NEP-9: Piețele emergente vor remodela ordinea globală. Puterea Occidentului scade

Occidentul este necesar să se adapteze la ascensiunea lumii în curs de dezvoltare.” Acesta este modul în care Haico Ebbers, profesor de economie internațională la Universitatea de Afaceri Nyenrode din Țările de Jos, a avertizat țările occidentale, deoarece crede că lumea se îndreaptă către un „secol al pieței emergente”.

Conceptul său de „NEP-9”, un grup de nouă piețe emergente majore – China, India, Brazilia, Rusia, Africa de Sud, Indonezia, Mexic, Turcia și Coreea de Sud – câștigă din ce în ce mai multă atenție. Și vor deveni „o putere geopolitică globală crucială în viitorul apropiat”.

Lumea se restructurează în următoarele decenii către piețele emergente mai mari. Pentru prima dată în 300 de ani, țările occidentale nu pot domina economia și politica mondială așa cum au făcut-o”, a declarat Ebbers pentru Global Times.

Această lume în transformare poate fi văzută în multe privințe: în primul rând, în 2050, opt din cele zece mari economii vor fi piețele emergente de astăzi.

Revenirea economică va continua; în ciuda mai multor crize economice pe termen scurt, creșterea pe termen lung a acestor țări va fi mai mare decât în cele occidentale.

În al doilea rând, în 2030, 70% din clasa de mijloc globală va fi situată în Asia. Capitalismul de stat modern de astăzi în țări precum Coreea de Sud și Singapore este foarte aproape de capitalismul privat din Țările de Jos, Suedia și Danemarca.

Ebbers susține că, în 2050, puterea de cumpărare a economiei Chinei va fi cu 40% mai mare decât cea a SUA.

Țările emergente mai mari pot avea diferențe în economie și politică, dar națiuni precum China, India, Turcia, Indonezia îmbrățișează toate punctul de vedere că o piață are nevoie și de o intervenție guvernamentală pentru a rezolva eșecurile pieței.

Este clar că multe țări au astăzi de ales în ceea ce privește sistemul economic pe care și-l doresc. Nu există doar implementarea modului de dezvoltare economică occidental, condus de FMI, cu mai multă piață și mai puțin guvern, ci există în mod clar un sistem economic alternativ în care guvernul este mai vizibil.

De asemenea, centrul de greutate global pentru cercetare și tehnologie se mută rapid către piețele emergente. China, India și Brazilia au fost în top 10 în ceea ce privește cheltuielile pentru inovare, cercetare și dezvoltare în 2019.

Datele demografice s-au modificat și vor continua să se deplaseze către piețele emergente. Dacă expresia „oamenii sunt cel mai mare atu al nostru” este adevărată, atunci aceste piețe sunt într-adevăr bogate.

În primele 10 țări cu cea mai mare populație în 2021, nouă sunt piețe emergente. Singura țară occidentală de pe această listă este SUA. Această dezvoltare va continua în următoarele decenii.

Un alt motiv pentru care este necesar să înțelegem noul rol al celor mai mari piețe emergente este că ascensiunea și dezvoltarea lor va continua pe parcursul următoarelor decenii.

Probabil vom vedea crize economice pe termen scurt și tulburări sociale, dar opinia consensuală este că o lume diferită va fi apărut până în 2050. Ne îndreptăm către un secol de piață în curs de dezvoltare.

Citiți și:
Rusia și China, pe mâna Occidentului
Discursul integral al lui Viktor Orbán la Tușnad (I)
Care ar fi consecințele unui eșec globalist?

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More