Alarmant! Un studiu OMS arată că numărul copiilor și adolescenților cu obezitate a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani
Numărul copiilor și adolescenților cu obezitate a crescut de 4 ori în ultimii 30 de ani, arată rezultatele unui studiu, la colectarea și analiza datelor sale contribuind și Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Rezultatele studiului publicat în The Lancet, conform edițiadedimineață.ro, estimează că, în 2022, peste un miliard de persoane din întreaga lume sufereau de obezitate, iar aproape jumătate dintre adulţi (43%) erau supraponderali.
Noua analiză a inclus date colectate în perioada 1990-2022, de la 222 milioane de adulţi, adolescenți şi copii din aproape 3700 de studii, reprezentând peste 200 de ţări şi teritorii.
Studiul atrage atenția asupra faptului că este important ca prevenția obezității să înceapă încă din copilărie pentru a evita efectul cumulativ de-a lungul vieții, care crește riscul de multe tipuri de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și cel puțin 13 tipuri de cancer.
Principalele concluzii ale studiului au fost:
- Prevalenţa obezităţii la adulţi s-a dublat din 1990 până în prezent
- La copii şi adolescenţi, prevalenţa obezităţii a crescut de 4 ori
- Deşi prevalenţa subnutriţiei s-a înjumătăţit la nivel mondial, reprezintă în continuare o provocare pentru sănătatea publică în Asia de Sud-Est şi în Africa sub-Sahariană
- Țările cu cele mai mari rate combinate de subponderalitate și obezitate în 2022 au fost națiunile din Pacific și Caraibe și cele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Citiți și:
Obezitatea și micşorarea creierului: grăsimea trupească în exces poate reduce volumul creierului, avertizează specialiștii
Din secretele japonezilor! Cum să ai o viață fără obezitate
yogaesoteric
10 martie 2024