Alimentele ultra-procesate provoacă declin cognitiv și demență, arată un nou studiu

Alimentele ultra-procesate se caracterizează adesea prin calitate nutrițională scăzută, pe de o parte, şi densitate energetică ridicată, pe de altă parte. Consumul alimentelor ultra-procesate a fost asociat cu o rată mai rapidă de declin cognitiv. Alimentele ultra-procesate, cum ar fi hamburgerii sau înghețata, sunt considerate periculoase pentru sănătatea creierului.

Aceasta este concluzia unui studiu recent, conform căruia oamenii ar putea avea un risc mai mare de demență, dacă mai mult de 20% din aportul lor caloric este format din alimente ultra-procesate.

O rată cu 28% mai rapidă a declinului cognitiv

Partea creierului implicată în procesarea informațiilor și luarea deciziilor este afectată în mod special de riscul de declin cognitiv, potrivit studiului publicat în JAMA Neurology.

În cadrul studiului, persoanele care au consumat multe alimente ultra-procesate au înregistrat o rată cu 28% mai rapidă a declinului cognitiv global și o rată cu 25% mai rapidă a declinului funcțiilor executive, comparativ cu cei care au consumat o cantitate mică de alimente prea procesate, informează FoxNews.

În categoria alimentelor ultra-procesate se numără hot dog-ul, hamburgerii, cârnații, cartofii prăjiți, sucurile, prăjiturile, bomboanele, gogoșile, înghețata etc. Alimentele ultra-procesate au fost definite în studiu ca „formule industriale de substanțe alimentare (uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon și izolate proteice) care conțin puține cereale integrale sau deloc și includ de obicei arome, coloranți, emulgatori și alți aditivi cosmetici”.

Studiul a urmărit un număr de 10.755 brazilieni, timp de până la zece ani, vârsta medie a participanților fiind de 51 de ani.

Testarea cognitivă a inclus amintirea imediată a cuvintelor, recunoașterea cuvintelor și fluența verbală. Această testare a fost efectuată la începutul și la sfârșitul studiului. Studiul a fost prezentat la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego, California.

Cei care au consumat cantități mai mari de alimente ultra-procesate au fost considerați a fi mai puțin capabili din punct de vedere cognitiv și verbal în comparație cu cei care au consumat alimente integrale așa cum le-a oferit natura.

Aceste constatări sugerează că limitarea consumului de alimente [ultra-procesate] ar putea fi asociată cu un declin cognitiv redus la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă”, a constatat studiul.

Un procent mai mare de calorii din consumul zilnic al alimentelor [ultra-procesate] a fost asociat cu declinul cognitiv în rândul adulților dintr-un eșantion divers din punct de vedere etnic. Aceste descoperiri susțin recomandările actuale de sănătate publică privind limitarea consumului de alimente [ultra-procesate] din cauza potențialului lor dăunător asupra funcției cognitive.”

Cercetătorii au subliniat că printre cei cu scoruri mari la o dietă sănătoasă nu a fost observată nicio asociere între consumul de alimente ultra-procesate și declinul cognitiv. Acest aspect este notabil, deoarece sugerează că a mânca cât mai corect în marea majoritate a timpului protejează de influențarea nefastă a sănătății prin consumul ocazional de mâncare nedorită.

Rețineți că aceste corelații au fost observate la persoanele cu vârsta sub 60 de ani. Cercetătorii spun că aceste dezvăluiri ar fi necesar să servească drept un semnal de alarmă pentru persoanele de vârstă mijlocie, pentru a-i încuraja să mănânce mai sănătos pentru a evita declinul cognitiv mai târziu în viață.

Cercetătorii nu au reușit să găsească o asociere între consumul de alimente ultra-procesate și declinul cognitiv pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani”, informează Neurology Live despre lucrare.

De ce tinerii par să fie singurii afectați de consumul de alimente ultra-procesate rămâne un aspect necunoscut. Poate că vârstnicii au experimentat deja un anumit grad de declin cognitiv până la acea vârstă și, prin urmare, nu prezintă semne suplimentare de degradare a creierului cauzată de consumul de junk food.

Oricare ar fi cazul, concluzia este că alimentele ultra-procesate ucid creierul în timp. Evitarea acestora și consumarea alimentelor într-o stare cât mai naturală va contribui în mare măsură la menținerea sănătății creierului.

Procente record de alimente ultra-procesate în dieta americanilor

În Brazilia, alimentele ultra-procesate reprezintă 25% până la 30% din aportul total de calorii. Avem McDonald’s, Burger King și mâncăm multă ciocolată și pâine albă. Nu este prea diferit, din păcate, de situația din alte țări occidentale”, a spus co-autorul studiului dr. Claudia Suemoto, profesor de geriatrie la Universitatea din São Paulo.

58% din caloriile consumate de cetățenii americani, 56,8% din caloriile consumate de cetățenii britanici și 48% din caloriile consumate de canadieni provin din alimente ultra-procesate, a continuat ea.

Alimentele ultra-procesate sunt asociate și cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale

Mai toate studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume.

Un alt studiu a constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive” (capacitatea lor de a planifica, executa și acționa), decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate. Nivelurile ridicate de consum de alimente ultra-procesate au fost asociate cu mortalitatea legată de afecțiuni respiratorii, neurologice și renale, în special Alzheimer, Parkinson și boala pulmonară obstructivă cronică (chiar și atunci când sunt limitate la persoanele care nu au fumat niciodată).

Cu toate acestea, consumul ridicat de alimente ultra-procesate nu a fost asociat cu mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, cancer sau alte afecțiuni endocrine.

Citiți și:
Ghidul profesorului Mencinicopschi: 25 de alimente de bază analizate de fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare
A consuma o mare varietate de alimente sănătoase și a rămâne activ din punct de vedere fizic este cheia pentru o sănătate de lungă durată a creierului
Îndobitocirea insidioasă a populației prin școală, mass-media și alimente împănate cu E-uri, toxice…

 

yogaesoteric
22 ianuarie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More