Anchetă uriașă în Franța privind gestionarea crizei Covid

Percheziții în serie, inclusiv la ministrul Sănătății, Olivier Véran și la fostul premier Edouard Philippe

Autoritățile franceze au efectuat, pe 15 octombrie, percheziții la foști și actuali membri ai Guvernului, inclusiv la ministrul Sănătății, Olivier Véran, și la fostul premier Edouard Philippe. De asemenea, au fost efectuate percheziții la directorul general al Sănătății, Jerome Salomon.

Investigațiile sunt desfășurate în urma unei plângeri ale unor pacienți și familii ale victimelor Covid-19 la Curtea de Justiție a Republicii (CJR), singura instanță abilitată să judece acte comise de membri ai guvernului în exercitarea funcțiilor lor. La 7 iulie a fost lansată o anchetă pentru „abținere de la combaterea unei calamități”. 

De la începutul crizei sanitare cauzate de pandemia de Covid-19, CJR a primit 90 de plângeri, dintre care a admis nouă. Ele îi vizează, printre alții, pe Olivier Véran, pe fostul premier Edouard Philippe, pe fosta titulară a portofoliului Sănătății Agnes Buzyn și pe fosta purtătoare de cuvânt Sibeth Ndiaye.

Audierea reclamanților a debutat la începutul lunii septembrie. În plângeri este denunțată „incoerența măsurilor” luate de stat și chiar „absența aplicării recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății”.

La rândul său, Parchetul din Paris, care a primit zeci de plângeri vizând membri ai administrației, a deschis la 9 iunie o amplă anchetă preliminară, în special pentru „punerea în pericol a vieții altei persoane” și „omucidere involuntară”.

Executivul francez a fost acuzat în special că nu a anticipat criza sanitară, fiind amintite nevoia de măști faciale și de alte echipamente medicale în primul val al pandemiei, în primăvara acestui an.

Citiți și:

Dr. Judy Mikovits critică testele Covid – dau 80% rezultate «fals pozitive»

Franța intră în recesiune: Lovită de coronavirus, Franța a realizat cea mai proastă performanță trimestrială din 1945 încoace. PIB-ul a scăzut cu 6%

Didier Raoult: ‘Dacă m-ar fi ascultat, Franța ar fi avut de două ori mai puțini morți’

yogaesoteric

16 noiembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More