Aparatul-spion din casa noastră, prin care oamenii de ştiinţă reușesc să „vadă” în detaliu oamenii prin pereţi

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat o metodă pentru detectarea formei tridimensionale şi a mişcărilor trupurilor umane într-o cameră, folosind doar routere WiFi, informează publicaţia Vice.

Potrivit publicaţiei, pentru a face aceasta, ei au folosit DensePose, un sistem de cartografiere a tuturor pixelilor de pe suprafaţa unui trup uman într-o fotografie. DensePose a fost dezvoltat de cercetători din Londra şi de cercetătorii AI de la Facebook. De acolo, potrivit unui articol recent publicat pe arXiv, au dezvoltat o reţea neuronală profundă care înregistrează faza şi amplitudinea semnalelor WiFi trimise şi primite de routere la coordonatele de pe trupurile umane.

Cercetătorii lucrează de ani de zile pentru a „vedea” oamenii fără a folosi camere sau hardware LIDAR scump [lidar este acronim pentru „light detection and ranging” – detectarea şi localizarea luminii, n.n.]. În 2013, o echipă de cercetători de la MIT a găsit o modalitate de a folosi semnalele telefoanelor mobile pentru a vedea prin pereţi; în 2018, o altă echipă de la MIT a folosit WiFi pentru a detecta persoanele dintr-o altă cameră şi a concretiza mişcările acestora în figurine din beţe mişcătoare.

Cercetătorii de la Carnegie Mellon au scris că sunt de părere că semnalele WiFi „pot servi ca un substitut omniprezent” pentru camerele RGB normale, atunci când vine vorba de „detectarea” persoanelor dintr-o cameră. Folosind WiFi, au scris ei, se depăşesc obstacole precum iluminarea slabă şi ocluzia cu care se confruntă lentilele camerelor obişnuite.

În mod bizar, ei etichetează acest progres ca fiind unul ce priveşte dreptul la intimitate.

În plus, protejează intimitatea persoanelor, iar echipamentul necesar poate fi cumpărat la un preţ rezonabil. De fapt, majoritatea gospodăriilor din ţările dezvoltate au deja WiFi acasă, iar această tehnologie poate fi extinsă pentru a monitoriza bunăstarea persoanelor în vârstă sau pur şi simplu pentru a identifica comportamente suspecte la domiciliu”, au scris ei.

Aceştia nu menţionează însă ce ar putea însemna „comportamente suspecte”, dacă această tehnologie va ajunge vreodată pe piaţa de masă. Dar având în vedere că anumite companii precum Amazon urmărește să introducă drone cu camere de luat vederi în casele noastre, este uşor să ne imaginăm cum detectarea umană generalizată prin WiFi ar putea fi o forţă pentru a face bine, ori o altă metodă de exploatare a intimităţii noastre.

Citiți și:
Big Brother în acțiune: San Francisco desfășoară un program pilot care permite poliției să monitorizeze în direct camerele de supraveghere private
Harari despre supravegherea subcutanată
De ce Google, Apple, Facebook și Amazon sunt mai periculoase decât China. Capitalismul de supraveghere ‒ un pericol iminent

 

yogaesoteric
9 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More