INSP, date îngrijorătoare: În ultimii doi ani, s-a înregistrat o creștere alarmantă de 60% a mortalității materne

După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de covid-19. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creștere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese, scrie ȘtiriPeSurse.

Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) și post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021 (19,4 la 100.000 născuți vii). Numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16,5‰ în 2020 la 31,6 la 100.000 născuți vii în 2021, iar în rural de la 15,1 în anul 2020 la 24,5 la 100.000 născuți vii în anul 2021.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România va intensifica în următoarele trei luni dotarea urgentă a secțiilor de pediatrie și neonatologie din țară pentru susținerea a 40 de unități medicale cu echipamente performante – ventilatoare de suport respirator, pulsoximetre și ecografe performante de monitorizare a sarcinii și nou-născutului.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: „Consecințele pandemiei sunt agravate de lipsa accesului la asistență medicală de specialitate și slaba dotare a multor maternități și secții de Terapie Intensivă neonatale din țară și ele duc la drame, de la mamele care mor înainte de a-și ține copilul în brațe la nou-născuți cu patologii complexe, pentru care întârzierea intervenției duce la deces. De aceea, facem un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a spitalelor din România, o prioritate socială absolută.”

Citiți și:
Profesorul Spiro Pantazatos, de la prestigioasa Universitate Columbia, a descoperit o legătură clară între mortalitatea excesivă și vaccinuri
Noi rapoarte: Decesele subite au explodat în Germania odată cu vaccinul covid: Mai mult de 80 de persoane mor brusc și misterios în fiecare zi
Medici și oameni de știință din întreaga lume au publicat Declarația de Criză Medicală Internațională din cauza bolilor și deceselor asociate cu vaccinurile covid

 

yogaesoteric
9 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More