Aporofobia – cuvântul anului 2017

Radio România (Zenaida Luca-Hac) explică faptul că „aporofobia” este un neologism care înseamnă teamă, respingere sau aversiune față de oamenii săraci (gr. ἄποροςáporos – sărac și φόβοςfóbos – fobie.)

A fost creat de Adela Cortina Orts, profesoară de Etică și Filosofie Politică la Universitatea din Valencia, Spania și… discutat în cartea sa apărută în mai 2017 la Barcelona: Aporofobia, el rechazo al pobre: un desafio para la sociedad democratica (Aporofobia, respingerea săracului: o provocare pentru societatea democratică).

 

Adela Cortina Orts

Este un termen lansat prin anii 1990 pentru a face diferența față de xenofobie (respingerea străinului) și rasism (discriminarea rasei, etniei). Aporofobia evidențiază faptul că nu sunt discriminați străinii sau etnicii bogați, cu resurse financiare sau economice importante, ci doar aceia care sunt săraci, persoanele aflate în mare necesitate, homeless-ii, migranții și refugiații.

Aporofobii nu sunt deranjați de nababii orientali care pot cumpăra echipe de fotbal din orașul lor, întreprinderi, conace, case sau terenuri întinse și păduri din regiunea sau țara lor, ci doar de săracii muritori de foame, refugiații sau străinii care nu au decât hainele de pe ei. Față de aceștia, aporofobii au un sentiment de teamă și o atitudine de respingere. Problema este, deci, sărăcia.

În luna septembrie a anului trecut (2017), termenul aporofobia a fost inclus în Dicționarul Limbii Spaniole (Diccionario de la Lengua Española de la Real Academia Española), iar Senatul Spaniol a aprobat o moțiune în care cere includerea aporofobiei – ca circumstanță agravantă – în Codul Penal.

FUNDEU (Fundación del Español Urgente) a ales ca aporofobia să fie cuvântul anului 2017

 
 
Cuvântul anului este ales dintre termenii care au fost prezenți, în mai mare sau mai mică măsură, în actualitatea informativă din ultimele luni și care prezintă interes din punct de vedere lingvistic. Iată câteva cuvinte alese de FUNDEU în anii anteriori: selfie, în 2014, refugiat, în 2015, populism, în 2016.

Adela Cortina a semnalat confuzia care se făcea atunci când, pentru sentimentul de aversiune și atitudinea de respingere a săracului (de obicei, străin) – ambele dobândite – era folosit termenul de xenofobie. Iar FUNDEU, prin gestul de a declara aporofobia cuvânt al anului 2017, l-a oferit atenției specialiștilor și publicului amplu, pe plan internațional. 

Este de așteptat ca acest neologism să fie adoptat și în limba română, cu pronunția specifică limbii noastre, cu accentul pe i: aporofobíe (în spaniolă, accentul cade pe al treilea o: „aporofóbia”, între ghilimele, doar pentru pronunție, deoarece corect se scrie fără accent: aporofobia).

Aporofobia, acest sentiment și această atitudine se manifestă, uneori, față de țări întregi. Practică aporofobia chiar unii reprezentanți ai unor țări bogate. Față de România, aporofobia s-a manifestat nu de puține ori.

Citiți și:

Deutsche Welle: «Prosperitatea ca iluzie bine întreţinută: în România, sărăcia a devenit ceva invizibil, un fapt ascuns şi neglijat cu premeditare!»

Sărăcia e sursa bogăţiei: Inventarea Capitalismului

Piramida bogăției: Jumătate din averea lumii e controlată de 1% din populația globală

yogaesoteric

21 martie 2018 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More