ANALIZĂ: Ce s-a petrecut cu România în pandemie și unde ne aflăm acum – privire retrospectivă, date oficiale, studii, avertismente (III)

Citiţi a doua parte a articolului

„Maratonului vaccinării” copiilor

Însă aspectul cu adevărat absurd și revoltător este „maratonul vaccinării” și pentru copii, care a început în România în perioada 31 mai – 1 iunie. „Dacă vom avea autorizarea și pentru cei de 12-15 ani îi avem în plan și pe ei”, a spus Valeriu Gheorghiță. Pe 28 mai, EMA a autorizat vaccinarea adolescenților cu vârsta de 12-15 ani cu vaccinul Pfizer-BioNTech. România a devenit prima țară din UE care a permis vaccinarea copiilor.

Mai mulți medici dintre cei deja menționați s-au arătat consternați și îngrijorați de o asemenea decizie și au fost exprimate rezerve de la nivel european și mondial. De pildă, Comisia permanentă de vaccinare din Germania a precizat că „nu se va grăbi să recomande vaccinarea tuturor copiilor, ci doar a celor cu boli cronice, argumentând că datele cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor nu sunt suficiente. Şeful Colegiului Medicilor din Germania a avertizat cu privire la presiunea politică tot mai mare asupra părinților pentru ca aceștia să-și vaccineze copiii, presiuni interzise de o rezoluție europeană”.

Pe lângă aceasta, este complet imoral, dar și ilegal ca un minor să fie folosit într-o campanie în care să se încurajeze administrarea unui produs farmaceutic. „Este interzisă utilizarea în materialele publicitare de informații care să se adreseze exclusiv sau în special copiilor”, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății din 23 februarie 2015.

Este uluitor cum sunt ignorate avertizările din partea mai multor medici sau oameni de știință din lume cu privire la riscurile vaccinării copiilor. De pildă, 93 de medici israelieni au semnat, în aprilie, o scrisoare deschisă în care au avertizat că „nici măcar câțiva copii nu ar trebui să fie puși în pericol prin vaccinarea în masă împotriva unei boli care nu este periculoasă pentru ei”. Scrisoarea poate fi citită aici. De asemenea, un studiu publicat pe siteul childrenshealthdefense.org aduce mai multe argumente, bazate pe date oficiale, subliniind că „dovezile disponibile arată în mod precis că vaccinurile covid sunt mult mai periculoase pentru copii decât boala” (traducerea în română a materialului poate fi citită aici. Articolul este bine documentat, făcând numeroase trimiteri importante, menționând și distincția dintre riscul relativ și cel absolut, despre care majoritatea oamenilor nu cunosc și nu sunt informați înainte de a-și da consimțământul pentru vaccinare.

Dr. Vanden Bossche sublinia că nu este cazul, sub nicio formă, să fie vaccinați tinerii, cu atât mai puțin copiii. „Singura posibilitate de eradicare a acestor tulpini mai virulente este prin intermediul anumitor celule albe din sânge (limfocite) din sistemul imunitar înnăscut, și anume celulele ucigașe naturale (NK). Vanden Bossche demonstrează din cercetări că cei asimptomatici (cum sunt majoritatea copiilor) sunt capabili să elimine infecția într-un stadiu foarte timpuriu al acesteia prin funcția sporită a sistemului imunitar înnăscut («primul răspuns») la suprafața mucoasei căilor respiratorii. Bossche arată că dezactivarea virusurilor are loc aproape în întregime prin acțiunea celulelor NK, care sunt polispecifice prin natura lor, deoarece elimină celulele infectate cu virusul, inclusiv toate variantele sau mutațiile virusului.” De aceea, virusologul Bossche, expert în vaccinuri, a făcut mai multe apeluri să nu fie vaccinate persoanele tinere, care au un sistem imunitar înnăscut foarte puternic ce poate răspunde la provocări extrem de diverse, dar pe care vaccinarea în masă îl va suprima, cauzând rezistența variantelor la vaccinuri. „Vor exista mai multe mutații la care sistemul imunitar adaptativ oferă puțină rezistență, iar aceasta va veni cu prețul scăderii eficacității imunității înnăscute” (Bossche).

