Av. Gheorghe Piperea: Plafonarea numerarului este neconstituțională. Iată de ce!
Obligația de a încasa prin bancă sau digital orice sumă mai mare de 1000 de lei nu doar că pune tone de bani nemeritați în conturile băncilor și ale platformelor de plăți digitale, dar este și anticonstituțională.
Încalcă principiul libertății economice (art. 45), garanția proprietății (art. 44) și obligația statului de a lua măsuri de dezvoltare economică și protecție socială de natură a asigura cetățenilor un nivel de trai decent (art. 47).
Încalcă și art. 16 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, conform căruia „însemnele monetare și monedele emise de BNR este necesar să fie primite la plată pentru orice obligație monetară, fără limitări”.
De asemenea, încalcă și TFUE. În speța CJUE din ianuarie 2021, Dietrich și Häring contra Hessicher RundFunk, a fost statuat dreptul oricărui cetățean la plăți în numerar fizic și obligația corelativă a unor astfel de încasări.
Cum art. 148 alin. 2 din Constituție dispune că Dreptul UE este obligatoriu în dreptul intern, înseamnă că ideea plafonării este neconstituțională.
Note:
Art. 15, Legea nr. 312/2004
„Banca Națională a României elaborează programul de emisiune a bancnotelor și monedelor, astfel încât să se asigure necesarul de numerar, în strictă concordanță cu nevoile reale ale circulației bănești.”
Art. 16, Legea nr. 312/2004
„Bancnotele și monedele emise și neretrase din circulație de către Banca Națională a României reprezintă însemne monetare care este necesar să fie acceptate la valoarea nominală pentru plata TUTUROR obligațiilor publice și private.”
Autor: Av. Gheorghe Piperea
Citiți și:
Oare cât mai avem până la prohibiția numerarului, cine o dorește și pentru ce?
Dispariția numerarului. Băncile centrale este necesar să aibă în vedere riscurile monedelor digitale
yogaesoteric
7 decembrie 2023