Anti-aging – oprește îmbătrânirea accelerată în epoca post-covid

Cum să scăpăm de glicemie ridicată, diabet, steatoză hepatică, anxietate, atacuri de panică, hipertensiune arterială, disbioza intestinală și alte urmări ale covidului? Clinica ImunoMedica ne propune o terapie care întârzie apariția bolilor cronice în baza ultimelor descoperiri din domeniul anti-aging. Aceasta pentru că, într-adevăr, covidul sau chiar vaccinarea au accelerat procesul de îmbătrânire celulară, ceea ce face ca suferințele și spectrul bolilor cronice ce planează asupra tuturor să fie cea mai mare amenințare pentru omul zilelor noastre.

Doamna Doctor Veronica Iatan, de la Clinica ImunoMedica, ne vorbește despre terapiile anti-aging de ultimă oră care vizează prevenirea terapeutică a acelor predispoziții personale către boli cronice și accelerare a procesului îmbătrânirii indus astăzi de covid și lipsa unui stil de viață sănătos.

– Doamna doctor, în Clinica ImunoMedica ați dezvoltat un program anti-aging foarte complex. Ce se află în spatele acestui demers?

– Vă mărturisesc că până la pandemia de covid-19 nu ne-am gândit serios la acest aspect, deși în Clinica ImunoMedica deținem mai toate instrumentele necesare unei abordări anti-aging, iar dacă este vorba despre un stil de viață sănătos, acesta este o raritate astăzi. După pandemie însă am constatat că trecerea prin boală și prin vaccinare pot favoriza un fenomen de îmbătrânire accelerată.

Semnele clinice, corelate cu parametrii biologici măsurabili prin diverse analize, indică un proces mult mai avansat de îmbătrânire celulară și a organelor, dacă ne raportăm la vârsta cronologică a persoanei care a trecut prin boală. În sensul că se observă un decalaj îngrijorător de mare între vârsta cronologică și vârsta biologică la aceste persoane. Studiile vin în întâmpinarea acestor constatări clinice, sugerând că însăși metilarea ADN-ului, epigenetica acestuia indică acest proces de îmbătrânire celulară accelerată.

– Care sunt efectele acestei creșteri disproporționate a vârstei biologice față de cea cronologică?

– Îmbătrânirea celulară se reflectă în primul rând în îmbătrânirea precoce a organelor interne, care se evidențiază cu ușurință în capacitatea de efort scăzută, într-o stare de epuizare cronică, în probleme neurologice, anxietate și atacuri de panică, în probleme cu memoria și cu circulația sângelui, îngrășare sau depunerea de grăsimi pe organe (steatoza hepatică non-alcoolică foarte des întâlnită), în creșterea glicemiei, corelată cu o rezistență la insulină, și adesea în apariția semnelor de diabet, hipertensiune arterială, sindromul metabolic, hepatopatii, degenerescență cerebrală, disbioza intestinală etc.

Practic, avem un tablou perfect al unei îmbătrâniri ce anunță cât de curând anumite boli cronice. Căci îmbătrânirea celulară și a organelor la asta conduce: la boli cronice degenerative, boli imunologice și cancer.

Drept urmare, e de așteptat ca bolile cronice să devină cel mai mare dușman al oamenilor de acum înainte. Aici este cazul să menționăm, desigur, moartea prematură și scăderea calității vieții. Astfel, chiar dacă omul modern trăiește mai mult decât acum o sută de ani, este bolnav și chiar bolnav cronic de la o vârstă mai mică decât a celor din generațiile care nu trăiau, în medie, chiar atât de mult.

Anti-aging-ul nu este cosmetizarea îmbătrânirii

– Când vorbim de terapii anti-aging, cei mai mulți ne gândim la intervenții care au în vedere înfrumusețarea pielii. Însă dumneavoastră propuneți cu totul altceva. Ce anume?

– Este corectă observația. În fuga după frumusețe, se uită că sănătatea pielii și a înfățișării, în general, sunt legate de sănătatea celulară și de sănătatea organelor interne.

Anti-aging-ul, ca terapie abordată științific, urmărește combaterea îmbătrânirii celulare, a îmbătrânirii organelor și mai puțin cosmetizarea îmbătrânirii ‒ care, de altfel, este marketată foarte bine pe internet și a devenit o sursă ușoară de îmbogățire. Așadar, sănătatea sau frumusețea pielii este necesar să reflecte o stare de sănătate celulară, nefiind doar rezultatul unei întrețineri a calității acesteia prin diferite creme și proceduri cosmetice sau de chirurgie plastică foarte scumpe și poate chiar invazive.

Realitatea însă arată că, atâta timp cât strălucirea și flexibilitatea pielii nu vin din interior, reflectând sănătatea celulară, a țesuturilor și organelor, pot apărea boli cronice, chiar cancerul care dezvăluie un proces avansat de îmbătrânire a organismului. Am avut nu o singură dată paciente cu vârste cuprinse între 35 și 45 ani care își îngrijeau în mod deosebit înfățișarea exterioară a trupului, dar sufereau de cancere de sân destul de avansate, în unele cazuri cu metastaze osoase.

