Armata americană a bombardat spitalul Medicilor Fără Frontiere din Kunduz, Afganistan, pacienții și medicii arzând în paturi și saloane

 

Echipajul avionului AC-130, aparat silenţios, înţesat cu mitraliere, care zboară la joasă altitudine, nu trebuie să urmeze aceleaşi reguli ca alte avioane de război ale SUA.

Pe 3 octombrie 2015, un avion american de război a bombardat clinica Medicilor Fără Frontiere din Kunduz, în nordul Afganistanului, ucigând cel puțin 42 de persoane și rănind grav alte 30, potrivit descrierii evenimentului pe Wikipedia. A fost probabil un avion de luptă AC130 – transportor greoi, cu patru motoare, modificat pentru a duce un puternic arsenal de arme de foc.

Poate echipajul avionului ştia exact unde se afla această clinică în Kunduz, sau poate nu. Poate erau luptători talibani în apropiere, sau poate nu. Însă indiferent cum au stat lucrurile, cert este că avionul AC-130 a bombardat aria unde se afla amplasată clinica timp de mai bine de o oră, lovind în mod repetat unitatea medicală. Regulile relaxate ale armatei SUA au permis ca aceasta să se petreacă.

Ticsit de la podea până la tavan cu senzori de înaltă tehnologie şi cu radiouri, adăpostind o gamă largă de armament incluzând tunuri de 25 şi 40 mm, plus un obuzier de 105 mm, se presupune că AC-130 este mult mai precis decât orice alt avion de război fiind, tocmai din acest motiv, mult mai sigur pentru civilii nevinovați aflaţi pe direcţia de tragere.

Dar regulile Pentagonului pentru folosirea armamentului de război fac de fapt ca aceste avioane să fie mai puţin sigure pentru civili. Nerăbdători să profite de puterea lui AC-130, militarii realizează o cercetare relativ mică a zonei ţintă înainte să deschidă focul. Această cercetare prealabilă este minimă, în comparație cu mult mai multele restricţii pe care Departamentul Apărării SUA le impune piloţilor altor tipuri de avioane.

Din cauza acestor proceduri permisive, avionul AC-130 poate să fie de fapt unul dintre cele mai periculoase avioane de război ale SUA pentru civilii prinşi în schimburile de focuri. Cu toate acestea, comandanţii americani au trimis tocmai acest avion în confruntarea haotică din Kunduz – oraș dens populat, unde forţe afgane secondate de trupe americane erau în plin conflict armat cu luptătorii talibani care cuceriseră oraşul la finalul lunii septembrie. Acolo, Medicii Fără Frontiere lucrau pentru salvarea oamenilor, inclusiv a copiilor care fuseseră răniţi în schimbul de focuri – fără să ştie că clinica lor urma să devină scena unui adevărat măcel.

Sute de luptători talibani atacaseră Kunduz în ultima săptămână a lunii septembrie 2015, iar în oraș au sosit apoi rapid soldați ai armatei afgane, mult mai numeroși, dar prost conduși. Încurajaţi de consilierii americani şi având sprijinul avioanelor de luptă din SUA, soldaţii afgani au contraatacat. Cei 300.000 de rezidenţi ai oraşului Kunduz au fost prinşi în mijlocul confruntării, fără a putea beneficia de îngrijiri medicale adecvate.

Medici Fără Frontiere, o organizaţie umanitară cu sediul la Paris care este cunoscută mai ales după denumirea în limba franceză – Medicins Sans Frontieres (MSF) – trimite personal medical în cele mai periculoase zone de război. Organizația se afla în Kunduz de patru ani. MSF a spus că pe 29 septembrie 2015 a transmis locaţia exactă a clinicii din Kunduz coaliţiei conduse de SUA, cu scopul de a proteja spitalul şi pe cei 180 de medici şi pacienţi de un eventual atac. Potrivit dezvăluirilor apărute ulterior în presă, oficialii armatei americane cunoșteau cu precizie locația unității medicale, dar nu se știe dacă informațiile au fost transmise și echipajului din avion.

Pe 3 octombrie 2015, la 2:08 a.m. ora locală, primele focuri au lovit clinica. Bombardamentul a continuat la intervale de 15 minute, până la 3:15 a.m., susține organizația Medici Fără Frontiere. „Principala clădire a clinicii, care adăpostea secţia de terapie intensivă, camerele de urgenţă şi de fizioterapie, a fost în mod repetat lovită foarte precis în timpul fiecărui raid aerian, în timp ce clădirile din vecinătate au fost aproape neatinse”, a declarat grupul MSF.
„Bombele au căzut, apoi am auzit avionul zburând în cerc (în jurul clinicii)”, a afirmat în declaraţia sa Heman Nagaratham, însărcinat cu programele Medicilor Fără Frontiere din nordul Afganistanului. „A fost o pauză, iar apoi au căzut mai multe bombe. Aceasta s-a petrecut din nou şi din nou”.
„Când am reuşit să ies din birou, clădirea principală a clinicii era cuprinsă de flăcări”, a adăugat Nagaratham. „Pacienţii care au putut fi mutaţi, au fost duşi rapid în cele două buncăre de siguranţă. Dar pacienţii care nu s-au putut deplasa au ars în paturile lor până au murit (împreună cu o parte din personalul clinicii, care a fost prins acolo)”.

Cel puţin trei dintre pacienţii morţi erau copii, conform MSF. Personalul medical care a scăpat a făcut eforturi extraordinare pentru a transporta pacienţii supravieţuitori în spitalele din alte oraşe din Afganistan, în unele cazuri mergând chiar ore în șir pe drumuri accidentate.

Pe 4 octombrie 2015, Medicii Fără Frontiere au declarat că şi-au închis activitatea în Kunduz. „Nu mai este posibilă nicio activitate medicală în spitalul din Kunduz, la momentul la care necesităţile medicale în acest loc sunt imense”, a declarat pentru The New York Times purtătorul de cuvânt al MSF.


Citiţi şi:

Rusia face acuzații grave: SUA cunosc pozițiile Statului Islamic, dar refuză să le bombardeze

Falimentul politicii externe a lui Barack Obama

 

yogaesoteric
17 ianuarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More