Potrivit raportărilor oficiale, până pe 20 mai 2021, în România s-au infectat doar 270 de elevi din totalul celor peste 2,7 milioane care au putut merge la școală, însemnând un procent de 0,01%, ceea ce confirmă din nou faptul că numărul infectărilor în rândul copiilor și adolescenților este nesemnificativ, în plus, în general, este vorba de forme ușoare și foarte ușoare de covid sau de cazuri fără simptome.

Ne putem apleca atenția și la ce spun studii din alte țări. De exemplu, un studiu realizat de Institutul Pasteur în școlile din Oise, implicând 510 copii din șase școli primare: „cazurile declarate în aceste școli înainte de vacanță nu au dat naștere la cazuri secundare, nici în rândul altor școlari, nici în rândul profesorilor”.

Cităm de pe site-ul Institutului Pasteur (v. linkul de mai sus): „Principala informație nouă furnizată de acest studiu este că în realitate copiii infectați nu au transmis virusul altor copii, profesori sau altor membri din personalul școlii. (…) Acest studiu confirmă, de asemenea, că cel mai adesea copiii, atunci când sunt infectați cu acest nou coronavirus, nu dezvoltă simptome ale bolii sau prezintă simptome minore care nu pot duce la determinarea diagnosticului. Semnele tipice constând în pierderea gustului și a mirosului nu au fost niciodată observate la copiii sub 15 ani, fiind raportate, în schimb, de jumătate dintre adulți”, a adăugat Bruno Hoen, unul dintre autorii studiului și director de cercetare medicală la Institutul Pasteur.

Relevant este și cazul unui băiat de 9 ani din Franța, testat pozitiv pentru Covid, „care a continuat să trăiască normal (școală, club de schi, împreună cu părinții și cei doi frați ai săi etc.) fără a contamina pe niciunul dintre cele 172 de persoane care sunt în contact cu el, inclusiv 112 elevi și profesori”.

Prin urmare, de ce ar fi nevoie să fie vaccinați copiii împotriva unui virus care nu îi afectează, care nu îi îmbolnăvește și pe care nu îl transmit celor din jur? De ce se continuă cu această campanie de vaccinare și publicitate deșănțată, când a scăzut atât de mult numărul de cazuri? De ce mai suntem încă în stare de alertă?

Într-o scrisoare deschisă semnată de mai mulți oameni de știință și medici din Marea Britanie, scrisoare transmisă, pe 20 mai, către Medicines and Healthcare products Regulatory Agency din UK, semnatarii își exprimă profunda îngrijorare cu privire la propunerile de a fi administrate vaccinurile covid-19 copiilor. „Este necesar să ne asigurăm că nu se repetă nicio situație tragică din trecut, situații care au apărut mai ales atunci când vaccinurile au fost introduse rapid pe piață. De exemplu, vaccinul pentru gripa porcină Pandemrix, lansat în pandemia din 2010, a dus la peste 1000 de cazuri de narcolepsie – o leziune cerebrală devastatoare – la copii și adolescenți, înainte de a fi retras [6]. Dengvaxia, un nou vaccin împotriva febrei Dengue, a fost lansat pentru copii înaintea obținerii unor rezultate complete ale studiului și 19 copii au murit din cauza unei posibile potențări dependente de anticorpi (ADE), înainte ca vaccinul să fie retras [7].

Ei atrag atenția cu privire la evenimentele adverse precum accidente vasculare cerebrale din cauza dezvoltării de tromboze venoase cerebrale, „un efect specific legat de producția de proteine spike”, cazurile de trombocitopenie indusă de vaccin, dar și asupra posibilității „apariției și a altor efecte neașteptate”, precum și a unor efecte adverse cu debut tardiv (peste luni sau ani de zile).

În Israel, unde vaccinurile au fost administrate pe scară largă inclusiv tinerilor și adolescenților, vaccinul Pfizer a fost legat de mai multe cazuri de miocardită la tineri de sex masculin [25] și au fost exprimate îngrijorări cu privire la rapoarte de tulburări menstruale și sângerări anormale la femeile tinere în urma vaccinului. [26] (…). Studiile limitate pentru copii efectuate până în prezent sunt cu totul insuficiente pentru a ne face să excludem posibile reacții adverse neobișnuite și severe. În concluzie, considerăm că este iresponsabilă, neetică și realmente inutilă includerea copiilor în campania de vaccinare pentru covid-19. De asemenea, studiile clinice cu participarea copiilor ridică uriașe probleme de etică, ținând cont de lipsa beneficiilor potențiale pentru participanții la studiu și riscurile necunoscute”, subliniază grupul de medici britanici.

