Alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar

 

Una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a proteja organismul de boli este de a consuma anumite alimente şi băuturi ce conţin substanţe care activează sistemul imunitar.

Printre aceste substanțe se numără:
– Unii acizi graşi nesaturaţi, care au puterea de a creşte imunitatea mai ales atunci când sunt asociaţi şi cu o dietă echilibrată. Aici putem evidenţia acizii grași omega 3 şi omega 6, a căror funcţie principală este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar. Pentru a beneficia de aportul lor ar trebui să introducem în dieta noastră cât mai multe seminţe şi nuci.

Carotenoizii, care se găsesc mai ales în legumele şi fructele de culoare galbenă, portocalie şi roşie, activează sistemul imunitar rapid şi astfel capacitatea de autoapărare a organismului se îmbunătăţeşte.

Vitamina E, care se găseşte în multe fructe şi legume, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi este, de asemenea, considerată ca fiind un antioxidant.

– Vitamina C are un puternic efect antioxidant şi îmbunătăţeşte efectele vitaminei E, are efecte benefice în special în infecţiile respiratorii şi răceli. De aceea, nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică fructele şi legumele care conţin vitamina C.

Alimente care sporesc imunitatea

Usturoiul este unul dintre cele mai bune antibiotice naturale, poate fi folosit în orice fel de mâncare, ajută în prevenirea răcelilor comune (guturaiul), previne bolile gastrointestinale. Usturoiul conţine un compus numit alicină, un ulei volatil sulfuros care opreşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, ciupercilor şi stimulează fluxul de enzime digestive.


Ardeiul iute
sau boiaua de ardei stimulează metabolismul. De asemenea, au un conţinut bogat de beta caroten, care ajuns în sânge este transformat în vitamina A şi luptă împotriva infecţiilor.

Ghimbirul conţine un component activ numit gingerol, care este deosebit de eficient în lupta împotriva cancerului de colon. De asemenea, este bun pentru combaterea răcelii sau gripei.

Curcuma – în afară de faptul că putem folosi curcuma (turmericul) la gătit, ca mirodenie, aceasta a fost folosită de secole în scopuri curative, în medicina chineză şi în medicina tradiţională ayurvedică. Are numeroase proprietăţi care o fac să fie un remediu puternic împotriva răcelii şi a gripei.

Scorţişoara este un condiment de bază în bucătăria indiană. Scorţişoara este bogată în antioxidanţi care inhibă dezvoltarea bacteriilor şi coagularea sângelui. De asemenea, ajută la stabilizarea zahărului din sânge, reducând astfel riscul de diabet de tip 2. Luptă de asemenea împotriva colesterolul rău şi îndepărtează respiraţia urât mirositoare.

Ficatul este organul pe care trebuie să îl protejăm pentru a avea o imunitate bună (capacitatea de a ne apăra de boli) şi pentru eliminarea toxinelor din organism.

Pentru consolidarea imunității trebuie să avem în vedere 4 aspecte:
1. Evitarea grăsimilor saturate;
2. Evitarea constipaţiei;
3. Consumarea cât mai multor proteinele vegetale, nu animale;
4. Băutul apei din abundență.

Multe fructe şi legume sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale care pot consolida sistemul imunitar şi pot fi transformate în sucuri nutriţionale care sunt extrem de benefice pentru organismul nostru. Prin ingerarea acestor băuturi în mod regulat, veţi avea mult mai puţine probleme de sănătate.

Sucul de lămâie

Lămâia este un fruct care consumat în mod regulat poate aduce beneficii uimitoare pentru sănătatea dumneavoastră. Acest fruct conţine cantităţi mari de antioxidanţi şi vitamina C care pot îmbunătăţi sistemul imunitar şi pot, de asemenea, echilibra nivelul pH-ului din organism (reduce aciditatea). Astfel, dacă beţi limonadă regulat, trupul dumneavoastră va deveni mult mai puţin sensibil la boli.

Oţetul de mere

Oţetul obținut din mere conține o gamă largă de vitamine şi minerale, care sunt benefice pentru organism, inclusiv calciu, potasiu, sodiu, fosfor, clor, magneziu, sulf, fier şi fluor.

Sucul de afine

Sucul de afine este atât o băutură delicioasă cât şi o sursă puternică de vitamina C şi flavonoide, care sunt eficiente în protejarea sistemului imunitar. Sucul de afine poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inimă şi la îmbunătăţirea funcționării tractului urinar.

Sucul de sfeclă

Sucul de sfeclă roşie îmbunătăţeşte nu doar sistemul imunitar ci şi funcţiile creierului, curăţă sângele şi fortifică vezica biliară şi ficatul. Printre nutrienţii esenţiali prezenţi în sucul de sfeclă se numără betacarotenul, vitamina C, carotenoidele, sulful, calciul, fierul, magneziul şi potasiul. În general, sucul de sfeclă roşie se consumă în amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.

Sucul de morcovi

Sucul de morcovi este o băutură dulce, foarte apreciată atât de către adulţi cât şi de copii. În afară de faptul că are un gust extrem de plăcut, sucul de morcovi întăreşte sistemul imunitar. Conţine vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, fier, sodiu şi fosfor. Toate acestea sunt ideale în prevenirea bolilor, îmbunătăţirea funcţiei hepatice, oferă ajutor sistemului nervos şi alcalinizează sângele.

Iată că ne putem întări sistemul alimentar cu ajutorul legumelor şi fructelor. Trebuie doar să fim deschişi, să recurgem la diverse variante alternative benefice şi să fim atenţi la semnalele pe care ni le transmite propriul nostru trup. Şi să ne amintim faptul că hrana poate fi medicament pentru trupul nostru.


Citiţi şi:

Legătura dintre alimentație și sistemul imunitar

5 alimente minune care conţin probiotice, bacteriile care ne protejează sistemul imunitar!

Organismul are nevoie de elemente minerale naturale. Aflaţi ce trebuie să mâncaţi ca să fiţi sănătoşi

 

yogaesoteric
30 iunie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More