Atentatul de la Manchester Arena putea fi prevenit? Controale de securitate superficiale, premoniția avută de un român cu o lună înainte, ignorată

Pe 22 mai 2017, imediat după un concert susținut de cântăreața pop Ariana Grande, un britanic de origine libiană în vârstă de 22 de ani, identificat mai târziu de polițiști ca Salman Abedi, a detonat un dispozitiv explozibil improvizat pe Manchester Arena din orașul omonim. Explozia a ucis 23 de oameni, inclusiv autorul atentatului, și a rănit alți 119.

Cum a reuşit să intre pe Manchester Arena atacatorul sinucigaş. Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor: „Sângele şi oamenii care alergau fără ţintă cu răni deschise, nu le voi uita niciodată”

Unora li s-a părut că, undeva în depărtare, un balon uriaş s-a spart. Alţii au simţit teroarea pe propria piele. Luminile s-au aprins, iar cântăreaţa Ariana Grande a părăsit scena după un show extravagant de trei ore. Totul s-a întâmplat la ora locală 22:30, după concertul desfăşurat cu casa închisă al artistei americane, desfăşurat pe Manchester Arena, stadionul cu 21.000 de locuri. O explozie a zguduit arena, iar spectatorii au rămas fără cuvinte, potrivit mărturiilor culese de jurnaliştii de la The Guardian. Mai mult, pe reţelele de socializare cei care au fost la concert se plâng de controlul slab de securitate prin care au trecut înainte de a intra pe Manchester Arena. Aceştia susţin că genţile nu le-au fost controlate şi că cei de la securitate erau interesaţi să verifice doar dacă aveau sticle cu apă la ei, potrivit aceleiaşi publicaţii.

„A sunat ca şi când un balon mare s-a spart, dar a fost un sunet înăbuşit, ca şi cum ar fi fost în interiorul stadionului”, a spus Sammy, unul dintre tinerii care au fost prezenţi la concert, într-o înregistrare video pe care a publicat-o pe reţeaua Periscope. „S-au auzit câteva ţipete. Apoi s-a lăsat liniştea. Apoi, toată arena s-a risipit ca Marea Roşie – oamenii se călcau în picioare în încercarea de a ajunge la cea mai apropiată ieşire. Era ca o scenă dintr-un film horror”, a continuat tânărul.


 

Ellie Cheetham, o tânără din Wigan care a aşteptat cu nerăbdare concertul artistei americane, a reuşit să surprindă momentul exploziei într-un filmuleţ pe care l-a publicat, mai apoi, pe Twitter.

„Luminile se aprinseseră deja, aşa că ne-am dat seama că ceea ce se întâmpla nu era o parte a show-ului”, a mărturisit Erin McDougle, o tânără de 20 de ani din Newcastle.

Apoi, confuzia s-a transformat în uimire, iar uimirea a dat naştere la haos. Martorii spun că mii de oameni alergau spre cele mai apropiate ieşiri, călcându-se în picioare sub imperiul fricii şi panicii.

Majid Khan, în vârstă de 22 de ani, era deja în drum spre ieşire alături de sora sa, în momentul în care a auzit sunetul exploziei. Atât el, cât şi alţi spectatori, au mărturisit că totul părea să vină din zona din dreapta scenei, lângă ieşirea Hunts Bank.
„Toată lumea din partea opusă a arenei, de unde s-a auzit explozia, a început dintr-odată să alerge spre noi. Panica atinsese un nivel maxim. Toţi strigau unii la alţii… a fost extrem de neplăcut pentru toată lumea prezentă acolo”, mărturiseşte acesta.

Elizabeth Welsby, o profesoară în vârstă de 50 de ani a povestit că arena a fost cuprinsă de un fum gros şi în aer se simţea mirosul explozibilului. „Parcă o bucată din iad s-a desprins şi toată lumea alega şi ţipa. Am călcat peste două sau trei postere acoperite cu sânge. Toată lumea ţipa şi se întreba ce se întâmplă”, povesteşte femeia.

Mai aproape de locul exploziei au fost cei care au plecat de pe stadion înainte de momentul de final al show-ului prin ieşirile Hunts Bank sau City Room.

Ellie Ward, o adolescentă în vârstă de 17 ani, a povestit că bunicul său de 64 de ani a fost prins în suflul exploziei în timp ce îi aştepta pe ea şi pe prietenul ei să iasă din arenă. Bătrânul a fost lovit de bucăţile de sticlă ce cădeau din zona comercială.
„Bunicul a spus că şi-a dat seama ce s-a petrecut doar atunci când a simţit că o parte a capului îi sângerează. Noi am auzit un sunet puternic şi am ştiu că ceva se petrecuse”, a mărturisit tânăra.

