Axa Londra – New York, cele două obeliscuri gemene

de Mihaela Gheorghiu 

Un loc aparte îl ocupă cele două obeliscuri aduse din Alexandria, unul ridicat acum la Londra (foto stânga), celălat la New York în Central Park (foto dreapta). Ambele se numesc Acul Cleopatrei (Cleopatra’s Needle). Ele au fost construite de faraonul Tutmes al III lea în Heliopolis şi nu au nici o legătură cu regina Egiptului Cleopatra. Au fost apoi mutate în Alexandria unde formau perechea de obeliscuri ce stăteau de o parte şi de alta a intrării în Templul Caesarium. În 1301 a avut loc un cutremur care a făcut ca unul dintre obeliscuri (cel care se află acum la Londra) să cadă.  

În 1819 acelaşi Mohamed Ali, viceregele Egiptului a făcut cadou Angliei unul dintre obeliscurile din Alexandria, cu condiţia ca englezii să se ocupe de mutarea lui. De-abia în 1875 s-au găsit mijloacele necesare. “Cel care s-a ocupat de această operaţie a fost un mason, generalul Sir James Alexander, ajutat de banii altui mason, Dr Erasmus Wilson care a donat banii necesari pentru transportul cu vaporul şi ridicarea lui. Cei doi ingineri care au planificat transportul Dixon şi Stephenson erau tot masoni. Pentru cheltuielile făcute Erasmus Wilson a primit titlul de Sir. (numele său ca şi numele celorlalţi francmasoni care au contribuit la mutarea obeliscului se află înscrise pe cele 4 plăci comemorative de la baza obeliscului, cf. foto)  

În 1877 obeliscul a ajuns după multe peripeţii la Londra. Nava Cleopatra care îl aducea (după numele

căruia a şi fost botezat Acul Cleopatrei) a trebuit să înfrunte o teribilă furtună în Golful Biscaia. Şase marinari s-au înnecat şi obeliscul a fost salvat în ultima clipă pentru a nu ajunge pe fundul apei. A fost ridicat pe 13 septembrie 1878 pe debarcaderul Victoria de pe malul Tamisei”(1). În momentul ridicării lui, au fost îngropate în piedestal mai multe obiecte: “o cutie cu ace de păr, un portret ale reginei Victoria şi versetul 16, capitolul 3 din Evanghelia după Ioan tradus în 215 limbi: “Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea că a dat pe singurul său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viaţă veşnică”.  Puţini sunt cei care ştiu de aceste obiecte, ele aflându-se acum îngropate în piedestal, însă toţi pot citi inscripţiile de pe obelisc care vorbesc despre Osiris, adică despre un alt fiu (al lui Ra) care a fost înviat”  

Al doilea obelisc fusese dăruit Americii în 1877 dar au trebuit să treacă 2 ani până când s-a găsit
cineva să plătească pentru mutarea lui. Cei care au ajutat au fost “editorul William Hubert, Wiliam Vanderbilt care a donat 75.000 USD şi capitanul de vas Henry Goringe. Toţi era francmasoni” (1) Ridicarea şi inagurarea obeliscului din Central  Park a fost o sărbătoare masonică de proporţii:  “Nouă sute de masoni au mărşăluit cu fanfare către locul în care Jesse Anthony, marele maestru al lojii din New York a aşezat piatra unghiulară de 7 tone. “Nu există nici o îndoială că în societăţile secrete ale Egiptului trebuie să găsim elementele îmbrăcate acum de principiile şi simbolurile masonice” a spus el cu acea ocazie. (1) 

Ca şi în cazul Noului Colos – Statuia Libertăţii, care are o soră geamănă la Paris, regăsim şi de data aceasta cele două coloane ale templului masonic, străjuind de o parte şi de alta o Oceanului. Un veritabil templu format pe doi piloni: Europa – bătrânul continent şi America – noul Atlantis. 
 

Bibliografie:

 


(1) 
Martin Short – Obelisks and Egypt, Inside the Brotherhood
http://freemasonrywatch.org/obelisks_freemasonry.html
 

Vă recomandăm să consultaţi şi:
 

http://www.akhet.co.uk/cleo.htm – povestea obeliscului din Londra şi conţinutul celor patru plăci memoriale
 

http://www.eva.hi-ho.ne.jp/yasu-ito/travel/monument/monument_body.shtml conţine transcrierea şi traducerea hieroglifelor inscripţionate pe obeliscurile din New York şi LondraÎnapoi
            Continuare

14 martie
yogaesoteric


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More