Analgezicele cele mai comune cresc riscul de infarct

 

Data viitoare când durerea de cap sau crampa musculară pe care o aveţi vă fac să întindeţi mâna după flaconul cu analgezic, opriţi-vă. Acea doză aparent inofensivă de ibuprofen (Motrin, Advil etc.) sau diclofenac (Cataflam, Voltaren, Zipsor, Zorvolex etc.) ar putea să vă expună riscului unui infarct miocardic acut – un preţ mult prea mare pentru calmarea unei dureri de cap.

Asemenea analgezice fac parte dintr-o familie de medicamente cunoscute sub numele generic de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În timp ce sunt considerate „în general sigure”, munţi de dovezi arată faptul că utilizarea frecventă a acestor medicamente poate contribui la creșterea riscului de apariție a atacului de cord.

Recent, în Danemarca a fost realizat un studiu timp de cinci ani pentru a se vedea dacă se poate corela administrarea de analgezice de tip AINS cu creşterea numărului de decese prin infarct miocardic acut (IMA). Cercetătorii danezi au evaluat sănătatea a aproximativ 100.000 de oameni care au suferit un prim atac de cord. În timpul studiului, pentru aproape jumătate dintre pacienți a fost prescris un analgezic de tip AINS, cel puţin o dată. Rezultatele au fost publicate online în revista Circulation. Acestea sunt şocante. Studiul a arătat că după doar un an de la administrare, persoanele care au utilizat un AINS erau cu 60% mai expuse decesului în fiecare an ulterior, comparativ cu cele care nu au luat asemenea medicamente. Aşadar creşterea relativă a riscului (de deces prin IMA) între cele două grupuri care au fost comparate – persoanele care au folosit AINS şi cele care nu au folosit – era de 60%.

În termeni absoluți, au existat 20 de decese la suta de persoane în timpul primului an la cei care au luat AINS, comparativ cu doar 12 decese la suta de persoane la cei care nu au luat AINS. În cel de-al cincilea an erau 9,5 decese la 100 de persoane care luat AINS şi doar 6 decese la 100 de persoane între cei care nu luat astfel de medicamente.

Studiul a mai arătat că cei care iau orice analgezic de tip AINS în loc de aspirină au un risc crescut de a face un al doilea atac de cord.

Medicamentul tip AINS numit diclofenac este corelat cu infarct miocardic şi o rată mare de deces.

Cei care iau medicamente ce conţin naproxen (derivat de acid propionic), cum sunt Naprosyn sau Aleve, se pare că ar a fi supuşi unui risc mai mic.

Studiul danez este doar vârful aisbergului. Nenumărate studii au arătat că analgezicele provoacă un număr mare de probleme de sănătate. De exemplu, în urma unei cercetări din 2013, care a luat în considerare 600 de studii clinice, s-a observat că doze mari de AINS cresc riscul de atac de cord cu 33%.

Este demonstrat, de asemenea, că administrarea de ibuprofen dublează posibilitatea apariţiei unui infarct. Mai îngrijorător este faptul că un studiu din 2014 a arătat că riscul de deces asociat accidentelor vasculare cerebrale este cu 19% mai mare la cei care au luat AINS.


Citiţi şi:

O nouă manipulare a corporaţiilor farmaceutice: Un studiu fals vrea să ne facă să credem că ibuprofenul ne face să trăim 10 ani în plus! 
Efectele secundare nefaste ale medicamentelor pentru reducerea colesterolului

 

yogaesoteric
28 februarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More