Alina Mungiu Pippidi: Conflictele din coaliție sunt de fapt ciocniri între diferite servicii
Avem un guvern nereprezentativ, susținut de un număr minim de votanți, dar investit în schimb de servicii secrete, care au ajuns pe față să controleze totul
Serviciile secrete controlează guvernul afirmă politologul Alina Mungiu Pippidi, într-un interviu acordat site-ului România Curată.
Ea spune însă că există o concurență între Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).
„Situația este evident aceeași, și destul de excepțională, adică cu un guvern nereprezentativ, susținut de un număr minim de votanți, dar învestit în schimb de servicii secrete, care au ajuns pe față să controleze totul, de la alegeri la vaccinare.
Politica nu mai e în condițiile astea decât un circ, sunt alergați câțiva clovni prin arenă ca să distragă spectatorii de la ce e important. Dar puterea din umbră nu e monolitică, nu există un singur Sauron, Iohannis e doar unul care a găsit inelul și l-a pus în deget, dar disciplina nu e perfectă, e o rețea cu un actor dominant, nu o tiranie perfectă.
Ca atare, vedem că diverse centre de putere, STS de exemplu, care e urmașul acelei divizii din Securitate care la Revoluție a făcut grave diversiuni soldate cu morți pentru care niciodată nu au dat socoteală, se luptă pe granițele puterii sale cu băieții afiliați altor centre. Și STS e foarte tare, are nu doar datele personale din sănătate pe care le păzește cu gelozie, dar și pe cele electorale, și acuma aflăm că are și toți morții. Între SRI și STS e ca atare ceva concurență”, a declarat ea.
Pippidi argumentează cu cazul Voiculescu, demiterea Ministrului Sănătății arătând că a fost un conflict între STS și alt serviciu.
Ea spune că miza acelui scandal a fost găsirea unui țap ispășitor pentru restricții, în contextul presiunii publice și a ascensiunii partidului de opoziție AUR.
„Unul de al cui? De fapt asta e întrebarea. Evident din moment ce premierul a susținut ancheta că de ce s-au călcat frontierele portalului STS, serviciul acesta a intrat în conflict cu altul. Nu consilierul civil și voluntar Voinea e un pericol pentru țară, evident, că în weekend a vrut să facă statistici pe platformă, ci cine au bănuit ei că e în spatele lui. Sau mai degrabă au știut, STS nu a permis ingerințe în imperiul lor
Pe Sănătate miza a fost cine e țapul ispășitor pentru restricții. Erau demonstrații, și le e frică de George Simion (pe care serviciul secret din Republica Moldova, de exemplu, îl crede agent român; eu mi-am exprimat rezervele pentru că știu că Simion ani de zile nu a avut intrare nicăieri în România, ne ruga pe noi să îl ajutăm, nu e cazul ca cei relaționați, ca foștii mei studenți de la SNSPA recrutați de pe băncile școlii și care aveau poziții de editorialiști deși nu știau ortografie, sau erau consilieri la președinție, deși nu ar fi trecut examenul la engleză)”, a explicat Pippidi.
Citiţi şi:
Cătălin Stochiță, candidat independent: «Liderii USR, agenți de influență / agenți secreți / spioni ai unor servicii secrete»
Acum partidele sunt PROPRIETATEA serviciilor secrete
yogaesoteric
9 iunie 2021