Cum i-au afectat lockdown-urile pe copii și tineri. „Daune ireparabile”

Cei peste 14.000 de oameni de știință și peste 43.000 de medici practicieni care au semnat petiția „Great Barrington Declaration”, publicată în octombrie 2020, și care cereau ca persoanelor care nu sunt vulnerabile să li se permită „imediat să-și reia viața normală” și „să-și dezvolte imunitatea la virus prin infecție naturală”, iar protecția să fie una „țintită” – adică să fie mai bine protejați cei care prezintă cel mai mare risc –, avertizau că vor fi „daune ireparabile” în următorii ani din cauza lockdown-urilor. Printre acestea enumerau agravarea bolilor cardiovasculare, mai puține screening-uri pentru cancer și deteriorarea sănătății mintale, ceea ce va duce la „rate mai mari de mortalitate în anii următori, clasa muncitoare și membrii mai tineri ai societății urmând să suporte cea mai grea povară”.

Extrem de multe studii, dar și organizații, medici, psihiatri și psihologi din toată lumea au avertizat cu privire la efectele devastatoare ale lockdown-urilor și izolării asupra tinerilor și copiilor (categoria cel mai puțin vulnerabilă la covid). Aceștia rămân practic afectați un timp îndelungat și după încetarea lockdown-urilor, dacă nu pentru toată viața, având în vedere că le-am furat peste un an dintr-o etapă crucială pentru dezvoltarea lor normală.

Copiii din Marea Britanie cel mai puternic afectați de pandemia de covid-19 au înregistrat un regres la abilitățile de bază ca urmare a închiderii școlilor și a restricțiilor de circulație, potrivit unui raport, publicat pe 10 noiembrie 2020, al organizației guvernamentale de monitorizare a instituțiilor educaționale Ofsted, din Marea Britanie. În septembrie și octombrie, organizația a efectuat peste 900 de vizite la furnizorii de servicii de educație și asistență socială, iar rezultatele au arătat că mai mulți copii sunt afectați din cauza lipsei programului întreg de cursuri în clasă. „Ni s-a spus despre pierderea energiei, în cazul copiilor mai mari, când este vorba de citit și scris; în cazul altora, a slăbit capacitatea fizică; iar alții manifestau semne de afecțiuni psihice, inclusiv o creștere a tulburărilor alimentare și a tendințelor de autovătămare”, a spus Amanda Spielman, inspector-șef al educației în Marea Britanie.

Vizitele la unitățile de urgență și numărul de spitalizări în cazul copiilor sub 15 ani din motive psihiatrice aproape s-au dublat de la începutul epidemiei de coronavirus, înregistrându-se o creștere de 80%, a declarat pentru France Inter Angèle Consoli, psihiatru pentru copii la spitalul Pitié-Salpêtrière și membru al Consiliului științific. Potrivit specialistei, copiii și adolescenții sunt „categorii deosebit de vulnerabile”. Aceasta s-a referit, de asemenea, la „simptomele depresive” la cei mai tineri în contextul actual al epidemiei, remarcând în special o tendință spre depresie la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, manifestând „simptome de anxietate, depresie și crize suicidare”. „Și în cazul copiilor mici (0-3 ani), este necesară vigilența: am constatat o creștere a numărului de consultații pentru probleme precum întârzierea vorbirii, tulburări de somn, conflicte intra-familiale”, a mai spus ea.

La spitalul universitar de copii CHU Sainte-Justine, din Montreal, numărul consultațiilor pentru tulburări de alimentație la copiii între 12-18 ani aproape s-a dublat în 2020, comparativ cu media înregistrată până acum. Mai mult, cazurile grave sunt și ele în creștere. Potrivit specialiștilor, alte probleme frecvente sunt anxietatea și depresia. „Constatăm că suferința a crescut peste tot (…). Medicii pediatri ne spun că 50% dintre solicitările pe care le au în prezent sunt legate de probleme de sănătate mintală”, a spus Catherine Serra Poirier, psiholog la Spitalul de Copii din Montreal. În acest context, ea a constatat un număr crescut de spitalizări pentru tentative de sinucidere. „Studiile arată că problemele de sănătate mintală și emoțională vor rămâne chiar și după ridicarea restricțiilor sanitare”, a spus Olivier Jamoulle, psihiatru pentru copii la CHU Sainte-Justine.

