Analfabetismul alarmant din România şi cum profită instituțiile bancare şi BNR de români

Ultimele statistici arată că aproximativ 6% din populaţia României nu ştie carte deloc, adică mai exact peste 250.000 de români nu ştiu nici măcar să se semneze. Alte date arată că 44,2% au un nivel foarte scăzut al educației și doar 14,4% au studii superioare.

În rândul tinerilor, România se află pe locul 1 la analfabetism funcțional. Adică 42% dintre adolescenți știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg nimic din asta.

În acest context, România a devenit tărâmul făgăduinței pentru instituțiile financiare nebancare, adică acelea care-ți dau credite la orice oră din zi și din noapte, fără să pună prea multe întrebări. Reclamele care rulează la televizor chiar te conving că-ți vor rezolva toate problemele. Doar că acestea îți pot distruge viața. Și asta pentru că în România dobânzile impuse de aceste instituții nu sunt reglementate, așa cum se petrece în alte țări civilizate, unde se învârt în jurul la 10%.

Ei bine, în România ajung până la 7700%. Un reportaj amănunțit despre acest subiect a fost difuzat la Antena 3, în cadrul emisiunii În premieră, cu Carmen Avram. Au fost prezentate cazuri ale unor familii distruse.

De exemplu, au luat credit de 20.000 de euro, plătibil în 5 ani și după ce au plătit lunar câte 600 de euro fiind convinși că au finalizat datoria, la final s-au trezit că mai au de plătit… încă 20.000 de euro. Clauzele abuzive sunt scrise în contract, dar consumatorul de rând nu le înțelege. Și nici nu-și poate imagina că dobânda ajunge la 7000% sau că pentru fiecare zi întârziere va plăti câte 100 de euro chiar și atunci când întregul credit a fost de doar 1000 de euro. Asta a făcut ca sute de oameni să se sinucidă pentru că și-au pierdut casele. IFN-urile i-au executat silit și le-au luat tot.

În emisiune este prezentat cazul Easy Credit, o afacere de milioane de euro, condusă de Nuțu Fonta, fost deputat, apropiat al lui Gabriel Oprea.

În mod normal, Banca Națională și Parlamentul ar trebui să oprească abuzurile IFN-urilor și să creeze un cadru legislativ care să limiteze domeniile. Dar cum să se petreacă asta când în Parlament și la BNR sunt oameni cu astfel de afaceri, care sunt uneori mai rele decât camăta?

Peste 1,8 milioane de români au împrumuturi la aceste IFN-uri care fac profituri într-un an de 2 MILIARDE de euro, cât bugetul Armatei Române într-un an!

BNR și Parlamentul României sunt plătiți din banii contribuabililor și ar trebui să-i protejeze pe cei vulnerabili, pe cetățenii acestei țări, dar din păcate, pare că pun interesele propriilor afaceri sau ale băncilor în fața oamenilor care îi plătesc.

Avocatul Piperea face lumină – probleme mari pentru BNR

Bugetul.ro i-a cerut o opinie și avocatului Gheorghe Piperea, specializat pe zona aceasta, el fiind și cel care a susținut intens legea dării în plată. Iată ce a spus acesta:

„Am urmărit emisiunea În premieră cu Carmen Avram de duminică, 25 iunie 2017, şi vă declar că sunt pur şi simplu furios. În afară de ieşirea ţâfnoasă a d-lui Suciu, care la întrebarea ce face BNR contra dobânzilor şi penalităţilor de 80-7700% pe an practicate de instituţiile financiare non-bancare (IFN), a răspuns că BNR nu are de ce să fie interesată de aceste chestiuni «comerciale». Cel mai mult m-a deranjat informaţia că acea întreprindere cămătărească, Easy Credit (ce ironie să îţi pui un astfel de nume), îl are ca administrator pe dl Ianfred Zilberstein, fost jurist şi chiar director juridic al BNR timp de mai mult de 45 de ani, şi actual consultant al BNR, informaţie completată cu afirmaţia d-lui Zilberstein că nu se află în conflict de interese chiar dacă e şeful unei instituţii supuse supravegherii BNR.

