Bărbatul ideal – necesitatea redescoperirii urgente, de către cât mai mulţi bărbaţi ai zilelor noastre, a virtuţilor masculinităţii arhetipale (III)

 

Citiți a doua parte a articolului 


În mod obișnuit, fiecare bărbat manifestă în mod predominant calitățile unui singur arhetip masculin din cele patru, dar manifestă și, într-o măsură mai mare sau mai mică, înzestrările și calitățile celorlalte arhetipuri masculine. Primul pas pe care orice bărbat cu aspirații spirituale este necesar să-l facă în căutarea de sine este acela de a descoperi care este arhetipul masculin ce este cel mai trezit în ființa sa și să urmărească să-l aducă la maxima sa dezvoltare. Prezentăm în continuare, în mod succint, caracteristicile principale ale celor patru arhetipuri ale masculinității.

Cele patru arhetipuri fundamentale ale masculinității mature

Arhetipul Regelui

Energia Regelui este primară în ființa tuturor bărbaților dar, în mod paradoxal, de multe ori ea este ultima care iese la iveală din hățișul personalității. Regele este etapa de dezvoltare lăuntrică ce urmează Copilului Divin, după ce acesta este călit prin experiență și a dobândit multă înțelepciune și puterea detașării de emoțiile inferioare. Regele este arhetipul central, în jurul căruia se structurează restul psihismului bărbătesc.

Atunci când acest arhetip se manifestă în deplinătatea sa în sufletul masculin, bărbatul respectiv se caracterizează prin integritate, ordine, măsură și înțelepciune în ceea ce face. Apare maturitatea emoțională – capacitatea de a gestiona în mod corect propriile emoții și capacitatea de a controla propriile comportamente. Trezirea acestui arhetip aduce cu sine o stare de centrare lăuntrică, de creativitate, de forță vitală și bucuria de a trăi. Arhetipul regelui îi conferă bărbatului stăpânire de sine și devotament, abnegație, dăruire de sine manifestată atât față de familia și prietenii săi, cât și față de lumea întreagă. Regele este cel care îl face pe bărbat să fie calm, statornic și să-și descopere identitatea, forța și siguranța masculină. Un astfel de bărbat privește lumea cu ochi blânzi, dar fermi, îi recunoaște pe ceilalți exact așa cum sunt, în toată plenitudinea lor. Prin intermediul acestui arhetip masculin matur manifestat din plin în ființa bărbatului, el devine conștient de propria sa valoare. Totodată, bărbatul în ființa căruia arhetipul Regelui a fost trezit are o viață spirituală bogată și cunoaște astfel ordinea în jurul căreia este clădită întreaga viață umană.

Dacă Ordinea divină pe care bărbatul-Rege o reprezintă și o susține este amenințată, el se poate manifesta și ca Războinic. Pe o treaptă superioară de evoluție, bărbatul-Rege deține o cunoaștere profundă și un discernământ perfect – conexe cu arhetipul Magicianului. De asemenea, bărbatul-Rege se manifestă în aspectul său de Amant atunci când este încântat de ceilalți, și își manifestă încântarea prin acțiuni concrete care le impulsionează viețile.

 În rolul său din filmul Anna şi regele, actorul Yun-Fat Chow, care manifestă evidente înzestrări masculine (vezi şi filmul Tigru şi Dragon), a evidenţiat într-un mod sugestiv multe dintre calităţile specifice ale arhetipului regelui.

