Strigătul disperat al unei tinere băgată la ATI: ‘Sunt la spital sau la pușcărie?’

În doar 4 zile a murit. Pe 24 decembrie ar fi împlinit 27 de ani.

Întrebări:
De ce mor aproape toţi cei băgaţi la ATI?
De ce continuă un protocol la care au promis că renunţă?
De ce este interzis accesul pacienţilor cu telefonul mobil?

Disperarea unei tinere de 26 de ani din Reșița, decedată din cauza covid-19: „Mor cu masca asta! Să-mi luați sicriu alb!”

La două săptămâni după scandalul privind Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență Reșița, un alt caz a explodat pe Facebook. De această dată, a fost vorba despre o tânără de doar 26 de ani din Reșița, care a decedat în Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș. Mesajele dintre pacientă și mama sa au apărut în mediul online, iar ele sunt de-a dreptul revoltătoare. De cealaltă parte, conducerea spitalului spune că medicii și-au făcut corect treaba.

Unul dintre cei mai tineri pacienți răpuși de covid-19 în România s-a stins pe 14 decembrie 2020, la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, după 4 zile în care a fost internat pe secția de ATI. Este vorba despre o pacientă de 26 de ani din Reșița, care avea mai multe comorbidități.

Ceea ce a revoltat însă internetul este disperarea fetei care vorbea prin intermediul aplicației WhatsApp cu mama sa, aflată în Germania. Fata îi spunea că nu primește apă, că personalul medical o ceartă mereu pentru faptul că folosește mobilul și că nu vine nimeni la ea când are nevoie. În același timp, tânăra susținea că nu poate să respire prin masca de oxigen. „Mor cu masca asta”, „Nu mai merge masca. Nu primesc aer”, „Vreau acasă”, „Nu mai pot!”, „Nu mai apuc 27 de ani. Să-mi luați sicriu alb”. Ba chiar a cerut să vină preotul la ea, „în caz că mor”, mai scria tânăra ‒ cuvinte sfâșietoare care arată starea disperată în care se afla fata, reproșând familiei că a trimis-o la spital, în loc să o fi lăsat acasă. „Sunt la spital sau la pușcărie? Și acu a urlat să las telefonul”, îi mai spunea fata mamei sale prin mesajele transmise pe WhatsApp, mesaje pe care mama le-a postat la un moment dat pe Facebook, dar care apoi au fost șterse. Le-a salvat însă unul dintre prietenii tinerei, care le-a repostat apoi pe platforma de comunicare virtuală.

Ce spune conducerea Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș?

Tânăra de 27 de ani a ajuns în 10 decembrie, seara, la ora 23.00, cu ambulanța de la Reșița, cu temperatură 39 de grade Celsius, hipertensivă, diabetică, cu anemie de 8 și obezitate. A fost tratată pe ATI 4 zile, cu Remdesivir și tot tratamentul specific covid-19, i s-a făcut transfuzie cu plasmă și cu sânge, fiind anemică. Din păcate, starea ei s-a agravat și a făcut stop cardiac, fiind resuscitată de către medicii de pe ATI”, a declarat directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș, dr. Singh Bhupinder, pentru Express de Banat.

Managerul Spitalului, Valentina David, a declarat jurnaliştilor că starea pacientei a fost deosebit de gravă, medicii de pe ATI făcând tot posibilul să o salveze.

Această boală perfidă nu ține cont de nimic. Am avut până acum de la începutul pandemiei 1.400 de pacienți bolnavi de covid, cazuri medii și grave, dintre aceștia 150 au decedat, unii dintre ei nici nu au mai primit tratament, decedând la Urgențe, dar pe foarte mulți i-am salvat. Medicii au făcut tot posibilul și pentru această pacientă, este dureros pentru că și noi suntem părinți și ți se sfâșie inima. Protocolul pe ATI interzice accesul pacienților cu telefonul mobil, dar pentru această tânără medicii au făcut o concesie văzând-o foarte agitată, o agitație care este explicată atât de lipsa oxigenării, cât și de teamă. Noi, înțelegem această refulare în spațiul public, este normal în condițiile date, dar medicii au făcut tot posibilul să o salveze, nu poți să-i faci criminali”, a declarat Valentina David.

Managerul unității sanitare a mai precizat că familia nu a depus până acum nicio plângere la spital.

Ultimul apel al tinerei pe telefonul familiei a fost înregistrat pe 13 decembrie, dimineaţa. Fata a decedat în dimineața următoare. În 24 decembrie ar fi împlinit 27 de ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More