Atunci când nu mai auzim glasul Lui, Dumnezeu încearcă să ne atragă atenţia și prin inundaţii, cutremure şi secetă

 

Ce semnificaţie au cutremurele şi celelalte dezastre naturale, din punct de vedere spiritual? Reprezintă ele un semn al nemulţumirii lui Dumnezeu faţă de noi? Sau sunt doar pure întâmplări care se datorează forţelor naturii care nu pot fi dirijate.

Mulți sunt de părere că acestea sunt doar evenimente nefericite întâmplătoare. Este cea mai simplă explicaţie, care însă nu are niciun înţeles spiritual. Totuși, Sfintele Scripturi ne învață că tot ceea ce facem noi are un înţeles spiritual.

Perspectiva ortodoxă arată faptul că tot ceea ce se petrece este din Voia lui Dumnezeu. El este Atotputernic, Creator a toate. Dacă El ar vrea, ar putea împiedica aceste calamităţi. Pe de altă parte, noi, creștinii, credem că orice face Dumnezeu cu noi, face din iubire pentru noi. Aşa că este necesar să înţelegem că Dumnezeu din iubire pentru noi îngăduie aceste dezastre naturale. Această iubire ne uneşte cu El în veşnicia din Rai, aşa cum am fost creaţi.

Iată câteva gânduri din înţelepciunea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii:

Sfântul Isaac Sirul: „O perioadă de necazuri este benefică oricui: cei harnici sunt încercaţi pentru ca mai apoi averea lor să crească; cei care trăiesc departe de Dumnezeu sunt încercaţi pentru ca mai apoi să fie aproape de Dumnezeu; cei care sunt aproape de Dumnezeu sunt încercaţi pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu.”

Sfântul Vasile cel Mare spune: „Dacă nimeni nu face un efort de a se căi apar manifestări regretabile: de ce este secetă? de ce plouă? de ce sunt tunete? de ce e grindină? Toate acestea sunt pentru noi, cei care nu ne căim decât atunci când suntem loviţi, afectaţi.”

Sfântul Ioan Hrisostom spune : „Dumnezeu este Atotputernic şi ar putea opri toate catastrofele, dar este necesar să ne căim pentru păcatele noastre, să vadă că vrem să ne îndreptăm.”

Părintele Paisie Aghioritul: „Sunt multe motive pentru care Dumnezeu permite să se petreacă aceste dezastre. Uneori Dumnezeu permite să se petreacă un dezastru pentru ca mai apoi să urmeze şi un lucru bun. Alteori pentru că Dumnezeu vrea să ne înveţe, să ne corecteze acolo unde greşim. Unii oameni sunt răsplătiţi, iar alţii plătesc o datorie; nimic nu se pierde. Ştiţi că orice îngăduie Dumnezeu, chiar de-ar pieri lumea, este din iubirea lui Dumnezeu faţă de noi.”
 
Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola sa către Romani: „Ne lăudăm şi în suferinţe, bine ştiind că suferinţa aduce răbdare şi răbdarea încercare, şi încercarea nădejde, iar nădejdea nu ruşinează pentru că iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Duhul Sfânt, Cel dăruit nouă.” (Romani 5, 3-5). Și: „Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat. Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este Voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.” (I Tesaloniceni 5, 16-18)

Citiți și:

Despre încercările spirituale şi modul în care acestea pot fi depăşite

Încotro ne îndreptăm sau şansa evoluţiei spirituale în KALI YUGA

Revelaţiile Fecioarei Maria


 

yogaesoteric
16 ianuarie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More