Potrivit unui studiu recent realizat de Ipsos pentru Federația Asociațiilor Studențești Generale (FAGE) din Franța, până la sfârșitul lunii ianuarie 2021, măsurile restrictive au afectat psihologic, emoțional sau fizic 73% din generația tânără.

Mai mult, un studiu realizat de un grup de oameni de știință germani de la Universitatea din München, studiu citat de The Telegraph pe 3 iunie, arată că lockdown-urile nu au avut niciun efect asupra reducerii ratei de infectare cu noul coronavirus în Germania. „Statisticienii de la Universitatea din München nu au descoperit «nici o legătură directă» între închiderea Germaniei și scăderea ratelor de infectare din țară.”

Linkuri spre cercetări:

• „Impacts of lockdown on the mental health of children and young people

• „Psychological effects of the COVID-19 lockdown on children and families in the UK

• „All children, of all ages, and in all countries, are being affected, in particular by the socio-economic impacts and, in some cases, by mitigation measures that may inadvertently do more harm than good. For some children, the impact will be lifelong

Mental health effects of school closures during COVID-19

Child malnutrition and COVID-19: the time to act is now

Study Finds 68% of Children Report Side Effects from Wearing Masks (Germany)

Les confinements et les écrans ont aggravé la myopie des enfants („The increased use of screens caused by distance learning, and the decrease in the time spent playing outdoors, have made children more myopic. According to a study in China, the rate of myopia is three times higher in 2020 among children aged six to eight, compared to the previous five years, which is a sharp worsening of a situation that was already alarming. … According to a US survey of 110 children aged 10 to 17, ‘acute eye symptoms’ such as blurred vision and difficulty reading were reported in 2020.”)

• „Pediatricians observe deteriorating health conditions and a dramatic increase in behavioral disorders.”

• Revista Science: Măsurile anti-pandemie care afectează bunăstarea copiilor, cum ar fi închiderea școlilor, trebuie luate doar dacă sunt dovedit utile / Există foarte multe dovezi că astfel de măsuri mai mult dăunează celor mici

Parents on the impact of lockdown on children („He’s become emotionally unstable and has consistent mood swings. From infancy, he has always needed to be outside all of the time, but now he would rather sit on the couch,” said Kedzuch. „When we do walk-bys outside to say hi, it’s a double-edged sword because he wants to touch, and play, and hug his friends.”)

• „Social Isolation Is Damaging an Entire Generation of Kids

Impact of Isolation on Childhood Development

Consequences of social isolation for children and adolescents („«Repercusiunile pandemiei [măsurile dure de lockdown] provoacă mai mult rău copiilor decât provoacă boala în sine», a declarat luni directorul UNICEF Henrietta H. … Fore s-a alăturat directorului Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șefului Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Qu Dongyu, și directorului Programului Alimentar Mondial, David M Beasley, în semnarea unui apel publicat în revista The Lancet, în care se precizează că strategiile de răspuns în privința Covid-19, precum «distanțarea fizică, închiderea școlilor, restricțiile comerciale și blocarea țărilor» contribuie la fenomenul malnutriției copiilor la nivel global.”

Toate acestea în condițiile în care, potrivit datelor oficiale, la nivel global, din 17.687.426 cazuri active, 15.706.452 (99.4%) sunt în formă ușoară de covid, 98.192 (însemnând 0.6%) sunt forme grave și foarte grave, iar numărul de vindecați este 147.116.770 (însemnând 98%!).