Arhetipul Războinicului

Aceasta este energia de bază a psihologiei masculine mature. Bărbatul care și-a trezit în ființă energia arhetipală a Războinicului știe întotdeauna ce vrea și știe și cum să obțină ceea ce vrea. El gândește întotdeauna realist și își poate evalua capacitățile și limitările în orice situație dată. De aceea, el manifestă în strategie o flexibilitate uneori surprinzătoare, care provine dintr-o evaluare foarte precisă a situațiilor. Starea de claritate mentală care-l definește vine din faptul că el trăiește fiecare clipă cu conștiința morții iminente. Conștientizarea acestui fapt face ca în ființa lui forța vitală să se reverse mereu și el să trăiască viața foarte intens. Ezitarea, îndoiala și inacțiunea îi sunt complet necunoscute. Bărbatul în care arhetipul Războinicului s-a trezit manifestă un control perfect, atât interior (asupra minții și atitudinii sale), cât și exterior (asupra trupului său). El are un spirit plin de curaj, este neînfricat, își asumă responsabilitatea propriilor sale acțiuni și manifestă o autodisciplină exemplară. Energia Bărbatului-Războinic exprimă ceea ce am putea numi o stare de abnegație transpersonală, adică toate relațiile sale personale sunt relativizate în raport cu devoțiunea sa absolută față de Dumnezeu și față de idealurile sale spirituale. Uneori, Războinicul este un distrugător, dar unul benefic, în sensul că pune capăt numai la ceea ce este vechi ce și-a încheiat ciclul de manifestare şi a ajuns chiar să împiedice evoluția a ceea ce este nou, mult mai viu și plin de virtuți.

Atunci când bărbatul-Războinic asimilează energia arhetipului Magicianului, aceasta îl ajută să atingă stăpânirea de sine și îi permite să-și direcționeze forța pentru împlinirea idealurilor sale. Consonanța cu energia Amantului îi conferă Războinicului multă compasiune și îi facilitează întreținerea unor relații armonioase cu celelalte ființe umane, menajându-le vulnerabilitățile.

 

În rolul său din filmul Braveheart (Inimă neînfricată), actorul Mel Gibson a întruchipat unele dintre calităţile arhetipale ale războinicului.

Arhetipul Magicianului

Magicianul este posesorul secretelor și al cunoașterii oculte de toate tipurile. El deține o cunoaștere profundă și poate fi chiar un maestru al tehnologiei. Bărbatul în sufletul căruia acest arhetip este foarte bine reprezentat sau chiar pe deplin trezit este capabil să realizeze procese rituale inițiatice, fiind maestrul ritualurilor care ghidează transformarea spirituală. Una dintre menirile lui este aceea de a-i iniția și pe alții în domeniul cunoașterii spirituale. Având în vedere că lipsa de inițiere a bărbaților în aspectele mai profunde ale masculinității mature reprezintă una dintre cauzele crizei masculinității din prezent, putem afirma că trezirea arhetipului Magicianului în cazul tuturor bărbaților este o necesitate stringentă.

Magicianul este arhetipul conștiinței elevate și al discernământului spiritual, dar și al cunoașterii a ceea ce este profund, tainic și care nu este ușor de accesat. Magicianul este cel care trăiește ca și cum ar observa Lumea de undeva de sus și ar interveni exact atunci când este necesar, știind ce Legi divine operează în situația respectivă.

În ființa bărbatului matur, acest arhetip se manifestă prin chibzuință, prin putere de reflecție profundă și de introspecție, prin claritate mentală, prin stabilitate, stare de centrare în sine și detașare emoțională. Bărbatul-Magician are o mare putere de alchimizare, de transformare, de sublimare a energiei brute în forme superioare de energie.
 

 Actorul Bae Yong Joon a jucat în serialul Legenda primului rege şi a celor patru zeităţi rolul unui rege înţelept, care manifesta în mod deosebit calităţile arhetipale ale Magicianului şi, în acelaşi timp, ale Războinicului.

Arhetipul Amantului

Amantul corespunde structurii energetice esențiale care însuflețește, care conferă viață și permite trăirea ei cu pasiune. De aceea, Amantul este cel care satisface nevoile umane primare: hrănire, reproducere, adaptare creativă la ceea ce ne aduce viața. Amantul este arhetipul jocului. Fiind foarte perceptiv, el este conștient de aspectele polar-opuse ale lumii înconjurătoare. Are capacitatea de a percepe faptul că toate aspectele din Creație sunt legate între ele în moduri misterioase și nu face aceasta doar într-un mod mental, ci prin simțire directă. Energia Amantului, care o urmează în evoluție pe cea a Copilului Oedipian, este sursa spiritualității, mai ales a ceea ce numim trăire mistică. Bărbatul care și-a trezit pe deplin energia Amantului poate citi în sufletul ființelor umane ca într-o carte – le simte imediat modificările de stare și le înțelege rapid motivațiile ascunse.

