presei de a informa corect opinia publică, cu atât mai mult cu cât deja s-a încheiat ancheta la care se face referire în articolele de pe site-ul cancan.ro semnate de Cristian Băluță, având titlul „Un profesor universitar din România e acuzat că îndoctrinează studenți + o fostă yoghină l-a denunțat public pe Gregorian Bivolaru” (apărut în data de 10 decembrie 2019) și respectiv „Cum a racolat profesorul român din Uruguay studente pentru spiralele MISA. Le-a cerut poze în lenjerie intimă și…” (apărut în data de 11 decembrie 2019), iar acuzațiile împotriva profesorului Octav Fercheluc s-au dovedit neîntemeiate. Utilizarea în aceste articole a numelui profesorului Gregorian Bivolaru este tendențioasă și arată doar o dorință de senzațional, lipsită de respectarea deontologiei profesionale.

În primul rând precizăm că nu există niciun fel de „scandal mare în rândul yoghinilor”, deoarece pe de o parte activitățile școlii de yoga din Uruguay nu au legătură cu MISA, iar pe de altă parte această anchetă este o știre veche și acuzațiile s-au dovedit neîntemeiate, după cum am precizat mai sus. Tonul tendențios și denigrator este extrem de evident în întregul articol. Profesorul Octav Fercheluc nu „spune că este doctor în matematică”, ci chiar are un doctorat în matematică, obținut în anul 2000 la Universitatea București. De asemenea, nu „susține”, ci chiar practică meditația de peste 25 de ani și nu s-a „refugiat”, ci s-a stabilit în Uruguay, unde este căsătorit și are cetățenie uruguayană.

Articolele ce pretind că dezvăluie „detalii uluitoare, în exclusivitate”, nu descriu fapte reale de natură penală, eventual de interes public, ci amestecă niște informații incomplete legate de o anchetă desfășurată în Uruguay cu acuzații vechi preluate din mass-media din România și cu afirmații făcute de o presupusă „mamă îngrijorată” şi a unui așa-zis „expert în secte”. Sunt reluate acuzații care au mai apărut în presă de-a lungul anilor și care provin, mereu și mereu, de la aceleași 3-4 persoane, motivate fie de interese financiare, fie de o vendetă personală. Până acum niciun jurnalist nu și-a pus (din câte știm noi) întrebarea cum de televiziuni din țări aflate la mare distanță, cum ar fi Uruguay sau Finlanda, „au luat legătura” – dintre miile de practicanți yoga – cu aceeași fostă cursantă Roxana, mereu dispusă să facă „mărturisiri uluitoare”, care în realitate nu se referă la vreun aspect ilegal, ci doar mizează pe senzațional.

Calificarea drept „indecente” a unor banale fotografii în costum de baie, realizate într-o poziție firească, în picioare, este o dovadă de ipocrizie, în condițiile în care întreaga mass-media românească folosește constant imagini cu persoane îmbrăcate mult mai sumar, în poziții provocatoare, pentru a-și atrage trafic pe site sau audiență la TV. Iar afirmații de genul „după ce vor ajunge în România, tinerele vor participa la acțiuni erotice și pornografice, ca parte a căutării spirituale și sexuale” sunt nu numai aberante, dar și ridicole; cum poate cineva să pretindă că știe cu siguranță ce s-ar fi petrecut dacă respectivele persoane ar fi venit în România? La taberele internaționale de yoga care se desfășoară în România de 30 de ani participă anual mii de practicanți yoga din România și din străinătate și nu a existat niciodată vreun incident de genul celor descrise mai sus (mai corect spus imaginate). Este evident pentru oricine că dacă s-ar fi petrecut activități ilegale în timpul acestor tabere, aflate permanent în vizorul autorităților și al mass-mediei, ar fi existat până acum sute și sute de dovezi, nu doar câteva acuzații ridicole și mai ales mincinoase. 

Reamintim că Școala de yoga MISA a fost înființată în ianuarie 1990 de un grup de practicanți yoga, printre care se număra și Gregorian Bivolaru. Profesorul de yoga Gregorian Bivolaru nu s-a autointitulat niciodată „guru”, practicanții yoga din cadrul Școlii de yoga MISA nu folosesc acest apelativ, singurele persoane care îl numesc pe Gregorian Bivolaru „guru” (cu un ton cel mai adesea peiorativ) sunt jurnaliștii. Profesorul de yoga Gregorian Bivolaru nu are nicio legătură cu școala de yoga din Uruguay și nici nu a mai participat fizic la nicio spirală sau altă activitate a Școlii de yoga MISA din martie 2004, pentru că în 2004 Gregorian Bivolaru s-a refugiat în Suedia, unde ulterior, în ianuarie 2006, a primit azil politic.

Precizăm că există în acest moment în lume peste 30 de școli de yoga unde se predă yoga ezoterică integrală după metodologia dezvoltată în cadrul MISA, dar aceste școli sunt organizații independente, care funcționează conform legislației specifice din respectivele țări, fără să existe vreo relație de subordonare față de MISA. Faptul că profesorul Octav Fercheluc a predat la Universitate un curs de yoga și meditație la care au participat peste 5000 de studenți și profesori, într-o țară cu o populație puțin mai mare decât cea a Bucureștiului, ar trebui să fie o dovadă clară a valorii respectivului curs. Acesta este de altfel și motivul pentru care organizații „anti-secte” au început să-l atace, iar legătura forțată cu Gregorian Bivolaru le-a permis să continue aceste atacuri, care în final au eșuat.

Astfel de asocieri forțate, manipulative și tendențioase cu cazuri investigate de autorități în alte țări nu au nicio bază reală. Ele se înscriu în campania concertată de denigrare a lui Gregorian Bivolaru, dar și în campania mai vastă, cu numeroase exemple la nivel mondial, de a discredita mișcări spirituale autentice, o insidioasă „cruciadă” furibundă modernă ce este concertată după modelul Inchiziției medievale de organizații „anti-secte” precum cea din care face parte psihologul Álvaro Farías. De altfel, profesorul Nicolás Guigou, doctor in antropologie, șeful departamentului de antropologie al Universității Republicii din Uruguay, s-a exprimat public împotriva caracterului dubios al „experților anti-secte” și al organizațiilor din care aceștia fac parte. Prof. Guigou afirmă că astfel de organizații, fiind în realitate organizații religioase ce țin de Biserica Catolică, nu au căderea să aprecieze cine este și cine nu este sectă. Astfel de organizații sunt doar deranjate de orice activitate spirituală ce iese din dogmele bisericii căreia îi aparțin.

Abuzurile și persecuțiile la care Gregorian Bivolaru a fost supus de-a lungul timpului, atât în timpul regimului comunist, cât și după 1989, și care de altfel au dus la acordarea în final a statutului de azilant politic în Suedia, sunt foarte clar și bine documentate, iar toate acestea le sunt disponibile oricând celor care sunt interesați să afle adevărul.


Biroul de presă MISA
13 decembrie 2019

 

yogaesoteric


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More