Ciulinul (Carduus nutans) este larg răspândit în ţările din zona mediteraneană.
Ciulinul conţine numeroase principii active sub formă de carbohidraţi şi/sau glicozide, steroli şi/sau triterpene, alcaloizi, flavonoizi, taninuri şi glicozide cardiace. Planta conține, de asemenea, aproape întreaga paletă de vitamine: A, D, E, K, complexul de B-uri, precum şi potasiu, seleniu, mangan, iod şi calciu.
Ciulinul are, la modul general, o acţiune detoxifiantă la nivel hepatic, splenic şi limfatic. De asemenea, determină tonifiere şi regenerare hepatică şi are acţiune antiinflamatoare, antispasmodică, antibacteriană, antivirală, hipotensivă şi antitumorală.
Banalul şi, de multe ori, prăfuitul ciulin este un puternic detoxifiant şi antioxidant natural. Este un bun aliat al ficatului pentru contracararea acţiunii nocive pe care o au asupra acestui organ diversele substanţe toxice, de la cafea, alcool şi zahăr, la medicamente şi conservanţi/coloranţi alimentari, ciulinul stimulând nu doar detoxifierea ci şi regenerarea celulară hepatică. Efectul antioxidant este datorat complexului de flavonoide care stimulează capacitatea de regenerare a celulelor si stopează acumularea de toxine în ficat, făcând mai uşoară eliminarea reziduurilor toxice ce se acumulează la nivelul acestui organ.
Ciulinul este indicat în tratarea afecţiunilor ficatului (dischinezie biliară, insuficienţă hepatică, hepatită, ciroze, intoxicaţii cronice ale ficatului, steatoză hepatică), ale bilei (litiază biliară, colecistită), ale splinei şi probleme ale digestiei (digestie dificilă, constipaţie). De asemenea, poate fi utilizat cu succes în tratarea asteniei, a dereglărilor ponderale, a hipertensiunii arteriale, anginei pectorale, hemoroizilor, varicelor şi a intoxicaţiei alcoolice. Ciulinul mai este util în caz de alergii, psoriazis, degerături, stări de epuizare fizică şi nervoasă, oboseala corzilor vocale, probleme imunitare, hipercolesterolemie, radiculită, artrită, reumatism, migrene şi convulsii. Ciulinul este cunoscut ca fiind de ajutor în timpul convalescenţelor.
În scopuri medicinale, se întrebuințează partea aeriană a plantei, recoltată în perioada înfloririi și când semințele ajung la maturitate. Modalitățile de folosire sunt sub formă de macerat de plantă sau seminţe, tinctură de plantă sau seminţe, ulei şi pulbere de semințe.
1. În caz de ficat gras, boli uşoare ale tractului gastro-intestinal şi erupții acneice
Peste 3 linguri de ciulin se toarnă 750 ml de apă de izvor cu temperatura de 38-40°C și se lasă la macerat 2-4 ore, sau apă de izvor rece şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa, în vas acoperit. După macerarea la cald, se strecoară şi se lasă la răcit. Maceratul se păstrează în cămară, în vas acoperit, de sticlă sau ceramică. Se consumă câte o cană de macerat călduţ (se încălzeşte fără a se depăşi 38-40°C), cu 20-30 min înainte de masă, la cele trei mese ale zilei. Se poate adăuga puţină miere şi lămâie, după gust.
2. În hepatită
Peste 30 de grame de semințe de ciulin măcinate se toarnă 500 ml de apă rece de izvor şi se lasă la infuzat 6 ore, apoi se scurge. Se ia câte o lingură de macerat la fiecare oră începând de la ora 8.00 până la ora 20.00. De asemenea, se administrează sublingual 1 g pulbere plantă sau seminţe, de patru ori pe zi la intervale regulate. Pulberea se introduce sub limbă apoi se umezeşte cu puţină apă sau salivă şi se ţine 10-20 minute, după care se înghite cu apă sau se scuipă. Curs de tratament: maceratul se consumă până la dispariţia simptomelor; pulberea de plantă/seminţe se administrează încă 1 lună după vindecarea completă.
3. Pentru a elimina substanțele toxice și pentru a preveni leziunile hepatice
Se macerează 2 linguri de plantă în 500ml apă de izvor rece, de seara până dimineaţa, în vas de sticlă sau de lut, acoperit, în cămară. Se consumă 3/4 pahar de trei ori pe zi, cu 20-30 min înainte de masă.
În caz de otrăvire, se iau câte două linguri de macerat din două în două ore, pe parcursul zilei şi câte 1 g pulbere se seminţe, sublingual, la 4 sau 6 ore, în funcţie de gravitatea intoxicaţiei. Curs de tratament: maceratul se consumă până la dispariţia simptomelor; pulberea se administrează de patru ori pe zi încă 7 zile după dispariția completă a simptomelor.
În cazul radioterapiei și chimioterapiei, se administrează 1g pulbere de seminţe sublingual de 4 ori pe zi, şi/sau (în funcţie de intensitatea tratamentului) 200-250 ml macerat de 3 ori pe zi. Cursul de tratament: până la vindecarea bolii pentru care se realizează radio/chimioterapia.
4. Pentru îmbunătăţirea digestiei
Peste 3 lingurițe de semințe măcinate se toarnă 750 ml de apă de izvor rece, se lasă 6-8 h (de seara până dimineaţa) la macerat, apoi se filtrează. Se bea călduţ (temperatura nu va depăşi 38-40°C) ca atare sau se adaugă puţină miere şi/sau lămâie, după gust. Se consumă 3 căni (250 ml x 3) pe zi: dimineața pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de prânz și seara, înainte de culcare. Acesta va îmbunătăţi digestia, va ajuta la curățarea ficatului, detoxifierea organismului şi îmbunătăţirea stării de spirit.
5. Ulei din semințe de ciulin
Semințele de ciulin (5-6 lingurițe de semințe măcinate) se lasă la macerat în ulei presat la rece (0,5 litri) de măsline, şofrănel, rapiţă, in etc. (în funcţie de specificul afecţiunii) timp de 14 zile, în cămară, în vas de sticlă sau ceramică, închis ermetic. La 2-3 zile se agită vasul cu ulei şi seminţe până la omogenizare. După cele două săptămâni uleiul se strecoară sau se lasă aşa în cămară. Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, timp de o lună. Înainte de a se turna uleiul de seminţe de ciulin în linguriţă, aceasta se încălzeşte (cel mai simplu, sub jet de apă fierbinte), astfel ca uleiul să nu fie resimţit în gură ca fiind rece, ci la aceeaşi temperatură cu trupul.
Uleiul de seminţe de ciulin se poate administra în caz de boli de ficat, de stomac (ulcer), inimă, rinichi, piele (arsuri, ulcere, răni), boli ale aparatului genital feminin, în caz de varice, hemoroizi, inflamații, stomatite, rinoree, dureri de gât. În funcție de boală, uleiul se poate folosi şi prin aplicare directă pe piele.