Anunţul care îi îngrijorează pe americani: ruşii au la dispoziţie cea mai periculoasă armă cibernetică creată vreodată

 

Hackeri aliaţi cu guvernul rus au creat o armă cibernetică ce are potenţialul de a fi cea mai distructivă armă de acest tip care a fost inventată vreodată. Poate fi folosită inclusiv împotriva sistemelor de electricitate într-un mod care nu s-a mai întâlnit.

Este bine cunoscut faptul că puterea marilor ţări stă în energia electrică, fără aceasta nu sunt posibile sistemele de comunicaţii, internetul, iluminatul şi practic niciunul dintre lucrurile care fac o ţară civilizată… civilizată! Exact în acest punct doresc ruşii să lovească, relatează Science Alert.

Malware-ul, pe care cercetătorii l-au numit CrashOverride, a ajuns în atenție în urma incidentului din decembrie 2015, atunci când a distrus un sistem de energie ucrainean. Atunci, hackerii au întrerupt pentru o scurtă perioadă de timp o cincime din curentul electric generat în Kiev.

Cu unele modificări, arma cibernetică poate avea efecte devastatoare, conform lui Sergio Caltagirone, directorul unei firme de securitate cibernetică numită Dragos.

„Este o culminare a peste un deceniu de teorii şi scenarii de atac. Va schimba din temelii regulile jocului”, precizează Caltagirone.

Grupul de hackeri care a creat acest program a fost denumit Sandworm, existând unele indicii conform cărora acesta este asociat cu guvernul de la Moscova. John Hultquist, director al FireEye, o firmă care analizează siguranţa informaţiilor digitale, precizează că „Sandworm este legat într-un anume fel de guvernul rus – fie că sunt contractori sau oficiali ai guvernului”.

Experţii din sectorul energetic susţin că sunt în procesul de elaborare a măsurilor de apărare. Michael Assante, care a lucrat la Idaho National Labs şi la North American Electric Reliability Corporation, precizează că „utilităţile americane au mărit securitatea informatică, dar programele atacatorilor, precum acesta, reprezintă un risc mare pentru sistemele energetice”.

Pericolul armei cibernetice stă în versatilitatea acesteia

CrashOverride este doar al doilea malware care vizează distrugea sistemelor de control industriale. Stuxnet, creat de Statele Unite şi Israel, avea scopul de a distruge capacitatea Iranului de îmbogăţire a uraniului. Spre deosebire de acesta însă, CrashOverride a fost folosit pentru a avea acces la sistemele de control. Altfel spus, hackerii au fost capabili să controleze sistemul de la distanţă, malware-ul nefiind cauza directă a penei de curent.

Aşadar, acest sistem este mult mai periculos din cauza versatilităţii sale, odată ce hackerul a obţinut acces la un sistem anume, îl poate manipula în aşa mod încât poate provoca maximul de avarii. De asemenea, poate fi aplicat şi în cazul altor utilităţi.

Citiți și:

Americanii se fac din nou de râs, aruncând în pripă o eroare din sistemul energetic national în cârca hackerilor ruși

Julian Assange: CIA a pierdut controlul armelor sale cibernetice

Efectul Bumerang. Bitdefender: «WannaCry» poate fi un pretext ca actorii statali să-şi creeze arme cibernetice mai sofisticate

 
 

yogaesoteric
15 decembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More