Analiză: Până unde își va depăși Occidentul liniile roșii în Ucraina?
Aliații Kievului au depășit în repetate rânduri liniile roșii în ceea ce privește livrările de arme. Dar, la peste un an de la începerea războiului din Ucraina, îngrijorările din SUA și Europa cu privire la escaladarea rusă nu s-au modificat substanțial și încă planează asupra următoarelor decizii, inclusiv asupra trimiterii sau nu de avioane de luptă.
SUA și partenerii au angajat multe dintre sistemele considerate cândva interzise – rachete Himars și Patriot, tehnologie avansată. Există un consens din ce în ce mai mare în rândul oficialilor occidentali că timpul este acum de partea Rusiei, iar Ucraina are o fereastră îngustă pentru a lansa o contraofensivă în primăvară, ceea ce i-a determinat pe aliați să se reunească rapid pentru a trimite echipamente mai grele, cum ar fi tancuri, vehicule de luptă de infanterie și arme cu rază de acțiune mai lungă.
O dovadă suplimentară a modificării modului de gândire a venit la începutul lunii februarie, când americanii au anunțat că trimit Ucrainei bombe inteligente cunoscute sub numele de Ground-Launched Small Diameter Bombs sau GLSDB.
Potrivit oficialilor și analiștilor europeni, depășirea constantă a granițelor autoimpuse reflectă mai degrabă cerințele în schimbare ale Ucrainei pe câmpul de luptă decât o modificare în evaluarea de către aliați a amenințării de escaladare.
La rândul lor, oficialii americani spun că „reevaluează” în mod constant sprijinul acordat Ucrainei. Loviturile cu rachete împotriva infrastructurii critice din ultimele luni i-au convins că este necesar să trimită sisteme de apărare antiaeriană mai sofisticate, de exemplu.
Dar ce scop are redefinirea constantă de către Washington a sistemelor de armament care ar duce la escaladarea conflictului?
„Administrația Biden și aliații europeni consideră că această abordare a fost o modalitate cu adevărat eficientă de a atenua riscul de escaladare și de a preveni o confruntare militară directă între SUA și Rusia”, susține Andrea Kendall-Taylor, analist militar Center for New American Security.
Cu toate acestea, modificarea liniilor roșii nu garantează că următoarea cerință a Ucrainei, avioanele de luptă F-16, este la îndemână. Joe Biden, întrebat la începutul lunii februarie dacă SUA le va furniza, a răspuns simplu: „Nu”.
Dar ca un semn că Ucraina consideră preocupările SUA privind escaladarea drept un obstacol serios în calea livrărilor de armament cu rază de acțiune mai lungă, ministrul demisionar al apărării Oleksiy Reznikov a făcut un pas neobișnuit, promițând să nu folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rusesc.
Șantajul nuclear
Preocupările cu privire la escaladare au atins apogeul în septembrie, după prăbușirea liniilor defensive ale Rusiei în provincia Harkov. Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de oameni și a avertizat vestul cu privire la un posibil răspuns nuclear, spunând că „dacă integritatea sa teritorială este amenințată, Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție”.
De atunci, Kremlinul a redus amenințările. La începutul lunii februarie, Putin a părut să facă din nou aluzie la posibila utilizare a armelor nucleare, ca reacție la angajamentul Germaniei și al altor țări de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, spunând că „avem modalități de a răspunde, iar aceasta nu se vor limita la utilizarea de blindate”. Dar a fost o referire mai puțin explicită.
Există mai multe motive pentru modificarea de ton, inclusiv îngrijorarea Chinei cu privire la politica nucleară rusă. Un diplomat occidental de rang înalt a declarat că acesta a fost efectul unui avertisment coordonat al SUA, Marii Britanii și Franței adresat Moscovei că orice recurs la arme nucleare ar avea „consecințe catastrofale”.
Unii experți spun că șantajul nuclear al Kremlinului a fost adresat unui public intern, pentru a-i mobiliza pe ruși.
Oficialii americani nu au detectat nicio schimbare amenințătoare în poziția nucleară a Rusiei în timpul retoricii înflăcărate de anul trecut. Dar ei iau în continuare în serios acest risc și monitorizează în mod constant orice semn că Rusia ar putea să se îndrepte spre lansarea unei arme nucleare.
Până la urmă, liniile roșii nu sunt niciodată atât de clare și evidente, iar războiul din Ucraina înseamnă inevitabil o depășire a lor. Până unde, nimeni nu știe cu siguranță.
Citiți și:
General SUA: „Pentru 66 de miliarde de dolari, am târât Ucraina în război cu Rusia”
Este inevitabil un război între SUA și Rusia?
yogaesoteric
27 martie 2023