Mamiferele au capacitatea de a respira prin anus, în caz de urgență. Principiul s-ar putea aplica și la oameni, spun cercetătorii japonezi

O echipă de oameni de știință japonezi a arătat într-un studiu publicat recent că mamiferele pot absorbi oxigen prin anus. Intrigați de modul în care unele animale respiră prin intestin în caz de urgență, cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University au dovedit că este posibil, în condiții experimentale, la șoareci, șobolani și porci.

Potrivit lucrărilor lor, publicate în revista Med, această metodă s-ar putea aplica și oamenilor aflați într-o stare de suferință respiratorie, de exemplu în cazul în care ventilatoarele nu sunt disponibile, așa cum s-a petrecut în timpul pandemiei covid-19. Respirația implică de obicei inhalarea oxigenului și expirarea dioxidului de carbon prin plămâni sau branhii.

Alte mecanisme respiratorii…

Dar speciile au dezvoltat și alte mecanisme. Unii pești, păianjeni sau chiar castraveți de mare își pot folosi posterioarele pentru a se oxigena și a supraviețui în situații de urgență. Un fenomen cunoscut sub acronimul EVA, care poate fi tradus prin respirație enterică prin anus.

Rectul are o plasă de vase de sânge fine chiar sub suprafața peretelui său, ceea ce înseamnă că medicamentele livrate prin anus sunt ușor absorbite în fluxul sanguin”, spune autorul principal, Ryo Okabe. Este principiul din spatele supozitoarelor.

Așadar, echipa de oameni de știință s-a întrebat dacă oxigenul poate fi administrat în același mod. Pentru a demonstra acest fapt, au decis să efectueze experimente pe șoareci, porci și șobolani lipsiți de oxigen. Au fost testate două metode: livrarea oxigenului ca gaz sau prin efectuarea unei clisme bogate în oxigen.

O metodă pentru… oameni?

Cercetătorii au folosit și un lichid îmbogățit cu oxigen, perfluorodecalina, despre care se știe că este sigură. Ca rezultat, oxigenul livrat atât ca gaz, cât și în formă lichidă, a crescut oxigenarea, a normalizat comportamentul animalului și i-a extins durata de viață.

Cantitatea mică de lichid absorbită împreună cu oxigenul nu a provocat efecte adverse și nu a interferat cu bacteriile intestinale, indicând că metoda este sigură.

În cele din urmă, cercetătorii speră să demonstreze eficacitatea metodei și la oameni. „Pacienții aflați în dificultate respiratorie ar putea primi oxigen prin această metodă, în timp ce boala lor este tratată”, a spus unul dintre coautori, Takanori Takebe.

Caleb Kelly de la Școala de Medicină a Universității Yale a subliniat că ar fi foarte util ca tehnica să fie luată în serios. „Este o idee provocatoare și cei care o descoperă pentru prima dată vor fi surprinși”, a recunoscut el.

Dar, având în vedere rolul clinic pe care îl poate juca și datele prezentate (prin acest studiu), EVA pare o terapie promițătoare, care merită atenția comunității științifice și medicale.

Citiți și:
Tratamentul bolilor cu ajutorul oxigenului hiperbar (I)
Mecanisme de apărare ale organismului. Inteligența trupului, dăruită de Dumnezeu
Curiozităţi despre trupul uman

yogaesoteric
30 iulie 2021

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More