Obsesia „siguranței” și principiul precauției

În peste un an de zile, principala obsesie (transformată într-o psihoză colectivă) la nivel global a fost protejarea sănătății, iar măsurile de blocare a vieții și a economiei au fost luate în numele principiului, invocat permanent și pe toate canalele, al precauției și siguranței (Să ne amintim de celebra zicere a lui Iohannis „Ești precaut sau ești prost”). Însă același principiu a fost lăsat lejer deoparte în cazul introducerii la repezeală a unor vaccinuri experimentale și înlăturării sau blocării unor medicamente ieftine, a căror eficiență împotriva covid a fost dovedită prin mai multe studii încheiate și care au o siguranță mult mai mare și dovedită în ceea ce privește reacțiile adverse.

Același principiu al precauției a fost trecut cu vederea când au fost (și încă sunt) cenzurați sau stigmatizați medici din toată lumea care au vindecat mulți pacienți cu tratamente antivirale specifice, sau medici care au cerut dezbateri și dialog libere, bazate pe argumente științifice, și nu pe propagandă dictată de interese. Într-o situație de pandemie, astfel de dezbateri libere și dialogul în care să fie implicați medici, oameni de știință și cei responsabili de politicile publice și de sănătate sunt esențiale tocmai fiindcă principala preocupare este protejarea sănătății și respectarea principiului „primum non nocere”. A hotărî în grabă că o singură soluție este cea mai eficientă și „sigură”, înlăturând orice alte soluții și denigrând și cenzurând specialiști care propun și altceva – când este în joc sănătatea a milioane de oameni – nu are de-a face nici cu știința, nici cu precauția.

Or, măsurile disproporționat de dure și vaccinarea în masă pot face mult mai mult rău decât boala în sine, după cum arată datele prezentate mai sus. Politizarea științei și compromiterea ei prin conflicte de interese duce la blocarea dezbaterii libere și reale, așa cum avertizau și cei de la British Medical Journal.

De asemenea, orice îngrijorări cu privire la tehnologia 5G sunt din start respinse și discreditate, făcându-se toate demersurile pentru lansarea în grabă (ca și în cazul vaccinurilor) a acestei tehnologii, fără a se mai ține cont de niciun principiu al precauției sau al siguranței. Într-un studiu realizat de academicianul John William Frank, profesor de Medicină bazată pe dovezi la Universitatea din Edinburgh și membru al Royal Society, studiu publicat în Journal of Epidemiology & Community Health, acesta arată că nu există suficiente dovezi că 5G este sigur. Potrivit acestui om de știință, cu reputație recunoscută, singurul motiv pentru care este grăbită lansarea acestei tehnologii (a se vedea și acest studiu, indiferent de îngrijorările și de problemele ridicate, sunt interesele financiare.

Prin urmare, profesorul John William Frank cere ca tehnologia 5G să fie complet oprită urgent (cel puțin temporar), pe baza aceluiași „principiu al precauției”, până când vor exista dovezi că este pe deplin sigură pentru oameni. „Îndoielile semnificative legate de siguranța unei noi expuneri umane potențial răspândite s-ar cuveni să constituie un motiv întemeiat pentru impunerea unui moratoriu asupra acestei expuneri, în așteptarea unei investigații științifice adecvate cu privire la efectele adverse suspectate asupra sănătății”, scrie omul de știință. În studiul său, profesorul citează mai multe lucrări care arată că undele EMF ale acestei tehnologii sunt dăunătoare pentru sănătatea umană. De exemplu, în 2011, Agenția Internațională pentru Cercetarea în domeniul Cancerului a constatat că EMF-urile sunt „posibil cancerigene pentru oameni”.

Acestea fiind spuse, unde este preocuparea pentru sănătate, respectarea principiului precauției și a imperativului „primum non nocere”? Studierea punctelor de vedere ale atâtor experți care ridică probleme (fiind vorba de vârfuri din domeniul medical), refuzul de a ne lăsa captivi unui climat toxic de panică, întreținută permanent – care distruge psihicul, imunitatea, dar și umanitatea noastră –, susținerea necesității unui consimțământ informat, afirmarea dreptului la alegere și la informare liberă și corectă, toate acestea ne fac, de fapt, apărătorii cei mai fermi ai principiului „primum non nocere”, ai drepturilor și umanității noastre.

Sau acest aspect – și exercitarea unui act democratic (inclusiv a dreptului de a alege, în urma unei informări complete, dacă să ne supunem sau nu corpul unui act medical) – ne „califică” pentru eticheta stigmatizantă de „conspiraționiști”? Cine a înțeles ceva din totalitarismele din trecut știe că aplicarea de etichete stigmatizante și cenzura sunt metode totalitare. Statul nu este sursa drepturilor și libertăților noastre, ci doar garantul lor.

