Analiză: Davos – România este în risc de conflict armat

La Davos, harta riscurilor arată că România e posibil să fie antrenată într-un conflict armat. Nu a fost, însă, trimis nimeni de la București să vorbească acolo despre primejdiile regiunii și ale țării.

Pentru România, principalele cinci riscuri prezentate în Global Risks Report, publicația Forumului Economic de la Davos, sunt mult mai grave decât cele ale vecinilor săi: 1) un conflict armat (între state, un război purtat indirect, o lovitură de stat etc.); 2) declin economic (recesiune, stagnare); 3) inflație; 4) sănătate precară și scăderea bunăstării; 5) datorie publică prea mare.

Statele din jurul României, cu excepția Ucrainei care e în război și a Republicii Moldova care e mereu pe marginea prăpastiei, au de-a face cu alte riscuri: Bulgaria, Ungaria, Serbia se luptă mai ales cu problemele economice și de mediu. În Europa, statele baltice și Polonia sunt la rândul lor amenințate de un conflict armat.

Spre deosebire de România însă, Polonia și balticele vorbesc tare, știu ce vor pentru viitorul lor și nu se tem să o spună. La Davos, unde se întâlnesc cei mai importanți oameni ai lumii din toate domeniile, România nu s-a văzut și nu s-a auzit. Ca și cum n-ar fi avut nimic de spus, ca și cum n-ar fi avut nimic de obținut. Niciun lider important de la București nu s-a dus acolo și deci niciun obiectiv al Bucureștiului nu a fost adus în discuție acolo.

Polonia, în schimb, a defilat la Davos cu președintele și ministrul de Externe și, ca de fiecare dată, a strălucit, în vreme ce România, ca aproape întotdeauna, a fost absentă. Bucureștiul nu are nimic de transmis lumii, nu are nicio idee despre cum este necesar să se termine războiul de lângă noi, despre ce-ar fi necesar să facă pentru a câștiga teren pentru situația în care începe reconstrucția Ucrainei și chiar despre nevoia de protecție după lovitura de stat, prin care alegerile prezidențiale au fost anulate la finele anului trecut. Nimic din ce-ar vrea România pentru viitorul regiunii în care se află nu e spus public sau, poate, pur și simplu nu e nimic de spus iar decidenții de la București rămân obedienți în fața liderilor Occidentali.

Citiți și:
Români, scrieți-i lui Donald Trump! Pentru binele țării este necesar să semnalăm actul nedemocratic al anulării alegerilor prezidențiale
Prof. Ilie Bădescu: Eșecul clasei politice în fața ideii de neam. România în fața noului val istoric stârnit de revenirea președintelui Donald Trump la Casa Albă

 

yogaesoteric
8 februarie 2025

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More