Oamenii de știință creează o inteligență artificială (AI) care poate sugera unde să se aplice machiajul pe fața unei persoane pentru a păcăli sistemele de recunoaștere facială

Nu este necesar să purtați o mască de tipul celor de Halloween pentru a evita să fiți detectat de programele de recunoaștere facială: un pic de machiaj va fi suficient, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Beersheba, Israel, au dezvoltat o inteligență artificială care le arată utilizatorilor unde să aplice fond de ten sau fard pentru a păcăli algoritmii de recunoaștere facială și a le face să creadă că se uită la o altă persoană.

Cercetătorii și-au testat schema împotriva ArcFace, un model de învățare automată care ia două imagini faciale și determină probabilitatea ca acestea să fie ale aceleiași persoane.

Echipa a folosit 20 de voluntari (10 bărbați și 10 femei) într-un mediu real, folosind două camere și o varietate de condiții de iluminare și unghiuri de filmare.

Participanții care purtau „machiaj contrariant”, așa cum recomandă programul, au păcălit sistemul în 98,8% din cazuri.

În mod normal, ArcFace identifică corect un chip în aproximativ jumătate (47,6%) din cazuri, dar acest procent a scăzut la 1,2% cu machiaj.

Cercetătorii au numit acest fapt „sub un prag rezonabil al unui mediu operațional realist.

Programele de recunoaștere facială analizează ce părți ale feței unei persoane sunt cele mai ușor de identificat.

Cercetătorul de date Nitzan Guetta și echipa sa au urmărit să imite această abordare, apoi să determine cum să modifice subtil acea trăsătură unică fără a atrage prea mult atenția.

Inteligența artificială a dezvoltat o hartă termică digitală a feței unui participant, evidențiind zonele pe care sistemele de recunoaștere a feței le-ar considera ca fiind foarte ușor de identificat.

O proiecție digitală a machiajului a indicat apoi unde este nevoie să fie aplicat machiajul pentru a modifica contururile feței persoanei.

Potrivit studiului lor publicat pe serverul open source Arxiv, purtarea machiajului a scăzut rata de succes a recunoașterii feței de la 42,6% la 0,9% în cazul femeilor, și de la 52,5% la 1,5% pentru bărbați.

Conturarea facială ar putea deveni mai mult decât o tendință TikTok, iar acest tip de machiaj ar putea deveni următorul val pentru a proteja intimitatea în public față de sistemele automate de recunoaștere facială”, a declarat pentru New Scientist Mariann Hardey, profesor la școala de afaceri a Universității Durham.

Intensitatea machiajului a fost, de asemenea, înregistrată, iar scorul mediu de intensitate al machiajului contrariant a fost mai mic decât cel al plasării aleatorii (2,64, față de 2,85), „fiind în același timp mai eficient în ceea ce privește eschivarea [recunoașterii faciale]”, au precizat cercetătorii.

Sistemul adversațional a fost programat să se limiteze la nuanțe naturale atunci când face recomandări.

Există și alte tehnici de machiaj, cum ar fi CV Dazzle, care utilizează modele intenționat stridente, culori contrastante și asimetrie pentru a păcăli tehnologia de recunoaștere facială.

Dar un astfel de machiaj ciudat atrage mai multă atenție asupra purtătorului în lumea reală.

Citiți și:
Procesul de recunoaștere facială utilizat de FBI a scăpat de sub control
Justiția din Marea Britanie a decis că poliția folosește ilegal recunoașterea facială, încălcând viața privată
Recunoașterea facială devine treptat o invazie monstruoasă a intimității cetățenilor

 

yogaesoteric
22 februarie 2022

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More