Arhetipul Amantului este cel care dinamizează, însuflețește și dăruiește bărbatului scopul ultim: iubirea. Și bărbatul-Amant are, la rândul său, conexiuni cu celelalte arhetipuri. Manifestarea aspectului de Rege îi permite să stabilească repere și să se organizeze în universul sentimentelor și al senzualității, pentru a le canaliza creator. Arhetipul Războinicului este cel care-l ajută să acționeze decisiv, să se detașeze de domeniul senzualității înrobitoare, iar Magicianul este cel care-l ajută să reflecteze profund și să transceandă prin introspecție sfera emoțiilor sale tumultoase și învăluitoare, pentru a putea deveni obiectiv.

 

Actorul francez Alain Delon este deja un simbol al masculinităţii, întruchipând prin multe dintre rolurile sale arhetipul Amantului.

Câteva sugestii și direcții de acțiune pentru trezirea energiilor arhetipale specifice ale masculinității

Trezirea cât mai deplină în ființa fiecărui bărbat de pe această planetă a acestor arhetipuri masculine mature și manifestarea lor completă de către bărbați va aduce cu siguranță sfârșitul crizei masculinității cu care se confruntă actualmente omenirea. Oferim în continuare doar câteva sugestii esenţiale, precum şi unele direcții de acțiune sau, altfel spus, anumite deziderate legitime pentru bărbații care se întreabă ce pot face ca să-și trezească şi să-şi dinamizeze aceste arhetipuri în ființă. Metodele veritabile sunt desigur nenumărate, rămâne ca fiecare să descopere ce este mai eficient, ce este mai potrivit și mai accesibil pentru el însuși.

În primul rând, este necesar ca fiecare bărbat ce aspiră la aceasta să înțeleagă că trecerea de la psihologia băiatului la cea a bărbatului presupune umilință, nu grandomanie și violență. A fi umili înseamnă, în concepția psihologilor jungieni, să ne cunoaștem în mod lucid propriile limite și apoi să cerem, ba chiar să acceptăm ajutorul adecvat de care avem nevoie. Această autoevaluare, precum și solicitarea ajutorului ce este potrivit implică, înainte de toate, chiar manifestarea unei calități ce este specifică bărbatului matur: curajul.

Este necesar, în prealabil, ca bărbații să studieze cu atenție caracteristicile celor patru arhetipuri masculine, și apoi să urmărească să vadă care dintre acestea îi caracterizează în principal. Psihologii vorbesc despre aspectele de umbră pe care fiecare arhetip le are. Atunci când bărbatul își dă seama că manifestă una dintre umbrele unui arhetip, este imperios necesar să cultive în mod conștient şi perseverent calitățile arhetipului masculin respectiv în forma sa pură.

Este necesar ca fiecare bărbat să admire și apoi să urmeze modelul acelor bărbați (din viața reală mai ales, dar și din anumite filme, biografii, romane) care manifestă tocmai acele caracteristici, calități, virtuți, atitudini și comportamente care caracterizează arhetipurile masculine mature în forma lor pură.

 

Legendarul Împărat Galben (Huangdi), care a trăit cu mai bine de patru milenii în urmă, este considerat întemeietorul civilizaţiei chineze şi întruchiparea bărbatului superior, îmbinând în fiinţa sa calităţile arhetipale ale Regelui, Amantului, Războinicului şi Magicianului şi fiind totodată un mare înţelept şi iniţiat.

 Actorul britanic Jason Statham joacă roluri în care întruchipează o masculinitate virilă și dinamică, întreprinzătoare, spontană și plină de curaj, oferind prin aceasta tinerilor un model de bărbat modern, căruia nu îi lipsesc deloc calitățile masculine.

