Astronomii spun că în mod sigur au existat în trecut civilizații extraterestre care ne puteau vizita
Astronomii Adam Frank și Woodruff Sullivan, de la Universitatea Rochester și, respectiv, Universitatea Washington, au publicat un articol în luna mai 2016 în revista de specialitate Astrobiology, în care explorau ceea ce ei numesc „întrebarea arheologică cosmică”: „Cât de des în istoria Universului a condus evoluția la o specie tehnologică, fie că (aceasta) a trăit mult sau puțin?”
Frank a sintetizat concluzia lor într-un material realizat pentru New York Times, publicat pe 10 iunie: „Din moment ce noi nu știm dacă există în prezent civilizații extraterestre avansate în galaxia noastră, avem acum suficiente informații pentru a conchide că aproape cu siguranță acestea au existat la un moment dat în istoria cosmică”.
Astronomii au ajuns la această concluzie evaluând faimoasa ecuație a lui Drake dintr-o perspectivă diferită, coroborând și date actualizate. Ecuația originală a fost formulată de astronomul Frank Drake în 1961 pentru a calcula șansele unui contact cu forme de viață extraterestră.
Drake a studiat radio-astronomie la Harvard și a ocupat numeroase poziții în acest domeniu, inclusiv la laboratorul Jet Propulsion de la NASA. El a inclus în ecuația sa diferiți factori, cum ar fi rata de formare a stelelor capabile să susțină dezvoltarea de viață inteligentă și numărul planetelor din fiecare sistem solar cu un mediu propice pentru viață.
Ecuația lui Drake este: N = R* x fp x ne x fℓ x fi x fcx T
unde:
N = numărul de civilizații din galaxia noastră cu care comunicarea poate fi posibilă.
R* = rata medie pe an de apariție a stelelor în galaxia noastră. Estimare: între 10 și 1.
fp = numărul stelelor care au sisteme asemănătoare sistemului solar. Estimare: între 1 (fiecare stea are sistem planetar) și 0,1 (o stea din zece are planete)
ne = numărul mediu de planete care pot sprijini apariția și existența vieții. Estimare: între 5 și 1.
fℓ = numărul planetelor care îndeplinesc condițiile de apariție a vieții și pe care apare efectiv viața la un moment dat. Estimare: 1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața apare întotdeauna pe o planetă care întrunește condițiile de apariție a vieții.
fi = numărul planetelor pe care a apărut viața și care a evoluat către inteligență. Estimare: 1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața evoluează spre inteligență întotdeauna
fc = probabilitatea ca formele de viață inteligente să aibă capacitatea și dorința de comunicare cu alte civilizații. Estimare: între 0,2 (luând ca etalon civilizația noastră se consideră că ea s-a născut din cinci civilizații antice: egipteană, greacă, romană, hindusă și sumeriană) și 0,1 (a fost nevoie de zece civilizații antice pentru apariția celei actuale: egipteană, greacă, romană, hindusă, sumeriană, maiașă, incașă, olmecă, chineză și hitită)
T = timpul în care o civilizație atinge stadiul tehnologic avansat necesar comunicării cu alte civilizații stelare. Estimare: între 109 ani (durata medie de viață a unei stele cu sistem planetar) și 102 ani (un secol, durata maximă a unei civilizații tehnologice care se autodistruge).
Cu valorile maxime (scenariu optimist) rezultă: N = 10 x 1 x 5 x 1 x 0,2 x 109 = 10 miliarde de civilizații.
Cu valorile minime (scenariu pesimist) rezultă: N = 1 x 0,1 x 1 x 1 x 0,1 x 102 = 1 civilizație (a noastră). Conferința de la Green Bank s-a încheiat cu o cifră intermediară, N = 50.000 de civilizații într-o perioadă de 100.000 de ani.
Progresul din tehnologia de observare astronomică a stimulat puternic cunoașterea exoplanetelor. În aprilie 2016, echipajul navetei spațiale Kepler a anunțat descoperirea a 1.284 de planete în afara sistemului nostru solar.
Adam Frank a mai scris în materialul pentru New York Times: „Trei dintre cei șapte termeni ai ecuației Drake sunt acum cunoscuți. Știm numărul stelelor care apar în fiecare an. Știm că procentul de stele ce găzduiesc planete este de aproximativ 100%. Și știm de asemenea că aproximativ 20-25% dintre aceste planete sunt în poziția propice pentru formarea vieții. Aceasta ne plasează într-o poziție, pentru prima dată, de a spune ceva definitiv referitor la civilizațiile extraterestre”.
Evaluând probabilitatea ca vreo civilizație extraterestră să fi existat vreodată, în locul aceleia ca vreo civilizație extraterestră să existe în mod curent, Frank și Sullivan au trecut de restricțiile temporale incluse în factorii ecuației Drake. „Aceasta ne lasă cu doar trei factori necunoscuți, care sunt combinați într-o probabilitate «biotehnică»: posibilitatea de creare a vieții, apoi a vieții inteligente și capacitatea tehnologică”, scria Frank. El a concluzionat: „Șansele ca noi să nu fim prima civilizație tehnologică sunt foarte mari. În mod specific, dacă probabilitatea ca o civilizație să se dezvolte pe o zonă locuibilă de pe o planetă nu este mai mică de unu la 10 miliarde de trilioane, atunci noi nu suntem primii”.
În 2013, matematicienii de la Universitatea Edinburgh au făcut o afirmație similară referitoare la probabilitatea ca civilizații extraterestre să fi trimis mesaje Pământului.
Arwen Nicholson și Duncan Forgan au luat în considerare și alți factori, cum ar fi viteza care s-ar putea obține prin extragerea energiei din mișcarea unei stele precum și modul în care tehnologia de auto-replicare ar putea afecta intervalele de timp de explorare.
În rezumatul studiului lor, publicat în International Journal of Astrobiology, ei au scris: „Am conchis că o flotă de sonde cu tehnologie de auto-replicare pot explora într-adevăr galaxia într-un timp suficient de scurt pentru a justifica existența Paradoxului Fermi.”
Paradoxul Fermi este numit astfel după fizicianul Enrico Fermi și se referă la probabilitatea ridicată a existenței civilizațiilor extraterestre, în ciuda aparentei lipse de dovezi ale existenței lor. Așa că, atunci când Nicholson și Forgana spun că studiul lor „justifică existența Paradoxului Fermi”, aceasta înseamnă că ei au confirmat probabilitatea foarte mare ca civilizațiile extraterestre să fi existat.
Ei au fost inspirați de progresul sondei Voyager 1 a NASA, care este setată să se întâlnească cu o stea cu numele AC+79 3888 peste 40.000 de ani. Ei și-au pus întrebarea dacă ar fi putut să fie cu putință ca o civilizație extraterestră să ne fi trimis o sondă în urmă cu 40.000 de ani, prin metode similare, setată pentru a ajunge la noi în aceste zile.
Citiți și:
Mesaje transmise umanităţii de către extratereştrii benefici prin intermediul psihografiilor lui Solari Parravicini
Contactul dintre mayași și extratereștri este dovedit
Încă un asteroid a fost distrus în Rusia de către extratereștrii benefici înainte de a lovi Pământul, de data aceasta la Murmansk
yogaesoteric
16 decembrie 2016
Also available in: Français