ANAVOPAYA
Cea mai puţin elevată dintre Căi se adresează “atomului” (anu) spiritual, omului obişnuit, care nu este capabil să recepteze Graţia Divină decât la un nivel scăzut de intensitate. De aceea, această Cale se mai numeşte şi calea Individuală sau Calea fiinţei limitate. Această Cale poate fi urmată de o fiinţă umană obişnuită, care nu-şi poate controla mintea şi emoţiile, care se percepe pe sine ca fiind constrânsă de limitări de tot felul (în timp, în spaţiu, în eficienţă, în cunoaştere etc), se simte separată de celelalte fiinţe, de univers. Voinţa şi cunoaşterea unei astfel de fiinţe sunt impurificate de aceste elemente limitatoare percepute adesea ca fiind exterioare. De aceea, conştiinţa unei astfel de fiinţe are nevoie de un suport exterior pe care să se sprijine.
Există patru astfel de elemente-suport, fiecărui element corespunzându-i o anumită categorie de tehnici specifice. Acestea sunt:
1) Intelectul (buddhi). În categoria de tehnici corespunzătoare acestui element intră meditaţia.
2) Suflul subtil vital (prana). Aici există foarte multe tehnici specifice, care includ toate formele de .
pranayama.
3) Corpul fizic (deha). Elevarea şi transformarea conştiinţei individuale se realizează prin intermediul posturilor corporale (asana-e), al contracţiilor interioare (bandha-uri) etc.
4) Realitatea exterioară obiectivă. Suportul conştiinţei îl constituie în acest caz un element exterior care este un simbol al Divinului cum ar fi: o icoană, o imagine tradiţională a lui DUMNEZEU, fotografia unui Maestru spiritual autentic etc.
La toate aceste tehnici este necesar ca aspirantul să adauge aspiraţia către Divin. El îşi purifică astfel gradat corpul, mintea, sufletul, putându-se apoi integra pe o Cale superioară.
Uneori ANAVOPAYA mai este numită şi KRIYOPAYA deoarece pe această Cale este predominantă Energia Acţiunii, kriya shakti.