Metoda „actoricească“, de fapt metoda yoghină de identificare profundă – presupune ca fiecare bărbat să se comporte ca și cum ar fi deja manifestarea pură a acelui arhetip pe care dorește să-l trezească în ființa lui. Adică atunci este necesar să se miște, să vorbească, să se comporte în viața de zi cu zi ca și cum acel arhetip ar fi deja plenar trezit în ființa lui. De asemenea, bărbații care doresc să își însușească virtuțile arhetipurilor masculinității pot viziona anumite scene, bine alese, din filme în care sunt întruchipate arhetipul Regelui, al Războinicului, al Magicianului sau al Amantului și să le joace adeseori rolurile exact așa cum ar face un actor. Rezultatele sunt întotdeauna rapide şi uimitoare. S-a demonstrat deja științific, prin studiul sistematic al undelor cerebrale, faptul că dacă adoptăm și menținem timp de 2 minute o atitudine care reprezintă victoria, starea noastră interioară se transformă aproape instantaneu și trăim apoi prin identificare starea specifică unei ființe umane care tocmai a repurtat un succes.

Este util și chiar recomandat ca bărbații să fie în permanenţă deschiși la criticile lucide, practice, inteligente, constructive ale prietenilor și la sugestiile lor. Capacitatea unui bărbat de a primi critici de acest gen de la un alt bărbat este totodată o măsură a capacității sale de a primi aşa cum se cuvine energia masculină. Bineînțeles că este vorba despre nişte prieteni autentici, aceia despre care inima sa deja îi spune că-i poate considera drept frați spirituali.

Un exercițiu simplu și util pentru bărbații ce doresc să își trezească discernământul și spiritul de inițiativă propriu este acela ca ei să își propună să trăiască timp de trei zile ca și cum tatăl lor (sau figura parentală masculină care i-a crescut) nu ar mai exista. Aceasta îi va ajuta să se cunoască dincolo de toate așteptările lui uneori aberante, dincolo de criticile sale continue și de nevoia de a-l mulțumi pe el și de a-i obține aprobarea, ca și de șabloanele ce i-au fost inoculate în copilărie.

Pentru accelerarea maturizării ca bărbat, este utilă și extrem de eficientă participarea la anumite exemplificări spirituale și la manifestările ce sunt consacrate comuniunii cu diferitele ipostaze ale lui SHIVA, Principiul Masculin Suprem.

În tradiţia hindusă, marele zeu SHIVA este arhetipul masculinităţii desăvârşite, al bărbatului eroic, viril, spiritual şi îndumnezeit.

 

Este necesar ca fiecare bărbat să urmărească să aibă relații de iubire stabile, ce sunt caracterizate de reciprocitate. Femeile au jucat dintotdeauna un rol foarte important în transformarea bărbaților, ele fiind capabile să perceapă intuitiv destul de repede potențialitățile și înzestrările latente din ființa bărbatului iubit. Mai mult sau mai puțin conștient, prin sfaturile lor, ele își ajută întotdeauna bărbatul iubit să se transforme mult mai mult decât el ar reuși de unul singur.

Rick şi Ilsa din filmul Casablanca, personificarea cuplului clasic, în care masculinul şi femininul se polarizează armonios, firesc şi normal.

Deoarece trezirea bărbatului interior este întotdeauna intim legată de trezirea femeii interioare – Anima, arhetipul sufletesc feminin, cum a fost numit el de către Jung, care reprezintă chintesența arhetipurilor feminine, meditația yoghină adecvată ce este realizată în acest scop este de fiecare dată creatoare și inspiratoare.

Ghidul spiritual, fiind o fiinţă umană ce și-a realizat pe deplin Sinele Divin Nemuritor ATMAN, manifestă perfect toate arhetipurile masculine în forma lor pură. Identificarea cu Ghidul spiritual devine astfel, totodată, și o cale de trezire şi dinamizare a unei masculinități elevate.