Într-o hotărâre emisă de Comitetul pentru Situații de Urgență (nr. 580 din 27 mai 2021), care a intrat în vigoare la 1 iunie 2021, se precizează că se permite organizarea de cursuri și workshopuri cu un număr de participanți de peste 70 de persoane în interior cu condiția ca toate persoanele să fie vaccinate (schema completă) și organizarea de conferințe cu peste 100 de persoane în interior dacă toate persoanele participante dovedesc că au finalizată schema completă de vaccinare (se menționează doar despre vaccinare, nu și despre test). De asemenea, organizarea de activități în cinematografe și sali de spectacole cu participarea publicului până la capacitatea maximă a spațiului se permite doar pentru persoanele care sunt vaccinate „pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”. În cazul nunților, botezurilor, meselor festive etc. se permite participarea unui număr de persoane „până la capacitatea maximă a spațiului în exterior sau în interior în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.

Să ne amintim și de hotărârea ilegală și neconstituțională a UMF Iași de a condiționa participarea studenților la examene în sesiune de vaccinare sau de prezentarea unui rezultat negativ la test. După demersurile Ligii Studenților din Iași, s-a obținut scutirea studenților de plata pentru teste. Însă, în afară de studenții de la Medicină din Iași, oamenii este necesar să dea bani, pe teste în general foarte scumpe, ca să beneficieze de drepturi garantate de Constituție!

Prin urmare, vaccinarea este transformată, dintr-un un act voluntar, pentru care omul își poate da sau nu consimțământul după ce este bine informat, într-un instrument de discriminare, de împărțire și antagonizare a societății. Drepturile nu pot fi condiționate de un act medical. Impunerea cu orice preț a vaccinării în masă, prin vicierea consimțământului și prin ignorarea avertismentelor din partea mai multor reprezentanți de seamă ai comunității științifice, realizarea normei de vaccinați prin stimulente, „bonusuri”, șantaj și prin alte mijloace cu totul neetice, inclusiv prin presiuni (am auzit de mai multe cazuri de oameni care au fost obligați sau determinați să se vaccineze ca să poată merge în continuare la locul de muncă) și prin crearea fricii că fără vaccin oamenii nu vor mai beneficia de anumite drepturi, realizarea de reclame (în care sunt folosiți inclusiv copii) în care se face publicitate unor produse medicale fără a se oferi o informare completă și imparțială cu privire la acestea – toate aceste metode nu sunt compatibile cu știința, nici cu ideea respectării drepturilor pacientului, nici cu democrația.

Timp de un an s-a încercat suprimarea libertății noastre (interioare și exterioare) dăruite de Dumnezeu, a credinței și echilibrului interior prin propagarea permanentă a panicii, prin aducerea noastră în stare de izolare unii de ceilalți și dezbinare între noi. Pe aceeași strategie s-au bazat totalitarismele din trecut, pentru a menține omul într-o condiție de robie sufletească! În orice criză, indiferent cât de gravă ar fi (și datele de mai sus arată cât de „gravă” a fost, de fapt, această pandemie), important este în primul rând să rămânem oameni! Toți murim biologic, e o certitudine de care nu putem fugi (cum s-a întâmplat în vremurile ante-pandemie, când ne-am lăsat confiscați de divertisment și consumerism, ceea ce a însemnat tot o fugă de sine și de propria noastră condiție), însă mai important decât orice este să nu murim sufletește, să nu cădem de pe verticala demnității noastre de ființe nobile create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, pe orizontala nivelatoare a robiei sufletești și fricii care ne suprimă umanitatea.

Autor: Irina Bazon

Citiţi şi:
Copiii mici au nevoie de vaccinurile covid-19?
Criminalii din România îi depășesc pe cei de la OMS. Gheorghiță vrea vaccinarea copiilor de la 6 luni în sus
Marea Britanie: Un raport „urgent” solicită încetarea completă a vaccinării covid. Agenția Medicamentelor deține dovezile că „vaccinurile covid-19 nu sunt sigure pentru utilizarea la om”

yogaesoteric
23 iulie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More