Asaltul final asupra intimității

V-am spus în mai multe rânduri că sunt probleme grave cu Whatsapp. Iată că acum s-a comis una dintre ultimele mișcări: Whatsapp este integrat oficial Facebook-ului, mesajele nu mai sunt criptate, fiind libere la ascultat, analizat și catalogat. Este una dintre cele mai puternice intruziuni în viața privată care, culmea, este luată în derâdere de foarte mulţi.

De fiecare dată când îi spun câte unui prieten despre problemele aplicației, primesc un răspuns de o nerozie dezarmantă: „Hai mă, ce să afle? Bancurile și farsele pe care le fac unuia sau altuia?”. Exemplele de acest tip ne arată cât se poate de limpede cât de indolenți pot fi oamenii.
Hai să vedem câteva chestii pe care le poate face Whatsapp-ul:
– am căzut de acord că vede mesajele trimise. Între aceste mesaje sunt și mesaje intime, disperări, bucurii, temeri ș.a.m.d. Mașina din umbră are răbdare și vânează. Știe exact cum să facă diferența dintre o emoție – care se cataloghează – și un mesaj inutil.
– culmea, chiar și din mesajele inutile se pot trage concluzii. Distribui poze cu nuditate explicită? Asta înseamnă ceva. Distribui clipuri simpatice cu animale? E bine de știut. Fiecare gest pe care îl faci are o semnificație, iar mașina are răbdare;
– îți știe poziția și o raportează „la centru”. În acest fel ți se știu obiceiurile. Poate că ai reușit să ascunzi de soț/soție „nevinovatele” întâlniri extraconjugale, dar aplicația știe. Faptul că două telefoane care au instalată aplicația stau în proximitate o anumită perioadă de timp și cu o anumită frecvență e o informație prețioasă;
– ascultă răbdătoare tot ce vorbești. Ai uitat că ai dat permisiuni pe microfon? Treburile sunt chiar mai crâncene întrucât ai dat permisiuni inclusiv pe cameră. Astfel, mașinăria care te are în evidență ascultă și cataloghează tot ce vorbești. Și, mai ales, cu cine;
– poate monitoriza telefonul, are acces la agendă și la jurnalul apelurilor. Știe cu cine vorbești, îți cunoaște prietenii.
– și multe, multe altele. Cel mai crâncen e că odată ce-a memorat, nu mai uită niciodată.
Cu toate acestea, oamenii consideră în continuare că Whatsapp e o jucărie. Mai mult, aplicația are găuri de securitate cunoscute. Știți că la un moment dat exista o vulnerabilitate care permitea unui atacator să instaleze troieni pe telefon doar sunându-vă pe Whatsapp? Nu, nu era nevoie să răspundeți, doar să fiți sunați.
În plus, Whatsapp a început să cenzureze. Deja, de ceva vreme, nu mai puteți să distribuiți ce vreți. N-ați observat cum, în cazul unor materiale, nu vă lasă să distribuiți la mai mult de o persoană pe motiv că „a fost excesiv distribuit”? E primul pas. Următorul va fi cel în care mesajele nu vă vor mai fi trimise pe motiv de încălcare a „standardelor comunității”. Și marea majoritate a oamenilor, în continuare, rămâne pasivă!
De obicei, de fiecare dată când ridic o problemă mi se răspunde în răspăr: „Bine, bine și ce-i de făcut?”. O să vă spun pas cu pas ce să faceți pentru o migrare lină către alte soluții:
– În primul rând să cunoașteți alternativele. Aveți două aplicații la fel de gratuite, care oferă criptare „end-to-end” și care au facilități similare (sau chiar superioare) Whatsapp: Signal și Telegram. Signal are o securitate mai bună, Telegram are câteva chestii interesante, între altele un canal pe care primiți alerte de cutremur în timp real de la Institutul de Fizică a Pământului. Sper că v-am făcut suficient de curioși să le folosiți. Ambele merg extrem de bine!

– După ce ați instalat alternativele, anunțați-vă contactele că urmează să părăsiți Whatsapp. Se poate face manual, dar e greu, mai ales cu limitarea la cinci persoane cărora le poți trimite un mesaj. Este și o variantă automată. Instalați aplicația „Autoresponder for Whatsapp” si configurați-vă un reply pentru toată lumea, ceva de genul: „începând cu data de 01.03.2021 voi părăsi Whatsapp și mă voi muta pe Signal/Telegram”. De fiecare dată când cineva vă va trimite un mesaj, va primi textul respectiv ca replică.
– În final, după data limită, nu este suficientă dezinstalarea aplicației! Înainte de a o dezinstala, ștergeți-vă contul! Asta vă va asigura că toate datele dumneavoastră vor fi șterse (cel puțin dpdv legal) de pe serverele Whatsapp. Abia apoi dezinstalați-vă aplicația.
Asta-i tot! Abia de-acum înainte vă veți putea bucura de confidențialitate.
Știu, mulți mă vor acuza de câte-n lună și-n stele. Judecați însă logic: ce sens are să vă dați gratis datele pe mâna lui Zuckerberg? Nu-i destul c-o faceți cu Facebook-ul? Semnalele sunt totuși încurajatoare. Telegram a anunțat că a depășit cinci sute de milioane de utilizatori, semn că lumea începe să se trezească. Căutați să vă protejați și voi. Nu-i greu! Și, garantat, cu fiecare om care conștientizează pericolele, mai cade câte-o firimitură din forța „Big Tech”.
Autor: Dan Diaconu
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More