Arma represiunii vine cu decibeli: efectele tunului sonor

Decibelii sunt folosiți acum de oamenii legii pentru a dispersa demonstrațiile și alte adunări. Armele acustice sunt controversate deoarece pot provoca pierderea auzului, dar astfel de dispozitive au mai fost folosite în perioadele tulburi ale istoriei.

Dacă Grecia a achiziționat recent două tunuri sonore pentru a împiedica migranții să treacă granița din Turcia, Statele Unite au folosit arme sonice LRAD în Vietnam, în anii 1970, și apoi împotriva mulțimilor din Afganistan sau Irak.

De asemenea, aceste dispozitive, numite de armata SUA „material de război”, sunt utilizate pentru respingerea piraților maritimi, în special în largul coastelor somaleze.

Utilizarea sunetului ca armă și, în special, ca instrument de tortură, a fost deja observată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În unele lagăre de concentrare, muzica a fost folosită pentru „distrugerea mentală a prizonierilor și deposedarea lor de demnitatea și identitatea lor culturală”, amintește site-ul holocaustmusic.

150dB, hărțuire acustică, surzenie

Revenind la prezent, SUA, Israel, Polonia, Honduras, Georgia, India sau Regatul Unit sunt printre țările în care tunurile sonore sunt arme de hărțuire acustică.

În timp ce o conversație normală între doi oameni este estimată la aproximativ 60 decibeli (dB), tunurile sonore pot transmite zgomot de până la 150 dB. Este mai mult decât un avion care decolează (130 dB) sau un concert (110 dB). Pragul durerii auditive este de aproximativ 120 dB.

La peste 90 decibeli, organismul poate fi deja afectat. Dincolo de riscul surdității sau al tinitusului, expunerea, chiar și scurtă, la anumite sunete poate provoca tulburări nervoase, cardiovasculare sau digestive.

În 2018, o curte de apel din New York a decis ca fiind „neconstituțională” utilizarea tunurilor sonore, considerând în același timp că a fost un „abuz de forță”.

Procesul a urmat unei plângeri introduse de șase persoane, care au acuzat migrene, amețeli, dureri ale sinusurilor și tulburări de auz, după ce au luat parte la o demonstrație în timpul căreia poliția a recurs la un tun sonor, Long Range Acoustic Device (LRAD).

China a dezvoltat din 2019 un „dispozitiv auditiv portabil cu frecvență scăzută și concentrație mare de decibeli”, potrivit AFP, care citează China Morning Post.

Directorul proiectului, Xie Xiujuan, a explicat că acest dispozitiv „creează vibrații care atacă timpanele, ochii, stomacul și chiar creierul”. Cei afectați vor avea, printre altele, „amețeli, tulburări intestinale, vărsături sau dureri intolerabile”. Beijingul a autorizat rapid producerea acestor arme, destinate poliției, pentru a dispersa mulțimile.

Pentagonul lucrează la proiectul Sheriff – o combinație între LRAD cu un sistem electromagnetic, similar microundelor. Folosit de la distanță, acest sistem provoacă o senzație intensă de arsură pe piele.

În Franța, utilizarea unui tun sonor a fost observată pe 18 iunie, în timpul intervenției poliției la o demonstrație din centrul Parisului.

Citiți și:
Armele electromagnetice pun în pericol existenţa civilizaţiei umane şi a planetei Pământ
Armele electromagnetice şi drepturile omului (I)

 

yogaesoteric
21 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More