Banca Națională a Olandei: „Țineți-vă banii la saltea, CASH”
Banca Centrală a Olandei a emis pe 20 mai un avertisment prin care îndeamnă familiile să păstreze suficienți bani gheață pentru a acoperi cheltuielile timp de trei zile în cazul unei urgențe. Recomandarea vine în contextul în care sistemele de plăți electronice ar putea deveni indisponibile, scrie Politico.
Potrivit băncii, fiecare adult ar fi necesar să aibă la dispoziție 70 de euro, iar pentru fiecare copil să fie rezervată suma de 30 de euro în numerar. Motivul principal invocat este riscul tot mai mare al atacurilor cibernetice, amplificat de situația geopolitică tensionată.
Un exemplu recent care ilustrează această vulnerabilitate a avut loc în aprilie, când o pană de curent în Spania și Portugalia a cauzat probleme temporare, dar severe, în funcționarea sistemelor de plăți.
Banii gheață păstrați ar fi necesar să fie suficienți pentru a acoperi „cheltuielile minime necesare timp de trei zile, cum ar fi apa, mâncarea, medicamentele și transportul”, a precizat banca.
Totodată, Banca Centrală a Olandei a oferit recomandări și comercianților, sfătuindu-i să implementeze sisteme alternative de plată, precum codurile QR scanabile, pentru situațiile în care terminalele de plată nu funcționează.
În luna martie, Comisia Europeană a publicat un plan de pregătire care încurajează cetățenii să își facă provizii de alimente pentru trei zile, pentru a face față unor situații de urgență, precum războaie sau dezastre naturale.
Alte avertismente recente privind păstrarea numerarului
Pe fondul penelor de curent masive din Europa, autoritățile spaniole, prin Comisia Națională a Pieței de Valori (CNMV), au emis avertismente similare, recomandând gospodăriilor să păstreze o sumă minimă de bani lichizi pentru cheltuieli esențiale, precum mâncare, medicamente și transport, potrivit EVZ.
Suma recomandată variază în funcție de mărimea familiei și costurile lunare, dar este necesar să fie suficientă pentru câteva zile și păstrată în siguranță pentru a evita riscurile de securitate.
Conceptul de „fond de urgență” este susținut și de numeroși economiști și experți în finanțe personale, care recomandă o rezervă financiară pentru 3-6 luni, din care o mică parte – suficientă pentru câteva zile – să fie păstrată în numerar. Restul ar fi indicat să fie plasat în conturi de economii sau alte instrumente financiare lichide.
Experții în securitate subliniază, de asemenea, importanța discreției și a depozitării sigure a banilor lichizi.
În martie, economistul Radu Georgescu a sfătuit cetățenii să păstreze banii în numerar, din cauza crizei economice care va lovi România.
Citiți și:
Sondaj. Românii se așteaptă la o mare criză economică și așa va fi sub conducerea PSD-PNL
Worldcoin, care folosește ID-ul digital bazat pe scanarea irisului, profită de criza economică din Argentina, cumpărând date biometrice de la cetățenii vulnerabili financiar
yogaesoteric
24 mai 2025