Alegeri – pe ultima sută de metri

Probabil ştiţi că în orice cursă dozarea energiei este foarte importantă. Altfel spus nu e nimic stabilit până nu se termină. De obicei cei mai puternici îşi aleg tactica de abordare în aşa fel încât pe ultima sută de metri să îşi poată surclasa adversarii.


O campanie electorală nu diferă prea mult de o competiţie sportivă. Diferenţa esenţială este că aici nu concurează nişte oameni, ci imagini de politicieni create de echipa de imagine a fiecăruia. Astfel, se creează o imagine cât mai frumoasă pentru candidatul propriu şi se foloseşte în plus tot arsenalul de manipulare a maselor, de la discreditarea adversarilor până la promisiunile cele mai mincinoase existente.


Inevitabil, candidatul la orice funcţie politică devine victima propriei sale imagini. El nu mai există ca şi om, el s-a transformat în om politic. Pare a fi o procedură de martirizare dar vă asigur că nu este. El îşi vinde sufletul pentru interese personale, putere, influenţă etc.
Lupta poate degrada pănâ la nerespectarea oricărei forme de decenţă minimală.
Sondajele de opinie sunt folosite, pe ultima sută de metri, ca o metodă de inducere în eroare a populaţiei.


Există minciună mică, minciună mare şi statistică


Să nu mă înţelegeţi greşit, statistica nu este în felul ei minciună. Dar dacă luăm în calcul miza (câştigarea alegerilor), pe cei care comandă realizarea sondajelor (de obicei partidul de guvernământ) şi pe cei care le fac (instituţii controlate de partidul de guvernământ) se  poate cu uşurinţă deduce că rezultatele sondajelor sunt fabricate în scopuri electorale în favoarea celor care le comandă .


Să vă argumentez un pic:
Apare o ştire în presă.


„Conform unui sondaj CURS, cu 10 zile înaintea alegerilor, Uniunea PSD+PUR – 7 procente în faţa Alianţei, Năstase – 10 procente peste Băsescu, Uniunea PSD + PUR are cele mai mari şanse să câştige alegerile parlamentare de duminică, iar candidatul său Adrian Năstase conduce detaşat în cursa prezidenţială, cu un avans de 10 procente în faţa prezidenţiabilului Alianţei D.A., Traian Băsescu. Aşa arată datele unui sondaj CURS, realizat în perioada 12-18 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.100 de persoane cu drept de vot. Sondajul, comandat de Antena 1, are o marjă de eroare de plus-minus 3% si o probabilitate de 95%. „
(Adevărul)


Putem privi detaşaţi această ştire, dar nu este aşa de simplu. Conform psihologiei maselor,
cei care erau hotărâţi să voteze pentru „câştigătorii” din sondaje vor fi şi mai hotărâţi. Indecişii, de obicei,  votează cu cel puternic (pentru a nu fi consideraţi înfrânţi). Iar cei care susţin opoziţia („tabăra adversă” în sondajul „nostru”)  îşi pierd speranţa şi mulţi dintre ei nu se mai duc la vot.  


Sondaj sau manipulare?


Matematica (statistica, în cazul nostru) este considerată de societatea contemporană o certitudine şi astfel sugerează stabilitate şi încredere. Tocmai de aceea, este folosită ca instrument de manipulare. 
S-a mai petrecut şi altădată, se petrece şi acum.


Totuşi, rezultatele alegerilor locale din iunie 2004 au fost întrucâtva o lovitură dată actualei puteri. Deşi sondajele trâmbiţate susţineau că P.S.D. conduce detaşat cu o marjă de eroare plus-minus 3% , rezultatele reale ale alegerilor au fost mult sub valorile „sondajelor” . Acest lucru demostrează că acele „sondaje” au fost contrafăcute şi, de asemenea, că nu toată lumea suferă de sindromul intoxicării. Din fericire, a început un proces de trezire şi imunizare a românilor faţă de aceste manipulări vădite.


Poate nu toată lumea ştie expresia: „Nu contează ce lucrare de diplomă faci, contează doar cine e profesorul îndrumător.”
De obicei nu se observă, dar este ESENŢIAL cine comandă aceste sondaje!!!
Sondajul din exemplul nostru a fost comandat de către Antena 1, o televiziune  100% P.U.R., care susţine puterea. Imparţialitatea nici nu se poate presupune în acest caz, deoarece la semnarea protocolului alianţei P.U.R.-P.S.D. s-a menţionat şi ajutorul în campania electorală de către acest post.


Un altfel de ajutor… subtil


Vineri seară, art directorul de la „Cotidianul“, Iulian Puiu, întreba dacă a văzut cineva promo-ul Antenei 1 pentru emisiunea „Seara candidaţilor“. El îl văzuse şi i s-a părut că ar fi ceva în neregulă. Imaginea celui care apărea drept preşedintele României semăna izbitor de tare cu fotografia lui Adrian Năstase. Promo-ul a fost înregistrat, imaginile au fost capturate, după care a început analiza. Deşi era evident că sînt două imagini aproape identice, am vrut să fim siguri că nu ne înşelăm. Aşa că am încercat să transformăm imaginea lui Adrian Năstase în conturul care apărea în spot. Ne-a reuşit destul de bine, şi într-un timp destul de scurt. Ieri încă ne mai gândeam dacă trebuie sau nu să îi acuzăm pe realizatorii de la Antena 1. Am decis că trebuie să semnalăm ceea ce observasem, pentru că, indiferent dacă a existat sau nu intenţie, postul de televiziune este implicat într-o acţiune de manipulare. (preluat din Cotidianul)


În încheiere, ar mai fi de adăugat că e mai bine mai târziu decât niciodată, să luăm atitudine şi să mergem la vot. Astfel ne delimităm atât de tabăra indecişilor, cât şi de cea  a  pesimiştilor.


Nu uitaţi:
Până când poporul va slăvi napoleoni şi dictatori, aceştia vor avea grijă să-l nenorocească şi mai mult!


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More