Oliver Jones, şi el în vârstă de doar 17 ani, se afla la toaletă când a auzit ecoul exploziei. „Am văzut apoi oameni ţipând şi alergând într-o direcţie şi apoi i-am văzut întorcându-se în cealaltă direcţie. Cei de la securitate fugeau şi ei alături de spectatori. Vezi lucrurile astea în mod frecvent la ştiri şi nu te aştepţi niciodată să ţi se petreacă ţie”, a povestit băiatul.

Abby Mullen, originară din Scoţia, a scris pe Facebook că a avut norocul să iasă din arenă cu câteva secunde înainte de terminarea spectacolului, cu speranţa de a găsi rapid un taxi, evitând aglomeraţia de după concert. Explozia s-a produs la câţiva metri în faţa ei.
„Sunetul acela, sângele şi toţi oamenii care alergau fără ţintă cu răni deschise şi părţi ale corpului care le lipseau, sunt lucruri pe care nu le voi uita niciodată, nici eu, nici ceilalţi oameni care au fost prezenţi acolo. Ştiu că aceste imagini probabil îi vor deranja pe mulţi, însă trebuie să le fac publice pentru a înţelege cât de crudă este lumea în care trăim”, a scris tânăra pe pagina ei de Facebook în mesajul care însoţea imaginile de mai jos.
 

În afara arenei, starea de alertă lua amploare. Explozia a afectat şi vecinătatea stadionului, martorii povestind că fumul gros ieşea din stadion şi că toate construcţiile din apropiere au fost şi ele zguduite.

Suzy Mitchell, o tânără de 26 de ani stătea în pat, în dormitorul ei, când a auzit sunetul şi a simţit tremurul exploziei şi, privind pe fereastră, a văzut mulţimea agitată alergând în toate direcţiile.

„Pe jos erau haine şi telefoane mobile. Oamenii îşi aruncau toate bunurile în încercarea de a scăpa mai repede. Unii oameni ţipau când vedeau sângele de pe jos, în timp ce alţii credeau că explozia s-a produs la unul dintre difuzoare”, povesteşte un tânăr de 22 de ani.

O parte dintre oameni s-au refugiat la un bar de snooker din apropiere. Un bărbat a fost văzut în timp ce îşi purta pe braţe fiica, cerşind după o ambulanţă. Multe persoane au făcut atacuri de panică, în timp ce cei care au fost prinşi de suflul exploziei dar au reuşit să iasă din arenă zăceau întinşi pe asfalt în bălţi de sânge.

La intrarea în stadion nu ar fi fost făcute controale de securitate

Pe reţelele de socializare au apărut reacţii din partea celor care au fost la concertul Arianei Grande, care se plâng de controlul slab de securitate prin care au trecut înainte de a intra pe Manchester Arena. Aceştia susţin că genţile nu le-au fost controlate şi că cei de la securitate erau interesaţi să verifice doar dacă aveau sticle cu apă la ei, potrivit The Guardian.

Nikola Trochtova, o tânără din Cehia care se afla la concertul Arianei Grande, a declarat, pentru postul ceh de radio, că „nu a fost vorba de niciun control de securitate”.
„Ne-au lăsat să intrăm fără niciun control pentru a vedea dacă aveam ceva cu noi… Singurul lucru de care păreau să fie interesaţi era prezenţa sau nu a sticlelor cu apă. Aproape că nici măcar nu ne-au controlat genţile, nici măcar nu au aruncat o privire”, a spus tânăra.

Alte postări asemănătoare pline de critici la adresa controlului de securitate au apărut pe Twitter:
– „Ultimele trei dăţi când am participat la un show pe Manchester Arena nu mi-au verificat geanta, deşi aveam un ghiozdan cu mine”;
– „La concertul One Direction, doar mi-au gâdilat geanta, pentru a «simţi» dacă ar fi ceva potenţial periculos. Aveam o sticlă de un litru de Lucozade şi nu mi-au deschis geanta”;
– „Aflându-mă acolo, nu mă mir că cineva a putut pătrunde cu orice. Securitatea a fost înfiorătoare. Doar un control asupra genţii, fără detectoare de metale.”

La început, au fost difuzate doar două fotografii cu victime în urma atentatului

În urma atentatului din Manchester, în primele zile au apărut public doar două fotografii cu victimele, motiv de discuţie şi speculaţii. Un psiholog criminalist a explicat pentru Mediafax că aceasta poate să fi fost o decizie care să nu afecteze turismul, dar a vorbit şi despre ce înseamnă în prezent trucarea pozelor.

