Atenție la stăpânii recunoașterii faciale!

Astăzi, oamenii pot fi identificați printr-o serie de reprezentări digitale ale feței, prin intermediul Apple, Microsoft sau nume mai puțin cunoscute precum ID.me, care va scana în curând chipurile cetățenilor americani plătitori de impozite online cu Internal Revenue Service. Și asta nu e tot.

La suprafață, aceste servicii sunt simple, dar numărul companiilor care procesează amprentele digitale este în creștere, ridicând întrebări dificile cu privire la modul în care persoanele doresc să fie identificate – și chiar clasificate – în viitor.

O modalitate de a ne imagina rețeaua complexă de furnizori de recunoaștere facială de astăzi este să ne gândim la internet ca fiind The National Portrait Gallery din Londra, notează The Washington Post.

Portretele publice care sunt expuse liber seamănă puțin cu miliardele de fotografii postate pe rețelele de comunicare virtuală, pe care unii furnizori de recunoaștere facială le scot. Clearview AI Inc. este o companie care face asta în mod deschis.

Agențiile guvernamentale și departamentele de poliție din SUA folosesc acest instrument de căutare pentru a cerceta 10 miliarde de fotografii publice cu scopul de a le potrivi cu cele ale anumitor suspecți.

Pim Eyes este un alt motor de căutare pe care l-au folosit atât anchetatorii, cât și urmăritorii pentru a scana rețelele de comunicare virtuală în vederea unei potriviri faciale.

Tehnologia Big Brother

Companiile se angajează să verifice în mod privat fețele oamenilor, acționând în esență ca gardieni ai acestor date – gatekeepers.

De exemplu, mai multe state americane, inclusiv Maryland și Georgia, au apelat recent la Apple pentru a stoca ID-urile și permisele de conducere pe iPhone-urile cetățenilor lor.

Fețele oamenilor sunt convertite în amprente, o reprezentare digitală care arată ca un șir de numere.

De asemenea, compania israeliană AnyVision Interactive Technologies Ltd. vinde software de potrivire a feței către departamentele de poliție și le lasă să își creeze propriile baze de date.

Și unele companii au grade diferite de proprietate asupra datelor. Apple stochează amprente pe telefoanele clienților; la fel și Microsoft, care procesează fețele șoferilor Uber pentru a le verifica dacă poartă mască, dar apoi șterge amprentele după 24 de ore.

În schimb, ID.me gestionează un set enorm de amprente faciale – 16 milioane – de la persoane care au încărcat un selfie video pentru a-și crea un cont online.

În curând, IRS va cere americanilor să renunțe la datele de conectare pentru site-ul său web și să se verifice cu o amprentă ID.me pentru a-și gestiona evidențele fiscale.

Aceste sisteme au avut erori, dar în general funcționează. Șoferii Uber își scanează fețele cu tehnologia Microsoft de câțiva ani, iar ID.me a fost folosit de mai multe agenții de șomaj din SUA pentru a verifica identitățile solicitanților.

Marele semn de întrebare este asupra a ceea ce se petrece atunci când mai multe companii încep să proceseze și să stocheze fețele în timp.

Numărul de baze de date care conțin amprente faciale este în creștere, potrivit lui Adam Harvey, cercetător și director al VRFRAME, o organizație non-profit care analizează seturi de date publice.

El subliniază că a devenit mult mai ușor să se înființeze furnizori de identificare a feței, cu o mare parte din tehnologia de bază în sursă deschisă. Companiile private nu este nevoie să fie audiate în același mod ca o agenție guvernamentală.

Recunoașterea facială are potențialul de a ridica unele riscuri similare cu cele implicate de parole – falsificare sau furt a identităților. Și, spre deosebire de parole, fețele sunt mai curând simboluri personale care sunt partajate companiilor.

Recunoașterea facială a greșit în trecut, iar datele personale au fost, de asemenea, extrase fără scrupule.

Odată cu creșterea pieței de recunoaștere facială în finanțare și participanți, gama de gatekeepers va deveni mai greu de urmărit, ca să nu mai vorbim de înțeles. De obicei, aceasta nu este de bun augur.

Citiți și:
Algoritmi, nanotehnologie, recunoaștere facială… se legitimează un sistem de supraveghere înspăimântător
Oamenii de știință creează o inteligență artificială (AI) care poate sugera unde să se aplice machiajul pe fața unei persoane pentru a păcăli sistemele de recunoaștere facială

 

yogaesoteric
16 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More