Anti-aging-ul a avansat foarte mult astăzi, depășind cu mult rezultatele obținute de Ana Aslan, care la vremea respectivă era cea mai cunoscută în lume pentru aceste cercetări. Astăzi, terapiile anti-aging urmăresc, în principal, revitalizarea organismului prin reducerea nivelului de radicali liberi, combaterea inflamației, detoxifierea organismului, întărirea imunității, eliminarea celulelor senescente și, în general, îmbunătățirea funcțiilor celulare (respirație mitocondrială, metabolism etc.).

– Poate fi reversat ceasul biologic? Ce ne spune știința astăzi?

– Terapiile anti-aging au în vedere mai multe mecanisme ce vizează îmbătrânirea. Unele sunt legate chiar de lungimea telomerilor, care se scurtează odată cu îmbătrânirea. Recent s-a demonstrat în Israel că oxigenul hiperbaric poate să refacă telomerii după un număr de ședințe în camera hiperbară. În Clinica ImunoMedica recomandăm această terapie în procesele vizibile de îmbătrânire, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Terapia anti-aging este însă mult mai complexă. Avem terapii care combat inflamația, știut fiind că inflamația duce la îmbătrânirea celulară, asemănată în studii cu focul ce incendiază pădurea. Inflamația este inițiată de celulele senescente sau de mecanismele proinflamatorii din organism. Foarte mulți oameni au rămas cu o stare inflamatorie destul de accentuată post-covid, care nu a mai fost observată la o asemenea intensitate în istoria medicală a altor patologii „de masă”. De asemenea, avem terapii antioxidante care combat efectul radicalilor liberi, cei ce conduc la defecte de ADN.

Mai sunt terapiile de detoxifiere, fie că vorbim de chelarea de metale grele sau de eliminarea xenobioticelor din organism. Și, nu în ultimul rând, acordăm multă atenție în a trata disbioza intestinală, care se face vinovată de inflamații, alergii, boli autoimune, boli neurologice sau de altă natură, de creșterea glicemiei și chiar de diabet. Covidul a afectat microbiomul la o mare parte a populației, de aceea foarte mulți au constatat că s-au îngrășat post-covid, deși au același stil de viață ca înainte, au o glicemie crescută la limita instalării unui diabet.

Anti-aging-ul tratează starea de pre-boală

– Să înțelegem că anti-aging-ul tratează, de fapt, oameni sănătoși?

– Astăzi mai ales, în era post-covid, putem spune că aceste terapii tratează mai degrabă starea de pre-boală cronică, anunțată de simptomele enumerate anterior printre care aș atrage atenția la glicemia crescută, starea de pre diabet, steatoza hepatică, hipertensiune arterială, probleme cu circulația sângelui, iar prin aceasta întârzie apariția bolilor cronice, cu tot cortegiul lor de suferințe și morți premature.

E adevărat, pentru orice om există beneficii ale terapiei anti-aging, atât pentru oamenii sănătoși sau aparent sănătoși, cât și pentru cei care au deja boli cronice instalate prin întârzierea sau reversibilitatea în anumite grade a îmbătrânirii celulare și prelungirea duratei de viață într-o calitate net superioară. Credem că știința ne pune la dispoziție astăzi niște măsuri care ne pot ajuta în această direcție.

– Oamenii conștientizează necesitatea unor terapii anti-aging?

– Puțini sunt cei care o conștientizează, pentru că în conștiința colectivă nu este clar definită granița dintre sănătate și boală, iar în România educația medicală pentru prevenție este destul de precară în acest sens. Mulți constată că au hipertensiune arterială și încep un tratament pentru a ține sub control tensiunea, dar e posibil să îndepărtezi concomitent această problemă tratând de pildă sindromul metabolic, prin aceste terapii.

Alții se confruntă cu anxietate și atacuri de panică, caută medicamente în loc să investigheze și să trateze disbioza intestinală. Din fericire, tot mai mulți oameni care se confruntă cu o stare de pre-boală însoțită de neputințe de tot felul au început să caute soluții. Aceștia sunt cei care ne solicită, dorind, de fapt, să găsească un aliat în lupta cu îmbătrânirea celulară care îi face să se simtă cu mult mai în vârstă și mai neputincioși decât ar fi cazul la vârsta lor cronologică.

Cert este că o astfel de abordare anti-aging, concentrată pe prevenție și intervenții medicale, dar și pe educarea unui stil de viață sănătos, care să amelioreze și să prevină tendințele specifice, personale, către anumite boli – datorate eredității, stilului nesănătos de viață, dar și factorilor de poluare și stres ai civilizației industriale și digitalizate – ne poate ajuta să fim mai longevivi și să avem o calitate a vieții mult mai bună la bătrânețe.

Citiți și:
Bergisterol: anti-oxidant, anti-cancer (prevenţie, cât şi terapie naturală), anti-îmbătrânire şi status antiinflamator
Cele mai bune alimente regenerante şi anti-îmbătrânire (I)
Ghid complet despre hormonul de creștere

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More