Obezitatea și micşorarea creierului: grăsimea trupească în exces poate reduce volumul creierului, avertizează specialiștii

Acumularea excesivă de grăsime la nivelul trupului a fost asociată cu multe efecte nefaste asupra sănătății, cum ar fi riscul crescut de boli de inimă și diabetul de tip 2. Dovezi recente sugerează că aceasta poate afecta și sănătatea creierului.

Un studiu publicat în revista Radiology a descoperit că nivelurile mai mari de grăsime trupească pot duce la scăderea volumului creierului sau la contracția acestuia. Noile constatări adaugă noi dovezi la volumul în creștere al cercetărilor referitoare la obezitate și asocierea acesteia cu creierul.

Trup mare, creier mic

Studii anterioare au stabilit deja existenţa unei legături între obezitate și volumul creierului. Într-un studiu publicat în revista Neurology, cercetătorii au analizat imaginile creierului a 9.652 de participanți înscriși în U.K. Biobank. Rezultatele lor arată că persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare și valori ale raportului între talie și șolduri mai mari au avut un volum mult mai mic de substanţă cenuşie cerebrală în comparație cu persoanele cu un IMC normal.
Materia cenușie este un tip de țesut cerebral care conține cea mai mare parte a celulelor nervoase ale creierului și este responsabilă de procesarea informațiilor din creier.

În cadrul studiului, cercetătorii din Olanda au analizat, de asemenea, imagini ale creierului a 12.087 de persoane care trăiesc în Statele Unite ale Americii, cu vârste cuprinse între 45 și 76 de ani. Participanții au fost investigaţi cu ajutorul aparatelor cu rezonanță magnetică (RMN), pentru a se studia ponderea de materie cenuşie şi albă a creierului. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, nivelurile totale de grăsime corporală (TBF) ale participanților, folosind o analiză de impedanță bioelectrică, o metodă care folosește curenți electrici trimiși în întregul trup pentru a măsura grăsimea.

Rezultatele cercetărilor au arătat că persoanele cu TBF ridicat au un volum mai mic de materie cenușie în general și volume mai mici de materie cenușie în unele regiuni ale creierului.

„Am descoperit că niveluri mai mari de grăsime distribuită pe trup sunt asociate cu volume mai mici ale unor structuri importante ale creierului, inclusiv structuri de materie cenușie care sunt situate în centrul creierului”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Ilona Dekkers.

Aceste zone au inclus talamusul, hipocampul, nucleul caudat, nucleul accumbens, putamenul și globus pallidus. Cercetătorii au punctat însă că această observație a fost făcută doar în cazul imaginilor cerebrale provenite de la bărbați. Imaginile cerebrale de la femei au arătat un volum mai mic de materie cenușie doar în globus pallidus.

„Un aspect interesant, am observat că aceste asociații sunt diferite pentru bărbați și femei, ceea ce sugerează că genul este un factor de modificare important al legăturii dintre procentul de grăsime și dimensiunea structurilor cerebrale specifice”, a spus Dekkers.

La ambele sexe, cercetătorii au observat o legătură între nivelurile ridicate de grăsime ale trupului și diferențele în structura materiei albe.

Cercetătorii au specificat faptul că în studiul lor au inclus doar procentele de grăsime ale trupului și nu au făcut distincție între diferitele tipuri de grăsime. Ei afirmă că cercetările viitoare ar putea explora aceste diferențe, în special în ceea ce priveşte impactul grăsimii albe viscerale aflată în cavitatea abdominală.

Luptă pentru a fi în formă

Obezitatea este una dintre cele mai provocatoare probleme de sănătate publică din lume. Standford Health Care raportează că 15% dintre copiii cu vârste între șase și 19 ani sunt supraponderali și că peste 60% dintre adulții americani sunt considerați obezi. Creșterea obezității a adus și o creștere a bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.

Iată câteva sfaturi utile pentru a stopa această epidemie:

1. Consumați mai puține alimente procesate și zaharoase. Studiile au arătat că faptul de a consuma alimente procesate poate duce la un risc mai mare de obezitate. Aceste alimente sunt adesea bogate în grăsimi și zahăr, ceea ce poate încuraja supraalimentarea.

2. Creșteţi aportul de fibre alimentare. Fibrele dietetice joacă un rol important în menținerea greutății. Nu numai că fibrele pot promova sănătatea gastro-intestinală, dar studiile au arătat că ele pot reduce poftele și supraalimentarea.

3. Mâncaţi mai multe fructe și legume. Adăugarea mai multor fructe și legume în dieta dvs. poate ajuta la reducerea numărului de calorii consumate și la scăderea în greutate.

4. Faceţi exerciţii fizice în mod regulat. Activitatea fizică crește numărul de calorii pe care trupul le arde. Prin includerea antrenamentelor în programul dvs. obișnuit, vă puteți menține sau chiar reduce semnificativ greutatea.

Obezitatea este o problemă, dar nu una pe care nu o putem combate. Păstrându-vă sănătatea și practicând un stil de viață sănătos, puteți preveni efectele nocive ale obezității.

Citiţi şi:
Din secretele japonezilor! Cum să ai o viață fără obezitate
Obezitatea este asociată cu 12 tipuri de cancer
Sănătatea creierului influenţează sistemul imunitar

yogaesoteric
20 martie 2020

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More