Uriaşul obelisc construit în memoria masonului George Washington

de Mihaela Gheorghiu


Spre deosebire de celelalte obeliscuri ridicate de masoni în secolul XIX, cel de la Washington nu este un obelisc egiptean, ci a fost construit conform tradiţiei masonice, pentru a-l comemora pe primul preşedinte al SUA, masonul George Washington. 

 

La moartea lui,
în 1799, ceremonialul funerar a fost realizat după toate regulile masonice, sicriul a fost acoperit cu un şorţ dăruit de un alt revoluţionar mason, marchizul La Fayette şi mulţi fraţi au adus ramuri de salcâm pentru a simboliza atât reînvierea lui Osiris cât şi învierea iminentă a lui Washington în tărâmul guvernat de Osiris. „În data de 21 februarie 1885, când se aniversa naşterea lui Washington, monumentul a fost ridicat şi consacrat cu pompa masonică cuvenită. Un frate important a vorbit despre masonii de azi ca şi constructori ai societăţii umane: „Pietrele lor sunt oameni vii, ei sunt precum vechii egipteni care îl adorau pe Osiris, speranţa lor de nemurire”(1)   

Monumentul are deloc întâmplător 555 de picioare (168 de metri) şi este printre cele mai înalte construcţii din lume. După cum aflăm dintr-o prezentare turistică o oraşului, există o lege federală care interzice construirea în Washington a vreunei clădiri mai înalte decât acest obelisc. Spre deosebire de obeliscurile tradiţionale egiptene care puteau fi construite doar dintr-un monolit, această creaţie masonică modernă a fost construită din blocuri de piatră donate de mai multe naţiuni, state, oraşe şi organizaţii şi poartă inscripţionate diferite slogane. 
 

Cea mai importantă inscripţie însă este invizibilă ochilor profani. P
e învelişul de aluminiu din vârful acestui obelisc se află inscripţionate cuvintele „Laus Deo!”. În aparenţă două simple cuvinte, plasate însă în cel mai înalt punct al capitalei celei mai puternice ţări a lumii moderne, ceea ce le face să domine simbolic întreaga planetă. La prima vedere cuvintele latineşti înseamnă „Lăudat fie Dumnezeu” sau „Slavă lui Dumnezeu”. În limba latină, cuvântul Deo nu a avea însă la origine semnificaţia de Dumnezeu. În acest context ar fi mai corect să traducem cu „Slavă Zeului”. 
 
Amplasarea acestui monumental obelisc are şi ea anumite particularităţi.
Toate simbolurile şi sediile puterii SUA sunt simbolic subordonate acestui obelisc masonic. Casa Albă – reşedinţa preşedintelui SUA şi Capitoliul – sediul Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt aşezate cu faţa către el şi în acelaşi timp la picioarele lui. Obeliscul domină tot oraşul din centrul unui cerc şi în acelaşi timp al unei cruci ale cărei braţe duc spre Casa Albă (la Nord), Capitoliu (la Est) şi alte două importante construcţii masonice: Memorialul Jefferson (la Sud) şi Memorialul Lincoln (la Vest). Această cruce este orientată riguros, ţinând cont de punctele cardinale. La o măsurătoare mai exactă, vedem însă că obeliscul nu este amplasat chiar în centrul crucii ci puţin mai jos, astfel încât el se află situat pe aceeaşi linie cu House of Temple, sediul central al francmasoneriei americane.  

Pe siteul

http://www.thewatcherfiles.com

este redată o profeţie interesantă făcută în Spania în 1492: „succesorul conducătorului care stă cu faţa la un obelisc va fi cel care îl va introduce în lume pe Anticrist“. Fiecare preşedinte american de la George Washington până la Jimmy Carter şi-au depus jurămintele pe partea estică a clădirii Capitoliului. Pe 20 ianuarie 1981 preşedintele Regan a insistat ca depunerea jurământului să se realizeze pe partea de Vest a Capitoliului, ceea ce a făcut ca el să fie singurul conducător american care şi-a început mandatul cu faţa către Monumentul Washington. Apoi lucrurile au revenit la făgăşul lor obişnuit, ceilalţi preşedinţi şi-au depus jurămintele ca şi înainte pe partea de est a Capitoliului, dar profeţia fusese, cel pu
ţin dintr-un punct de vedere,
îndeplinită.   

Bibliografie:

 


(1)  
Martin Short – Obelisks and Egypt, Inside the Brotherhood

http://freemasonrywatch.org/obelisks_freemasonry.html

Înapoi

14 martie
yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More