Americanii este necesar să-și dea seama că rușii sunt cu adevărat supărați

Confruntarea planetară din Ucraina devine tot mai sofisticată și mai derutantă. Operațiunile militare, tot mai eclipsate (dar și cu două tăișuri) de sancțiunile economice, încep să fie înlocuite de acțiuni care țin mai degrabă de terorism economic. Liderii americani, începând cu președintele Biden, au amenințat public că vor distruge proiectul Nord Stream, ceea ce s-a și petrecut, podul peste Strâmtoarea Kerci a fost bombardat, căile feroviare ale Germaniei sunt amenințate cu atentate etc.

Dacă n-ar fi tragic și dezastruos, ar fi comic și grotesc, ca în filmulețul cu Stan și Bran în care cei care se hârjonesc ajung să-și distrugă unii altora casa ori automobilul. „Diferența dintre prostie și geniu este că geniul are limitele lui”, spunea Albert Einstein.

Așa și cu relațiile ruso-americane. Un comentator de presă american își amintește de relativa destindere intervenită în relațiile dintre Moscova și Washington după 1991 și de cordialitatea întâlnirii dintre președinții de atunci, Obama și Medvedev.

Acum Medvedev declară: „Este inutil și nu e necesar să facem apel la prudența dușmanilor noștri din Occident, dușmanii este necesar să fie forțați să ceară milă în bătălia economică pierdută și să o încheie cu predarea lor completă și necondiționată.”

Iar Obama se dezice și el de poziția lui anterioară. „Putin a fost întotdeauna nemilos împotriva propriului popor, precum și împotriva altora”, a declarat Obama la NBC News. „Cu invazia Ucrainei am văzut că el a fost nesăbuit într-un mod pe care probabil nu l-am fi anticipat acum opt, zece ani”.

Amintind episodul, ziaristul american Larry Johnson reflectează că „a fost o vreme când Statele Unite vorbeau cu Rusia cel puțin cu pretenția de respect. Vă amintiți de schimbul de păreri dintre Dmitri Medvedev și Barack Obama înainte de realegerea acestuia?”.

De aici reiese o concluzie gravă: Dimitri Medvedev este serios și reflectă o viziune care este larg împărtășită de conducerea rusă. Medvedev și colegii săi au descoperit că americanii și Europa văd Rusia ca pe o bucată de carne pe care o vor tăiată și consumată. Nu există o soluție bazată pe compromis sau negociere cu Occidentul. Medvedev a expus-o clar și concis: „predare completă și necondiționată”.

Peste acest moment tensionat și periculos nu se poate trece prea ușor, deși, remarcă ziaristul american, Washingtonul nu pare să realizeze, la proporțiile sale reale, pericolul situației la care s-a ajuns. „Americanii mai bine se trezesc și își dau seama că rușii sunt cu adevărat supărați”, scrie ziaristul. Dar, din păcate, continuă el, „nu am văzut nicio acoperire mediatică a acestui aspect. Asta este alarmant. Poporul american este necesar să înțeleagă că Rusia nu se joacă, nu se va răzgândi și nu se va supune ca un câine bătut doar pentru că SUA insistă că va continua să trimită arme și bani către Ucraina. Pune-te în situația liderilor de la Moscova și a poporului rus.”

Și rememorează câteva din faptele care au făcut să se acumuleze tensiunile din relațiile Moscova-Washington. America și Europa i-au ignorat pe alegătorii Ucrainei și au ajutat la orchestrarea demiterii ilegale a președintelui Ianukovici la 22 februarie 2014.

Guvernul nou instalat la Kiev s-a angajat într-un război împotriva ucrainenilor vorbitori de rusă, iar Occidentul a rămas tăcut.

În ciuda avertismentelor repetate din partea Rusiei că nu va tolera eforturile occidentale de a introduce Ucraina în NATO, SUA și Europa au efectuat exerciții militare anuale cu Ucraina și au oferit pregătire și asistență militară.

Demersul Rusiei de a negocia în decembrie 2021 cu SUA cu privire la statutul Ucrainei a fost respins.

Ca răspuns la operațiunea militară specială a Rusiei, SUA și Europa au impus sancțiuni „draconice” și s-au angajat cu înverșunare, pe scară largă, pentru a pedepsi nu doar liderii politici ai Rusiei, ci pe toți rușii, denunțând chiar bogata moștenire culturală a Rusiei.

SUA și Europa continuă să furnizeze Ucrainei arme și muniții care sunt folosite pentru a ucide cetățenii Rusiei care locuiesc în Donbass, Herson și Zaporijie.

Efortul Rusiei de a negocia pacea cu Ucraina a fost oprit de premierul britanic Boris Johnson.

În februarie 2022, Marea Britanie, Polonia și Ucraina au anunțat un pact trilateral pentru a promova apărarea și independența Ucrainei.

OSCE și oficialii americani fac apel la „decolonizarea Rusiei”, adică împărțirea Rusiei în regiuni geografice.

Gazoductele Nord Stream din Rusia au fost sabotate.

Și mai nou Ucraina și Polonia agită săbiile nucleare.

Președintele polonez Duda a declarat: „Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Am vorbit cu liderii americani ca SUA să ia în considerare o posibilitate” ca Polonia să primească asemenea arme. Subiectul este deschis. Și Jaroslaw Kaczynski, șeful Partidului Lege și Justiție din Polonia, a declarat că țara sa este „deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

Iar președintele ucrainean Zelenski a subliniat importanța „acțiunilor preventive”, astfel încât Rusia „să poată realiza mai bine consecințele potențiale dacă trece la utilizarea armelor nucleare”.

La care secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat ferm: „Statele Unite și Anglia conduc de facto activitățile Kievului și, prin urmare, ele ar fi normal să fie responsabile pentru declarațiile lui Zelenski”.

Ziaristul american își întreabă în final cititorii: „Dacă ai fi în locul lui Putin, ce ai face? Cum ai reacționa?

Autor: Corneliu Vlad

Citiți și:
Serviciile secrete britanice au prezis războiul din Ucraina acum 30 de ani
Ucraina pierde războiul, la fel și Europa

 

yogaesoteric
12 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More