Banca Angliei dezbate la nivel intern posibilitatea creării unei monede digitaleAndrew Bailey, guvernatorul britanic: „În termeni de câţiva ani ne vom îndrepta către o formă sau alta de monedă digitală”

Banca Angliei (BoA) dezbate intern posibilitatea creării unei monede digitale, potrivit guvernatorului britanic Andrew Bailey, citat de Bloomberg. Bailey spune că, în prezent, banca centrală derulează o serie de cercetări pe subiectul unei monede digitale administrate de Banca Angliei.

Conform acestuia, implicaţiile acestui „subiect foarte important” s-ar răsfrânge asupra „naturii plăţilor şi societăţii”, iar posibilitatea unui sistem monetar digital ar putea deveni cât se poate de reală în termen de câţiva ani.

„Cercetăm cu privire la întrebarea dacă ar fi necesar să creăm o monedă digitală (emisă de) Banca Angliei. Vom continua să facem cercetări din moment ce are într-adevăr implicaţii masive asupra naturii plăţilor şi societăţii. (…) Cred că în termeni de câţiva ani ne vom îndrepta către o formă sau alta de monedă digitală”, a spus Bailey într-o video-conferinţă.

Afirmaţiile lui Bailey au venit într-o perioadă în care tot mai multe bănci centrale au început să lucreze coordonat (dar mai degrabă pentru implementare la nivel naţional), pe ideea introducerii unei monede digitale – în special după apariţia planurilor cu privire la moneda Libra a Facebook –, ori pentru sistemul de compensare şi decontare între bănci (nivel naţional), ori chiar pentru retail.

Anul trecut, la întâlnirea bancherilor centrali de la Jackson Hole (SUA), fostul guvernator britanic Mark Carney a ieşit în evidenţă cu o declaraţie ce acum prinde mai mult sens. Carney spunea că este necesară o reinventare a sistemului financiar şi monetar internaţional, acesta spunând că este nevoie ca băncile centrale să lanseze împreună o monedă digitală (Syntethic Hegemonic Currency – SHC) care să înlocuiască rolul dolarului american ca monedă de rezervă în economia globală.

Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, spunea la rândul său într-o conferinţă recentă că „avem din ce în ce mai mulţi factori care vor conduce spre finalul sistemului sau arhitecturii financiare internaţionale de la Bretton Woods”, în condiţiile în care până la sfârşitul deceniului, PIB-ul Chinei îl va depăşi cel mai probabil pe cel al Statelor Unite, după ce în 2019 l-a depăşit pe cel al zonei Euro.


Citiţi şi:

Desfiinţarea banilor cash dorită de liderii capitalişti în lupta lor pentru control şi crearea pârghiilor de îmbogăţire a unui grup
De la aurarii medievali la familia Rothschild – banii fiat şi Marea Criză Economică
Coronavirusul și Big Brother

yogaesoteric
21 septembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More