Bărbatul ideal, care este o întrupare a arhetipurilor masculinității, este o reflectare perfectă a ceea ce este desăvârșit și care există deja în lumile superioare invizibile. Semnificația idealului este tangentă cu perfecțiunea, iar idealul este țelul suprem sau reprezentarea acestui țel spiritual. Astfel, bărbatul ideal – model al Perfecțiunii divine – este o țintă ce poate fi atinsă și la care ar trebui să aspire în mod activ orice bărbat. Aspirația puternică şi constantă către idealul superior al arhetipurilor masculinității generează un proces permanent de rezonanță ocultă cu energiile subtile, înalte, sublime care există în anumite sfere subtile din Macrocosmos. Chiar dacă este posibil ca ceea ce este ideal să pară a fi ceva care încă nu există în realitatea imediată, raportarea la acest aspect net superior, cauzal face ca, mai devreme sau mai târziu, prin rezonanță ocultă, realitatea corespunzătoare să fie atrasă în ființa celui care aspiră și acționează cu perseverență în această direcție.

Aristotel definește bărbatul ideal ca fiind cel ce „se confruntă cu evenimentele vieţii cu multă demnitate şi graţie, extrăgând de fiecare dată tot ce este mai bun din toate circumstanţele existenţei“. În Tantra Yoga, idealul masculin este întruchipat de arhetipul Eroului, VIRA. Tratatul Kularnava Tantra explică termenul VIRA astfel: „deoarece este complet liber de pasiuni şi felurite dorinţe inferioare (RAGA), lipsit de confuzie şi zăpăceală (MADA), nesubjugat de supărare (KLESHA), mânie (KOPA), gelozie (MATSARYA) şi amăgire (superficialitate) sau prostie (MOHA) şi întrucât el este şi rămâne foarte departe de agitaţia excesivă (ce este generată de predominanţa tendinţei sau aspectului RAJAS) şi de inerţie (TAMAS), el tocmai de aceea este numit «erou» (VIRA)“. Pentru a atinge starea de Transcendență dumnezeiască, Eroul (VIRA) riscă în mod benefic totul, se aventurează plin de dăruire spre ceea ce este bun şi oferă totul cu abnegaţie spre a atinge desăvârşirea spirituală. Neîntâmplător, în limba română termenul de bărbat înseamnă energic, curajos, viguros, brav, cutezător, dârz, inimos, îndrăzneț, neînfricat, viteaz, voinic, harnic, activ.

Pentru o transformare cât mai rapidă a societății în care trăim este necesar ca fiecare dintre noi, atât bărbații, cât și femeile, să-și asume responsabilitatea pentru propria maturizare lăuntrică. Din păcate, curentele stranii care ațâță conflictele dintre femei și bărbați (mișcările feministe virulente, mișcările care promovează homosexualitatea și transexualitatea) sunt foarte mult susținute și chiar mediatizate într-un mod constant, zgomotos și vulgar. Pentru ca lumea noastră să devină un loc în care să domnească iubirea, armonia, ordinea dumnezeiască, este necesar să înțelegem că dușmanii femeilor nu sunt nici pe departe bărbații, iar dușmanii bărbaților nu sunt nici pe departe femeile, ci tocmai dezbinarea, infantilismul, orgoliile ieftine, complacerea într-o condiție letargică, animalică și mai cu seamă ignoranța spirituală crasă. Asumarea responsabilă a propriei transformări și maturizări spirituale, ca bărbați și ca femei ce întrupează prin modalităţi adecvate arhetipurile divine într-o lume a polarităților și a aspectelor complementare reprezintă cel mai frumos cadou pe care ni-l putem oferi nu numai nouă înșine, ci și celorlalți în această viață. Numai astfel vom putea dobândi sau redobândi, fiecare dintre noi, starea paradiziacă a androginității, în care bărbatul și femeia devin una, pentru a-și regăsi propria Esență dumnezeiască și spre a întregi miracolul Totului dumnezeiesc din care în realitate provenim cu toții.


Articol preluat din Programul Taberei spirituale yoghine de vacanță Costinești 2016, volumul 2, publicat de Editura Shambala, tipărit de Ganesha Publishing House.


Citiți și:

Chipurile tainice ale lui Shiva 
Tipologiile erotice masculine 
Continenţa masculină – o nouă abordare

 

yogaesoteric
29 noiembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More