Cu tot respectul pentru experienţa şi senectutea dlui Zilberstein, trebuie spus că, dimpotrivă, conflictul de interese în care se află este flagrant şi vizibil din avion. Nu numai că un consultant sau un consilier al BNR este un salariat al BNR (sau asimilat acestuia), căci primeşte o remuneraţie (consistentă) de la BNR şi posturi pe la mai toate instituțiile păstorite de BNR, dar dl Zilberstein este încă preşedintele Asociaţiei Consilierilor Juridici Bancari, organizator an de an al unuia sau mai multor seminarii de drept bancar. Cel mai recent (şi probabil ultimul) seminar de drept bancar ţinut judecătorilor şi procurorilor a fost organizat şi ţinut în aprilie 2017 la Institutul Bancar Român, sub patronajul dlui Zilberstein.

Probabil că vă amintiţi (sau nu) că la acel seminar, stopat de BNR întrucât am fost şi noi prezenţi acolo şi nu trebuia să le deranjăm siesta, s-a spus, printre altele, că marea problemă a sistemului bancar român nu o reprezintă caracterul infracţional, înşelător şi abuziv al practicilor şi comportamentelor banksterilor, ci educaţia scăzută a consumatorilor. Deci, clienţii bancari nu sunt, aşa cum ne-am aştepta, stăpânii comerciantului numit pe ne-merit bancă, ci nişte mujici care trebuie educaţi ca să nu mai contribuie ca fraierii la profiturile aberante de miliarde de euro anual ale sistemului bancar.

Domnul Zilberstein a spus, în reportajul de la Antena 3 că nu e nimic în neregulă ca o dobândă penalizatoare să fie de 0,5% pe zi de întârziere câtă vreme debitorul nu a deschis ochii când a semnat contractul. Cum spunea Manole Meşterul – un contract este un contract, nu? Fraierul, naivul să plătească, adult şi vaccinat fiind. Doar că, în Codul penal, exploatarea stării de vulnerabilitate în care se află debitorul este infracţiune. Cercetarea penală se face şi contra persoanei juridice, iar pedeapsa se poate aplica şi acesteia. Până la soluţionarea acţiunii penale, magistraţii pot dispune suspendarea activităţii de creditare.

Nu e nevoie ca cei în cauză să aştepte după BNR şi nici chiar după ANPC pentru a lua măsuri. Fiecare debitor nenorocit sau pe cale de a fi sufocat de astfel de cămătari (denumite pe nedrept IFN-uri) să facă plângeri penale, chiar verbale, contra celor care îşi fac de cap în acest mod cămătăresc. Nu e nevoie de avocat. Plângerea se poate face şi verbal. Se poate face chiar şi direct la procurorul de serviciu de la fiecare judecătorie de circumscripţie. Nu costă nimic o astfel de plângere penală, nici măcar cererea de suspendare a activităţii de creditare.

Nu aşteptaţi asta de la ANPC – aţi văzut doar că dl Pandelică a declarat că nu are ce face (de fapt, nu ştie ce poate face sau nu vrea să facă). În fine, veţi şti că săptămâna viitoare, în pachetul de legi pe care îl pregătesc împreună cu dl senator Zamfir pentru a fi depuse în parlament va fi inclus şi un text care să limiteze penalităţile la max 50% din dobânda legală, aşa cum este situaţia în cazul contractelor dintre simplii particulari (apropo – cămătarii persoane fizice nu pot avea dobânzi 100% pe an şi penalități de 150 de euro pe zi, ca Easy Credit, firma dlui Zilberstein şi a altor funcţionari sau demnitari din autorităţile de supraveghere şi control; când sunt prinşi cu aşa ceva, cămătarii sunt băgaţi la puşcărie)” a spus Gheorghe Piperea.

Citiți și:
Lucian Isar ne dezvăluie: BNR a păgubit statul român cu miliarde pentru a salva băncile
EXCLUSIV: Motivele reale din spatele ratelor negative ale dobânzilor şi a interzicerii cash-ului
Începutul colapsului final al sistemului capitalist

yogaesoteric
4 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More