Arafat, despre țigările electronice: Este necesar să oprim promovarea acestor «noi aparate ale morţii»

 

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, atrage atenția asupra revenirii ofensivei mediatice a fabricanţilor şi a comercianţilor de tutun prin „reclame agresive pentru fumatul fără fum” folosind sisteme de încălzire a ţigărilor care conţin tutun.

„Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este un pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenirea unei ofensive similare cu cea din anii ʼ90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, scrie Arafat într-o postare pe pagina de Facebook.

El consideră că, dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a „noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generaţiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor.

„Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care este necesar să fie luate pentru stoparea acestei ofensive, însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo. Primul pas la acest moment este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem mai mult, cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final se promovează fumatul care este prezentat în mod tendenţios ca fiind mai puţin dăunător sănătăţii dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate, aceasta în lipsa studiilor şi dovezilor pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false”, mai arată Arafat.

Iată postarea integrală pe Facebook a lui Raed Arafat:

„Văzând poza recentă a unei staţii de metrou din capitală, împânzită cu reclame care promovează fumatul, nu pot să nu subliniez următoarele aspecte:

În ultimii ani, pe plan mondial, s-a câştigat teren faţă de ofensiva fabricanţilor şi a comercianţilor de tutun. Am reuşit să interzicem reclama la produsele de tutun şi promovarea acestora în spaţiul public, protejând în mod deosebit copiii şi generaţiile tinere; am reuşit să interzicem fumatul în spaţiile publice, iar directivele Europene continua să apară cu măsuri din ce în ce mai consistente împotriva acestui pericol public.

Din păcate nu putem să nu observăm revenirea ofensivei mediatice a comercianţilor de tutun prin reclame agresive pentru «fumatul fără fum» folosind sisteme de încălzire a ţigărilor care conţin tutun.

Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este un pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenirea unei ofensive similare cu cea din anii ʼ90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun.

FDA-ul din SUA, o agenţie federală cunoscută pentru modul în care îşi analizează deciziile când permite noi produse în SUA, a stabilit că este posibil ca pentru fumătorii actuali să fie mai puțin nociv acest mod de fumat decât cel clasic, însă nu au acceptat ce pretinde fabricantul, şi anume că aceste produse duc, pentru cei care folosesc acest mod de fumat, la diminuarea riscurilor în ce priveşte îmbolnăvirea şi mortalitatea crescută, considerând că aceste riscuri rămân şi în acest caz.

Cert este că în cazul în care nu vom acţiona urgent să stopăm promovarea în public a noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat, riscăm ca numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generaţiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor. Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care este necesar să fie luate pentru stoparea acestei ofensive, însă nu ştiu dacă noi trebuie să aşteptăm până se ia o decizie acolo.

Primul pas la acest moment este interdicţia totală de promovare în public a acestor produse şi cu cât întârziem mai mult, cu atât impactul asupra generaţiilor tinere va fi mai grav. Modul de prezentare al acestor produse este unul înşelător şi manipulator. În final se promovează fumatul care este prezentat în mod tendenţios că fiind mai puţin dăunător sănătăţii, dacă acesta se face utilizând noile tehnologii promovate, aceasta în lipsa studiilor şi dovezilor pertinente şi independente care să susţină aceste informaţii false!”

Citiți și:

Pericolele imense ale fumatului

Ce se petrece cu cromozomul masculinităţii la bărbaţii care fumează?

 

yogaesoteric
14 ianuarie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More