Apel al avocaților pentru cei care vor să se vaccineze: faceți-vă analizele înainte de vaccinare!

Dovada sănătății înainte de vaccinare va constitui probă în instanță

Românii care doresc să se vaccineze este indicat să-și facă un set complet de analize cât mai aproape de data inoculării, spun avocații. Măsura este necesară în cazul unor eventuale efecte adverse grave, pentru a se putea demonstra în instanță legătura directă de cauzalitate dintre vaccin și prejudiciile aduse sănătății, susțin aceștia.

Deși guvernul a promis că va implementa un act normativ prin care să stabilească despăgubiri pentru cei care au avut de suferit în urma vaccinării, aceasta nu s-a petrecut. Astfel, rudele celor care își pierd viața după vaccinare sau cei care au suferit reacții adverse severe și care le-au afectat pe termen lung sănătatea sunt nevoiți să se adreseze instanței pentru a obține daune.

Recomandăm tuturor celor care se vaccinează să își facă analize cât mai complexe înainte de vaccinare și cât mai aproape de data vaccinării. În felul acesta, dacă vor avea o reacție adversă gravă, poate fi exclusă orice altă cauză preexistentă și poate fi demonstrat acel raport de cauzalitate direct dintre vaccin și pagubă”, a precizat avocatul Alexandru Mușătoiu.

Acesta arată că producătorii vaccinului au cerut și au obținut în SUA și în Marea Britanie imunitate de răspundere pentru efectele adverse grave ale propriilor produse, ceea ce, desigur, ridică semne de întrebare. Există însă acum o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, tot cu privire la un vaccin, care spune că dacă nu poate fi exclus vaccinul, atunci trebuie să fie o legătură.

Adică chiar dacă nu se poate demonstra 100% legătura dintre vaccin și un deces, dacă nu poate fi exclus vaccinul din ecuație, atunci înseamnă că a avut o contribuție. Deci din punctul acesta de vedere este foarte bună decizia Curții Europene pentru cei care au avut fel de fel de efecte adverse. Am inclusiv colegi avocați care s-au vaccinat și au avut efecte adverse și nu le-a trecut prin cap să facă nimic juridic în legătură cu asta, ceea ce este foarte dezamăgitor. Dacă avocații pățesc aşa ceva și nu dau în judecată, atunci ce să mai cerem oamenilor de rând”, a declarat avocatul Alexandru Mușătoiu.

Răspunderea este a statelor

Producătorii vaccinurilor nu au reușit să obțină imunitate și în Uniunea Europeană, deoarece cadrul legislativ european actual nu permite exonerarea producătorului de răspundere. Se discută despre modificarea acestui cadru și despre asumarea răspunderii de către state, dar o astfel de discuție ar fi fost necesar să aibă loc cu mult înainte de începerea administrării vaccinului, subliniază avocatul Alexandru Mușătoiu.

În orice caz, până la asumarea răspunderii de către state ne rămâne cadrul legislativ actual, care este în vigoare și funcțional. Mai exact, prin Legea nr. 240/2004, care transpune Directiva europeană nr. 85/374/CEE, se reglementează răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte. Iar conform acestei legi, produs înseamnă orice bun mobil, chiar dacă acesta este încorporat într-un alt bun mobil sau imobil, inclusiv energia electrică. După cum se poate vedea, substanța vaccinului se încadrează perfect în această definiție a produsului. Iar pentru angajarea răspunderii producătorului, persoana prejudiciată este necesar să facă dovada pagubei, a defectului și a raportului de cauzalitate dintre defect și pagubă”, afirmă avocatul Alexandru Mușătoiu.

Presiunile au devenit hărțuiri

Este pur și simplu o presiune pentru vaccinare, fără niciun fel de studii în spate, iar presiunea a început să capete valențe de hărțuire la locul de muncă, ceea ce nu este în regulă, susține av. Alexandru Mușătoiu. Potrivit acestuia, angajatorii vor încerca să pună presiune pe salariați pentru a-i forța să se vaccineze, dar oamenii este necesar să știe că, în cadrul legal actual, vaccinarea este opțională și se face doar cu consimțământul informat al pacientului.

Orice tratament diferențiat între vaccinați și nevaccinați ar constitui discriminare și hărțuire morală la locul de muncă. Chiar și presiunea pusă de către colegii de muncă vaccinați asupra celor care nu doresc vaccinare este tot hărțuire morală la locul de muncă. Iar angajatorul ar fi necesar să descurajeze orice acțiuni de genul acesta și să creeze un mediu de lucru nediscriminatoriu. Dacă nu se petrece de bunăvoie, poate fi obligat de puterea judecătorească”, a mai spus avocatul Alexandru Mușătoiu.

Citiţi şi:
Model de NOTIFICARE LEGALĂ la care pot recurge cei care aleg să-şi exercite dreptul de a refuza serurile experimentale anti-covid
Sinteză a instrumentelor internaționale care interzic vaccinările obligatorii – ‘Îndrăznește să aperi drepturile omului în timpul pandemiei!’

yogaesoteric
30 iulie 2021

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More