Faptul că au apărut doar două fotografii în care victimele se vedeau întinse pe jos a ridicat semne de întrebare. Psihologul criminalist a declarat pentru Mediafax că fie a fost o decizie luată rapid, fie vorbim despre panica instalată şi faptul că oamenii au preferat să fugă din zonă, în loc să filmeze.


 


„În media au apărut puţine imagini fie pentru că atentatul terorist a avut loc într-o zonă unde nu exista nicio cameră de supraveghere, atentatorul studiind din timp acea zonă, fie pentru că media şi specialiştii în securitate au decis să nu publice astfel de imagini terifiante, care pot transmite un sentiment de panică, care pot aduce grave prejudicii atât oraşului Manchester, cât şi Regatului Unit cu totul. Gândiţi-vă că vara începe sezonul turistic, iar Turcia este cel mai bun exemplu, unde, din cauza atentatelor teroriste, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic, ceea ce a adus pierderi uriaşe pentru bugetul ţării”, a declarat psihologul.

Acesta spune că în astfel de situaţii este greu de crezut ca martorii să mai stea să filmeze, să fotografieze, „pentru că instaurarea panicii şi nesiguranţei te fac să fugi cât poţi de tare”.

Cu toate acestea, întrebarea de ce în primele 12 ore au apărut doar două fotografii în care se văd morţii în zona Arenei Manchester, rămâne. Asta în condiţiile în care, în ultimii ani, la atentate similare au apărut mii de clipuri video şi de fotografii.

O altă explicaţie ar fi tocmai încercarea de a proteja copiii, care au căzut victimele atacului din 22 mai.

„Astfel de dispozitive explozive nu se fac în parc, se fac în subsoluri, în beciuri, în ateliere, în mansarde, în zone ascunse, dar despre existenţa cărora ştiu cel puţin 5-6 oameni. Iar dacă nu ai reţea informativă în grupurile acestea extremiste, poţi să ai un atentat oricând şi oriunde. La ora actuală este imposibil să anticipezi şi să stopezi o astfel de activitate dacă nu ai reţea informativă în mediile respective”, a mai spus psihologul.

Întrebat despre cele două fotografii apărute pe site-urile internaţionale, psihologul criminalist spune că una dintre ele descrie o cercetare la faţa locului „la câtva timp după producerea atentatului. Ceea ce înseamnă că persoanele prezente la faţa locului în momentul exploziei au degajat demult terenul, au plecat. (…) Se văd persoanele decedate, rănite, întinse pe jos, se văd resturile rezultate ca urmare a producerii deflagraţiei, se văd urmele de sânge, se vede cum personalul medical acordă primul ajutor. În astfel de situaţii, singurii care rămân în locul unde se produce un atentat terorist, o explozie, sunt doar cei răniţi grav, cei care nu se mai pot deplasa sub nicio formă şi cei care au suferit răni fatale.”

Cât priveşte autenticitatea pozelor, psihologul a afirmat că tehnologia a ajuns la un nivel la care se poate truca absolut orice.

„În ceea ce priveşte trucajul fotografic, vă garantez că, în prezent, se poate truca absolut orice. Chiar şi o nouă expediţie pe Lună se poate truca, pui într-o imagine cosmonauţii, luna, naveta şi mai rămâne să anunţi că s-a făcut o nouă aselenizare şi gata. De aceea, eu am mari rezerve vizavi de întrebuinţarea mixurilor audio, video şi foto ca mijloace de probă. Ele ar trebui să rămână nişte elemente secundare în probatoriu”, a mai declarat, pentru Mediafax, psihologul criminalist.

A prevăzut atentatul, dar nimeni nu l-a luat în seamă. INCREDIBIL! Un român a anunţat cu o lună înainte măcelul de la Manchester! Ce i-a scris unui parlamentar…


 
Explozia care a avut loc la Manchester Arena pe 22 mai a fost profeţită de astrologul Ioan Burculeţ, cel care a prevestit victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale din 2014 şi cutremurul devastator din Italia, din 30 octombrie anul trecut.

Cancan.ro a prezentat mesajul de avertizare pe care clarvăzătorul i l-a trimis unui parlamentar britanic încă din 27 aprilie.
„Eu sunt astrologul român care a anunţat un MP (membru al Legislativului – n.r.) din parlamentul britanic despre ce va fi în Manchester”, a declarat Ioan Burculeţ pentru Cancan.ro. Clarvăzătorul a prezentat şi mesajul în limba engleză pe care i l-a transmis, în 27 aprilie, parlamentarului britanic David Mackintosh, după ce un bărbat a fost arestat în apropierea Parlamentului de la Londra având asupra lui mai multe cuţite.

