Cercetătorii belgieni consideră starea de urgență și atitudinea autorităților cu privire la combaterea coronavirusului ca fiind amenințătoare pentru democrație

Cercetători din universitățile belgiene au analizat impactul crizei provocate de pandemie asupra democrației, ridicând totodată problema legitimității concentrării puterii, în această situație excepțională, scrie Le Soir.

Cu mai bine de 15 luni în urmă, au fost luate primele măsuri de izolare în Belgia. Acestea au fost adoptate de urgență, în lipsa unei dezbateri democratice. Dacă acest fapt ar fi putut fi înțeles la momentul respectiv, având în vedere urgența și caracterul excepțional al măsurilor, acum natura temporară și excepțională a carantinei nu mai este deloc clară, ea fiind instituită la mai puțin de o lună de la instalarea unui guvern definitiv, ce a primit mandat toamna trecută.

O deteriorare îngrijorătoare a situației a constituit-o şi prelungirea măsurilor de izolare, până la data de 1 martie. Dacă la început autoritățile își justificau deciziile prin conferințe de presă, ulterior acestea au acționat pe ascuns, instalând astfel un regim excepțional, pe o perioadă aparent nedeterminată.

Pe de altă parte, în ciuda duratei crizei, comunicarea încă se desfășoară ca în cazul unei urgențe, mass-media primind doar date statistice cu privire la covid-19, fără o analiză aprofundată sau moderare critică. De asemenea, datele furnizate sunt incomplete pentru cei care doresc să-și facă o idee reală despre implicațiile carantinei, fiind evitate discuțiile despre sănătatea psiho-mentală, încercările de sinucidere, abandonul școlar, pauperizarea sau creșterea violenței intra-familiale.

Gestionarea covid-19 ridică, de asemenea, o problemă fundamentală de respectare a legalității și a statului de drept. Teoretic, statul nu poate acționa după cum consideră potrivit, oricât de imperios și legitim ar părea scopul pe care îl urmărește. Cu toate acestea, eroziunea acestui principiu se produce zilnic, fiind înăbușite deseori drepturile și libertățile cetățenești, starea de urgență permițând poliției să intre în casele proprietarilor chiar și noaptea, să urmărească telefoanele mobile fără ordinul unui judecător, să restricționeze dreptul de a manifesta, să suspende dreptul la muncă, să abuzeze de dreptul la educație, să limiteze deplasările, să elimine drepturile culturale.

În aceste condiții, schimbările pe care le observăm vor avea consecințe grave pe termen mediu și lung, iar autoritățile nu le pot ignora. Pe lângă pierderea sprijinului față de măsurile luate, din partea cetățenilor, discreditarea liderilor aflați deja în declin, mișcările de revoltă civilă care pot duce la diviziuni și conflicte, crearea unui precedent reprezintă un pericol imediat în contextul creșterii amenințării populismului și al regimurilor autoritare, precum și din perspectiva preconizată științific a unor epidemii ulterioare.

Citiți și:
Restricții bizare în Belgia: Un singur musafir are voie să folosească toaleta, din cei invitați la petrecerea de Crăciun
Manipularea maselor și torturarea psihologică a majorității popoarelor… simultan
Analiză: „Statul Profund Global, această cabală puternică”

 

yogaesoteric
9 iunie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More