Articolul viral al lui Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Penicilina – un mucegai, aspirina – extract de copac, ivermectina – leac pentru pisici…

… Chiar nu avem nevoie de ele în România?

Dragoș Damian, CEO al companiei de medicamente Terapia Cluj, a scris un text pentru Ziarul Financiar, care a devenit viral: „Penicilina – un mucegai, aspirina – extract de copac, ivermectina – leac pentru pisici. Nu avem nevoie de ele în România”.

Iată textul:

Există două medicamente, penicilina și aspirina (este mai simplu să folosesc denumirea notorie în loc de acid acetilsalicilic, substanța activă) care merită fără rezerve titlul de „medicamente minune” ale ultimilor peste 100 de ani; sunt substanțe care au modificat durata și calitatea vieții oamenilor. Și datorită lor, direct dar și indirect, pentru că au dus la descoperirea altor medicamente și tehnologii, trăim cu 30 de ani mai mult decât trăiam la începutul secolului XX.

Într-un articol publicat în 2011 într-o prestigioasă revista japoneză, autorul Andy Crump propunea ca și ivermectina să fie încoronată cu același titlu, pentru contribuția pe care a adus-o la sănătatea și bunăstarea omenirii. În 2015, cercetătorii care au descoperit substanța, americanul William Campbell și japonezul Satoshi Omura, erau recompensați cu Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină – deci ivermectina este o substanță de Nobel.

De ce? Pentru că a salvat sute de milioane de oameni din Africa, America de Sud și Asia care până la apariția substanței nu aveau nicio șansă. Lumea își amintește poate de „River Blindness”, o boală cauzată de un vierme, care provoca orbirea și distrugere cutanată și în cele din urmă dizabilitare și moarte. Boala era endemică în 1970 în 37 de țări din trei continente. În 1988, după utilizarea pe scară largă a ivermectinei, oncocercoza (denumirea științifică a bolii) a fost practic eradicată. Au fost stăvilite, tot cu ajutorul ivermectinei, zeci de alte boli parazitare foarte răspândite pe tot mapamondul, atât la oameni cât și la animale.

S-a discutat foarte mult în ultima săptămână, deseori cu o violență verbală uimitoare, pe marginea ivermectinei, spunându-se că se experimentează utilizarea la oameni a medicamentelor pentru pisici. Minciună sau confuzie, nu contează, dar că să clarificăm, există cel puțin 1.200 de substanțe farmaceutice comune uzului uman și veterinar. Și, cu puține excepții, toate marile companii farmaceutice din lume produc și medicamente de uz veterinar.

Opinia aceasta nu este o opinie pentru a promova utilizarea ivermectinei în tratamentul SARS-CoV-2, asta vor decide specialiștii. Nu este nici o opinie de afaceri, așa că poate că nu va interesa bancherii, corporatiştii, antreprenorii, avocații de fuziuni și achiziții, lobby-iști etc. – chiar dacă prin utilizarea ivermectinei multe țări și-au revenit din punct de vedere economic și sanitar.

Am vrut doar să reamintesc oamenilor de afaceri care o citesc că lucrurile mari au începuturi mărunte și să punctez că noi, românii, suntem oameni deștepți și educați, să ne străduim să rămânem așa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More