Burculeţ relatează, în mesajul către parlamentarul britanic, că a anunţat serviciile secrete despre viziunile sale. El susţine că a prevăzut un nou atac pe podul Westminster după atentatul din 22 martie, în care au murit cinci oameni, printre care şi o româncă, ba chiar că a profeţit moartea româncei, care fusese iniţial doar rănită. În plus, ar fi „văzut” şi un incendiu la spitalul oncologic din Manchester, iar ceea ce este cel mai interesant, a „simţit” că în Manchester va avea loc un atac „peste câteva săptămâni”.

„Cu tot respectul, îmi cer scuze că vă deranjez. Ceea ce nu înţeleg este de ce – eu fiind aici şi văzând atâtea evenimente, putând să ajut – autorităţile nu oferă niciun răspuns. Înţeleg că reprezint o altă naţiune, dar fenomenul care se petrece în toată Europa şi în lume ar trebui să ne unească, după opinia mea. În ultimul meu mesaj către SIS (Secret Intelligence Service, cunoscut şi ca MI 6, serviciul de spionaj al Marii Britanii, n.r.), din 24 martie, am menţionat clar că românca (rănită în atentatul de pe podul Westminster, n.r.) va muri. Asta ca să mă credeţi”, a scris Ioan Burculeţ.

Ca o paranteză, Andreea Cristea, 31 de ani, a murit în spital pe 6 aprilie, la două săptămâni după ce a fost aruncată în apele Tamisei, în timpul atentatului de la Londra.

„Cu o zi înainte de Sfântul Gheorghe (în 22 aprilie, n.r.), am vorbit din nou cu cea mai bună prietenă a mea, Kate, despre un nou atac. Înainte de a vizita Parlamentul, în viziunea mea, cu toată onestitatea vă spun, am văzut ce s-a întâmplat astăzi (27 aprilie, n.r.). Din nou, Westminster”, a mai scris clarvăzătorul, referindu-se la arestarea, în apropierea Parlamentului de la Londra, a lui Khalid Mohammed Omar Ali, care avea asupra lui mai multe cuţite.

Partea cea mai interesantă a mesajului vine, însă, la sfârşit.
„Dar, de asemenea, am văzut incidentul cu focul de la Spitalul din Manchester (un incendiu de proporţii care a afectat, în 26 aprilie, un spital oncologic, provocând evacuarea de urgenţă a pacienţilor, n.r.) şi va mai fi, în câteva săptămâni, un atac, pe care îl simt şi îl văd în viziunile mele”, se încheie mesajul astrologului către parlamentarul britanic.


Astrologul a precizat pentru Cancan.ro că în urma viziunilor sale, a calculat astrograma Marii Britanii şi a descoperit că avea să urmeze ce a prezis.

„Scuze că am fost aşa de rapid. Însă am calculat astrograma UK şi avea să urmeze ceea ce s-a întâmplat. Faptul că am viziuni şi văd şi că înainte de Westminster am văzut în viziunile mele cu trei săptămâni înainte… am probe. Însă tot atunci am văzut că va urma o explozie în Manchester. Am văzut în viziunea mea cupola, sticlă multă, explozie şi scări, multe scări. Deşi am vorbit cu parlamentarul de aici (David Mackintosh, n.r.) care mi-a lansat şi invitaţia de a vizita Parlamentul Britanic, la care am fost pe 25 aprilie, nu am putut face nimic. Îmi pare nespus de rău pentru cele întâmplate. Chiar dacă britanicii nu au încredere în mine sau sunt sceptici nu trebuie judecaţi”, a spus Ioan Burculeţ, care locuieşte în Marea Britanie de anul trecut.

Ioan Burculeţ a devenit cunoscut în România după ce a prezis victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale din 2014 şi cutremurul devastator din Italia, din 30 octombrie 2016.

„Ţinând cont că sunt mulţi români în Italia, îmi fac datoria şi le recomand prudenţă până la jumătatea lunii martie 2017, pentru că fenomenele care au directă implicaţie şi impact cu meteorologia, scoarţa terestră, conflictele interetnice şi rasismul vor fi mult intensificate către finalul anului 2016. (…) Italia se va confrunta cu probleme mari începând din a doua jumătate a lunii martie 2017, iar riscul accidentărilor în masă – gen cutremure sau atacuri, dar şi evenimentele care prin nuanţele lor vor aduce suferinţă – cu siguranţă vor afecta mulţi români aflaţi acolo!“, avertiza Burculeţ înainte de cutremurul din Italia, care a avut o magnitudine de 6,5.


Citiți și:

Terorismul – pretextul perfect pentru control social sau Europei cât mai mult «Big Brother» şi cât mai puţină libertate! (I)
Așa-zisele «atentate teroriste» sunt, de fapt, ritualuri oculte ale grupării satanice a așa-zișilor «Iluminați»

yogaesoteric
24 iunie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More