ANGELICA-Angelica Archangelica

 
ANGELICĂ (ANGELICA ARCHANGELICA)

alte denumiri: ANGELICA OFFICINALIS, ARCHANGELICA OFFICINALIS
familia UMBELLIFERAE/APIACEAE

denumiri populare: AGLICĂ, ANGHELICĂ, ANGELINĂ, ANTONICĂ, BUCINIŞ, CUCUTĂ MARE

Descriere botanică:
Plantă erbacee cu rizom gros, napiform, din care pornesc rădăcini adventive lungi. Tulpina robustă, cilindrică, striată fin (până la 300 cm). Frunze mari, lungi (60–90 cm), cu teacă mare, umflată şi striată. Flori alb–verzui, grupate în umbele mari, globuloase. Fructe diachene elipsoidale. Răspândire: spontană în etajul montan şi subalpin. Preferă locuri umede şi stâncoase.

Părţi utilizate:
Planta trebuie uscată imediat după recoltare! Este utilizabilă DOAR timp de un an după recoltare! Rizomii cu rădăcini se recoltează la sfârşitul verii – începutul toamnei (lunile august, septembrie, octombrie în al doilea an de cultură) sau primăvara (martie-aprilie). Frunzele se recoltează în lunile iunie – iulie. Tulpinile tinere: iunie, iulie. Florile şi fructele: iulie.

Mod de întrebuinţare

 • Pulbere (măcinată fin)
  În caz de gastrită se recomandă pulbere din rădăcină de angelică. Se administrează sublingual pulberea (umectată în prealabil cu apă minerală sau cu apă de izvor). Dozele sunt de câte 0,5 g şi se administrează din 6 în 6 ore (de 4 ori/zi), între mese. Se ţine pulberea sub limbă timp de 15–20 minute, apoi se înghite cu puţină apă (eventual, se ia la înghiţire şi 1 linguriţă cu miere naturală).
 • Macerat
  Se prepară macerat din 10 g plantă în 1/2 litru apă de izvor sau apă minerală, care se recomandă în: nevralgie, erupţii cutanate, durerireumatice, dureri de stomac.
  Maceratul preparat din amestec de rădăcini şi seminţe în părţi egale (20 g/litru), combate astenia şi nevralgiile.
  Maceratul preparat din rădăcini sau fructe (30 g/litru) se ia contra vărsăturilorsporadice, colicilor intestinale, vertijului (ameţelilor).
  Maceratul preparat din 10–15 g fructe/litru este aperitiv, combate crampele stomacale, uşurează digestia. Se administrează contra vărsăturilor sporadice, vertijului (ameţelilor).
  În caz de afecţiuni ale glandei tiroide se recomandă angelică: macerat preparat din 1 linguriţă de pulbere de rădăcină la 250 ml apă de izvor sau apă minerală, 12 ore. Se bea o cană pe zi.

 

II. EXTERN

A. Cataplasme (comprese, etc.)
A1. cu planta proaspătă
Cataplasmele preparate din frunze de angelică, frunze de rută şi miere naturală, se aplică pe plăgile provocate de muşcătură de câine sau de şarpe.


A2. cu macerat sau cu tinctură


 
           Maceratul preparat din rădăcini proaspete sau din frunze crude (50 g la 1 litru apă de izvor) se recomandă sub formă de comprese pe plăgi, contuzii şi ulceraţii. În acelaşi scop se poate folosi pulberea de rădăcini măcinate.


 
           În caz de hemoroizi şi fisuri anale se recomandă comprese locale cu angelică. Pentru comprese se folosesc 100 g de plantă macerată în 500 ml apă de izvor. Compresele se aplică reci.

 

OBSERVAŢII


 
           Este una dintre cele mai bune plante care ajută la reglarea ciclului menstrual.


 
           Pentru efectul emenagog, se combină bine cu şofranul sau şofrănaşul. Acţiunea tonică şi antireumatică este amplificată prin combinarea cu cantităţi

mi

ci de

mi

rt. Pentru efectul tonic uterin se poate lua o dată pe săptămână 2 g de angelică, împreună cu puţin ghimbir proaspăt.


 
           Din pulbere de rădăcină se prepară un şampon natural uscat.


 
           Conţinutul în ulei volatil al plantei este condiţionat de provenienţa plantei (de aria geografică şi de condiţiile solului) şi de altitudinea la care creşte.


 
           Sucul de angelică este caustic pentru piele şi mucoase. Din această cauză, folosiţi mănuşi când preparaţi planta proaspătă. În reacţie cu razele ultraviolete, planta provoacă inflamaţiicutanate. Pe durata tratamentului cu angelică se evită expunerea prelungită la soare.


 
           Esenţa, în doză de peste 1 g, deter

mi

nă hematurie, nefrită şi chiar poate avea efect letal (moarte).           Contraindicaţii:


ulcere gastrice şi duodenale.           Precauţ


ii

: hipertensiune arterială, sarcină.


 
           ATEN

Ţ
IE!
Dacă se iau doze mai mari de 4 g de pulbere de rădăcină de angelică pot apare depresii cerebrale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More